Reklama

Reklama

Ako funguje príroda

(seriál)
  • Česko Kouzla přírody (viac)
Veľká Británia / USA, 2012, 4x50 min

Obsahy(1)

Život definuje našu planétu, ale až donedávna nám bola záhadou jeho schopnosť sa rozvíjať. Nové vedecké objavy nám odhalili neuveriteľné spojenia, bizarné stratégie živočíchov a rastlín a komplikované mechanizmy, ktoré umožňujú existenciu života na Zemi. Objavte spolu s nami, prečo je brazílsky orechový strom závislý od ostrých zubov hlodavcov, prečo sú slony také dôležité pre udržania východoafrických lúk a pastvín, a prečo je také životne dôležité -inak veľmi komplikované -spojenie medzi karetami pravými a morskými hubami pre udržanie koralových útesov. V prvej časti vám priblížime život v džungli - pokúsime sa nájsť odpoveď na otázku prečo majú dažďové pralesy takú bohatú faunu a flóru? Vyberte sa spolu s nami do Panamy, na ostrov Borneo i do Amazonského pralesa... (STV)

(viac)

Recenzie (5)

ostravak30 

všetky recenzie používateľa

BBC to ani jinak než kvalitně neumí. Tak opět dech beroucí záběry přírody a zvířat napříč celému světu. Tady si ovšem tvůrci vzali na paškál hlavně propojenost. Jak jeden druh bez druhého nemůže existovat. Jak jsou na sobě vzájemně závislí a vyhubení či poškození jednoho druhu vyhubí druh jiný nebo významně naruší celou živočišnou strukturu. Tak dokumenty bychom o tom točit uměli. Teď jen přesvědčit mocné, aby se v této souvislosti více dbalo na ochranu přírody a zvířat... ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Zaujímavé úkazy a zákonitosti v trochu vlažnom podaní. Ale už samotná príroda a jej krásy stoja za to spoznať ich v tomto seriáli. Niektoré mi možno pripadali ako dosť samozrejmé, ale väčšinu sa ich podarilo detailne sfilmovať s vhodným komentárom, takže sa nedá povedať, že by ma nudili. ()

Reklama

majo25 

všetky recenzie používateľa

Zábery sú krásne ako vždy, výber zvierat pútavý, hudba je krásna. Komentár na druhej strane nie je úplne špičkový, ako by ho spracoval niekto úplne iný. BBC si nastavila laťku kvality veľmi vysoko, a tento doku-seriál je mierne podlieza. Nič to však nebráni tomu vychutnať si ďalší z rady kvalitných prírodopisných doku-seriálov, ktorý tentoraz skúma skôr samotné vzťahy medzi zvieratami a tiež rastlinami. Hodnotenie: 80% ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Nádherné zábery podporené rovnako skvelým konceptom. Ukazuje, že vzájomné vzťahy, súvislosti a prepojenia v prírode sú oveľa zložitejšie a zároveň prepracovanejšie ako najvýkonnejší počítač. Prírodu (v širšom meradle vesmír) veru nejaký človek len tak nepreští. A tak aj taká lykožrútová kalamita môže byť z hľadiska dlhodobých prírodných procesov pre les oveľa, oveľa prospešnejšia, než boj drevorubačov so skazonosným podkôrnikom a snaha vyviezť (samozrejme v mene slušného zárobku) čo najviac objemu drevnej hmoty z vyrúbaných polomov. Len ktohovie či si to niekto zo zodpovedných po pozretí napríklad tohtoto alebo desiatok podobných seriálov a filmov vôbec uvedomí. Pretože správanie sa správcov a majiteľov lesných pozemkov je kdesi na úrovni jednobunkových organizmov, pokúšajúcich sa postaviť obrovské asfaltovo skleneno betónové mesto. ()

Galéria (30)

Reklama

Reklama