Reklama

Reklama

Rick a Morty

(seriál)
  • USA Rick and Morty
Trailer 2
USA, (2013–2024), 28 h 57 min (Minutáž: 20–23 min)

Hrajú:

Chris Parnell, Sarah Chalke, Jess Harnell, Phil Hendrie, Maurice LaMarche, Echo Kellum, Gary Anthony Williams, Rob Paulsen, David Cross, B. Harrison Smith (viac)
(ďalšie profesie)

Série(8) / Epizódy(79)

Byl pohřešovaný skoro 20 let, ale teď se Rick Sanchez najednou objeví u své dcery Beth a chce se k ní a její rodině nastěhovat. Po dojemném shledání se Rick usídlí v garáži, kterou předělá na laboratoř, a začne v ní zkoumat různá nebezpečná udělátka a strojky. Samo o sobě by to nikomu nevadilo, jenže Rick do svých dobrodružných pokusů stále častěji zatahuje také svá vnoučata Mortyho a Summer. (TV Prima)

(viac)

Recenzie používateľa BrooksW.Here k tomuto seriálu (6)

Série 1 (2013) (S01) 

Od Ricka a Mortyho som čakal bláznivý sci-fi úlet a presne toho sa mi aj dostalo, akurát v niekoľkonásobne väčšom množstve. Nad každým jedným nápadom som iba neveriacky krútil hlavou a hovoril som si, že ako môže niečo takéto vôbec nejaký človek vymyslieť (a ako môže potom s hlavou plnou takéhoto materiálu zaspávať 😁)... Či už je to v prípade gigantického nahého bezdomovca vznášajúceho sa nad Zemou, neskutočne vtipnej počítačovej simulácie, nebezpečne účinného a nákazlivého nápoja lásky, medzidimenzionálnej kabelovky, perfektnej paródie na Kingove Nezbytné věci alebo aj falošnej plavbe Titanicu, každý jeden nápad bol naplno využitý a mňa tvorcovia ani na chvíľu neprestávali udivovať. A k tomu prihoďme ešte trefný (ale miestami trochu slabší a pokleslý) humor a máme z toho naozaj podarenú (ale aj neskutočne infantilnú) sci-fi jazdu, ktorá vás ani na chvíľu nepustí. Je mi úplne jasné, že tento seriál nemusí sadnúť každému, ale u mňa teda zabodoval na výbornú (alebo aspoň jeho prvá séria). V konečnom dôsledku som nadmieru spokojný, dávam 9/10 a určite odporúčam každému, kto potrebuje vypnúť, ale na druhej strane je pripravený na poriadnu dávku jednoduchého, ľahko zapamätateľného a miestami aj trochu perverzného humoru. "Nobody exists on purpose. Nobody belongs anywhere. Everybody's gonna die. Come watch TV." ()

Série 2 (2015) (S02) 

"It's funny to say they are small, it's funny to say they are big..." Druhá séria Ricka a Mortyho je v mnohých ohľadoch oveľa uletenejšia a bláznivejšia ako bola tá prvá, ale to hneď neznamená, že bola aj lepšia... Pri pozeraní sa mi často stávalo, že mi dané vtipy neprišli ani trochu zábavné aj napriek tomu, že boli práve za týmto účelom vytvorené. Ale nechcem len kritizovať, je tu aj niekoľko poriadne premakaných nápadov, ktoré ma miestami naozaj neskutočne udivovali. Mám na mysli napríklad príbeh so spomienkovými parazitmi alebo dobrodružstvo vo svete, ktorý sa schováva vo vnútri autobatérie, ale rozhodne pobavili aj medzigalaktická manželská poradňa, očisťovací zabijacký festival a záverečný nečakaný zvrat na svadbe jednoducho nemal chybu... K tomu prihoďme ešte výborný soundtrack (ktorý bol v tomto prípade ešte lepší ako v prvej sérii) a vo výsledku sa dostaví parádna sci-fi jazda, ktorá však niekoľkokrát poriadne zakopne, ale finálne dve epizódy ju vrátia naspäť na vrchol a posledná scéna perfektne navnadí na pozeranie ďalšej série (prvú časť tretej série som si aj hneď pozrel). Moje hodnotenie je rovnaké ako predtým, opäť dávam 9/10, pretože aj keď boli niektoré nápady oveľa lepšie ako v prvej sérii, tak si myslím, že v celku je druhá séria rovnako dobrá ako bola tá prvá... "Weddings are basically funerals with cake." ()

Série 3 (2017) (S03) 

"I'm not a cow. I'm a pickle. When I feel like it." Po kvalite, ktorú nastolili prvá a druhá séria som si myslel, že sa latka udrží na stále rovnako vysokej úrovni, no mýlil som sa... Tretia séria mi prišla doposiaľ najslabšia, a aj keď boli niektoré časti opäť vynikajúce, už sa našlo aj zopár takých, pri ktorých som sa ani raz nezasmial... A pri tom to začalo tak výborne – útek z väzenia v prvej epizóde je premakaný, hneď na to príde fajn paródia na Mad Maxa, potom je tu (podľa mňa) zatiaľ najlepšia časť celého seriálu s názvom Pickle Rick, no a pobavila aj superhrdinská paródia a potom ešte aj nečakané dobrodružstvo Ricka a Jerryho. Ale aj tak som mal jeden veľký problém... Prvýkrát sa mi stalo, že už som nemal chuť pozerať Ricka a Mortyho pravidelne, ale radšej som si pozrel nejaký iný seriál a práve preto som túto sériu pozeral viac ako 7 týždňov! Myslím si, že v takejto forme to už aj zostane, tento seriál si už pustím asi iba vtedy, keď už sa mi nebude chcieť nič iné pozerať... Nie som si úplne istý, čo u mňa spôsobilo tento pokles záujmu, ale určite to neznamená, že s Rickom a Mortym končím úplne, to nie, ale jednoducho to vidím tak, že si ich budem v budúcnosti púšťať oveľa zriedkavejšie ako doteraz. Ale na druhej strane, nezdá sa mi, že by to bol problém čisto tejto série, no aj tak my výsledný dojem nevychádza na viac ako 8/10... Dúfam, že si v najbližších mesiacoch pozriem aj ostatné série... "Hi, Mr. President. I'm Rick Sanchez, but not the one that did this. We Ricks travel the infinite and switch places with each other like hermit crabs, I think. I'm "Fly-fishing Rick"." ()

Série 4 (2019) (S04) 

"My appearance is designed to be familiar and to put you at ease." _____________ Najprv som si myslel, že nápady v Rickovi a Mortym budú každou sériou geniálnejšie a šialenejšie, ale štvrtá séria tohto seriálu ma presvedčila o tom, že už budú iba šialené... Na rozdiel od predošlých sérií mi niektoré vtipy a myšlienky už neprišli také premyslené ako tomu bývalo kedysi (ale samozrejme, že sa tu našli aj nejaké naozaj premakané epizódy, no bolo ich veľmi málo) veľakrát boli šponované do ohromných extrémov, kvôli čomu u mňa strácali na prehľadnosti. Napríklad šiesta epizóda je bezchybnou ukážkou toho, čo mám na mysli – pri sledovaní tejto časti som ani nemal pocit, že by som pozeral Ricka a Mortyho – nedokázal som prísť na to, o čo tam išlo, a či to vôbec malo nejaký ten dej (dúfam, že takejto epizódy sa v tomto seriáli už nedočkám, ale bojím sa, že áno). Ale na druhú stranu, hadia epizóda bola neskutočne parádna (možno aj najlepšia z celej tejto série) a práve pri nej som sa cítil, ako keby som znovu pozeral prvú sériu Ricka a Mortyho. Verím, že sa to nestalo naposledy... A práve kvôli tejto kolísavosti v kvalite dávam štvrtej sérii Ricka a Mortyho iba 7,5/10, som zvedavý, čo prinesie séria č. 5... _____________ "Where do you want to die?" "Susan, is conference room 3 available?" ()

Série 5 (2021) (S05) 

"I don't understand." "He's only one man!" "With the power of a thousand crows!" _____________ Piatou sériou Rick a Morty našli svoje nové dno... Stále viac epizód prestáva dávať zmysel, často sa mi stávalo, že som si ani len nestihol všimnúť, o čom bol príbeh (tvorcovia šponovali niektoré nápady do absolútnych extrémov a tým pádom u mňa strácali na prehľadnosti) a veľká časť zápletiek mi prišla prvoplánová a miestami až odfláknutá... Naozaj ma to mrzí, ale iba jedna jediná epizóda ma dokázala ohromiť natoľko, aby som jej udelil plnú paľbu – tým mám na mysli úvodnú epizódu, ktorej nechýbali premyslené vtipy a ZMYSLUPLNÝ príbeh. A potom kvalita už iba klesala... Epizódy o klonoch a ekológii boli ešte celkom fajn a aspoň trochu sa podobali na staršie série tohto seriálu, ale po nich prišla pätica naozaj (aspoň pre mňa) nepochopiteľných alebo nesmierne hlúpych a nezmyselných častí. Výrazné zlepšenie prišlo až vďaka vtáčej epizóde, ktorá mi nesmierne pripomínala prvé série tohto seriálu a konečne som mal aspoň trochu pocit, že Rick a Morty sa opäť vracajú do starých koľají... A finále, to bolo celkom priemerné, ale pekne ho zachránila bezchybná flashbacková pasáž. Aby som to zhrnul, piata séria tejto sci-fi bláznoviny je zo všetkých zatiaľ najslabšia, naozaj som dúfal, že jej nakoniec budem môcť dať aspoň o jednu hviezdu viac, ale nedalo sa a preto dávam tejto sérii iba 6/10... Dúfam, že v šiestej sérii sa tvorcovia poučia zo svojich chýb a Rick a Morty sa vrátia naspäť do starých koľají, ale bojím sa, že sa tak nestane... Verím, že sa mýlim... _____________ "Okay. I guess things really are just going right back to how they were." ()

Série 6 (2022) (S06) 

"Walkie talkie Die Hard, motherfuckers!" _____________ A predsa len sa to podarilo! Po priemernej štvrtej a naozaj nevydarenej piatej sérii som si myslel, že Rick a Morty ma už nemôžu nijako prekvapiť a kvalita v tomto seriáli bude už navždy iba klesať... Avšak stalo sa niečo úplne iné! Nikdy v živote som sa tak veľmi netešil z toho, že som sa mýlil. Najnovšia, šiesta séria celý seriál parádne nakopla a poriadne ho vytiahla, zároveň sa kvalitou vracia na úroveň tretej série (ktorú som doteraz bral ako jednu z tých veľmi dobrých) a veľmi sa podobá na prvé dve série, ktoré sú podľa mňa vrcholom tohto seriálu (spolu s 1. a 3. epizódou tretej série). Myslím si, že za to vďačíme hlavne tomu, že tvorcovia sa konečne spamätali a nápady, ktorými to srší už nie sú také prekombinované, príbehy sú oveľa inteligentnejšie a ľahšie pochopiteľné a spolu s tým sa naspäť na scénu vracia aj geniálny nekorektný humor, ktorý mi tu prišiel vtipný, tak ako pri starších sériách. Najoriginálnejšia mi prišla epizóda Night Family, ktorá síce nebola veľmi humorná, no napriek tomu stavila na premyslený príbeh a silný nápad, ktorý bol vyťažený do posledného kúska. Hneď po nej v mojom pomyselnom rebríčku nasleduje Analyse Piss, ktorá ma neskutočne bavila, presne takéto časti mi v novších sériách chýbali (avšak netvrdím, že tam neboli). A tiež ma potešila aj epizóda s "fortune cookies" a Jerryho mamou (😈) a na konci série aj vianočné dobrodružstvo s vertikálnym svetelným mečom. Po šiestej sérii Ricka a Mortyho naozaj nemám dôvod netešiť sa na sériu č. 7, background ku záporákovi Rickovi Prime je naozaj pekne prichystaný... Šiestej kapitole tohto seriálu dávam 8/10, som naozaj rád, že už znovu môžem dávať aj takéto vyššie čísla, dúfam, že si Rick a Morty tento štandard udržia. _____________ "Welcome to life. It's a big boat with a lot of holes, but we're all in it together." ()

Súvisiace novinky

WandaVision je nejstahovanějším seriálem roku

WandaVision je nejstahovanějším seriálem roku

29.12.2021

Letošní žebříček nejstahovanějších seriálů roku ovládlo studio Marvel spolu se studiem Disney. Pirátství samozřejmě není nic chvályhodného a prvenství v tomhle směru vlastně není až zase taková výhra… (viac)

Scenárista Lokiho napíše nové Star Wars

Scenárista Lokiho napíše nové Star Wars

08.01.2021

Po napsání scénáře k pokračování Doctora Strange s podtitulem In The Multiverse of Madness a roli hlavního scenáristy a jednoho z producentů na seriálu Loki od streamovací služby Disney+ se Michael… (viac)

Nejstahovanější seriály za rok 2020

Nejstahovanější seriály za rok 2020

06.01.2021

Jako každoročně vydává server TorrentFreak analýzu nejstahovanějších seriálů za uplynulých dvanáct měsíců. Po takřka dekádě, kdy tento žebříček se všemi svými nelegálními staženími doslova dominovala… (viac)

Ceny Emmy 2020 ovládla HBO

Ceny Emmy 2020 ovládla HBO

21.09.2020

V poněkud komornějším duchu byly letos rozdávány prestižní televizní ceny Emmy. Kvůli opatřením nedošlo tentokrát na živé publikum a moderátor Jimmy Kimmel se tak s většinou nominovaných bavil pouze… (viac)

Reklama

Reklama