Reklama

Reklama

Kráľovstvo

(seriál)
Trailer 3
USA, (2013–2017), 57 h 12 min (Minutáž: 44 min)

Hudba:

Trevor Morris

Hrajú:

Adelaide Kane, Megan Follows, Torrance Coombs, Toby Regbo, Celina Sinden, Caitlin Stasey, Anna Popplewell, Alan Van Sprang, Rossif Sutherland, Jenessa Grant (viac)
(ďalšie profesie)

Série(4) / Epizódy(78)

V učebnicích dějepisu je mezi řádky skryt pravdivý příběh Marie Stuartovny. Svět ji poznal jako skotskou královnu Marii. V Království sledujeme osud dospívající Marie, mladé ale už tvrdohlavé budoucí královny, ale také krásné a vášnivé dívky, která se ocitá na samém počátku svého bouřlivého vzestupu k moci. (AXN)

Zaujímavosti (38)

  • People's Choice Awards 2014: Cena pre Obľúbenú novú televíznu drámu. (Arsenal83)
  • Rossif Sutherland, ktorý hrá Nostradama, je vzdialeným bratrancom skutočnej Mary, škótskej kráľovnej, čo z neho robí vzdialeného bratranca Adelaide Kane, ktorá ju v seriáli hrala. (Arsenal83)
  • Vek hercov a postáv mnohokrát nekorešponduje s realitou. Adelaide Kane mala 22 rokov, keď začala hrať 15-ročnú škótsku kráľovnú Mary. Toby Regbo začal hrať ako 24-ročný Františka, ktorý sa dožil 16 rokov a bol v čase zobrazovaných udalostí v puberte. Rose Williams mala na začiatku natáčania 19 rokov, ale princezná Claude mala len 11. (Arsenal83)
  • Kráľ František II. (Toby Regbo) spomína, že ho považujú za slabého a chorého kvôli obrazu. Myslí tým obraz, na ktorom je namaľovaný spolu so sestrou, ktorá však vedľa neho stojí a on preto vyzerá popri nej príliš malý. V skutočnosti bol ale František II chorý celý život a skonal ako 16-ročný. (Arsenal83)
  • The Los Angeles Times seriál kritizoval s odôvodnením, že hlavná postava Mary Stuartová si zaslúži viac ako len svoju "sexuálnu verziu zo strednej s prídavkom koní". (Arsenal83)
  • Veľká časť natáčania prebehla v Toronte a Írsku. Na napodobenie Škótska 16. storočia boli použité chránené oblasti Rockwood Conservation Area blízko Guelph, Ontario, a Parkwood Estate v Oshawe, Ontario. (Arsenal83)
  • Oproti skutočnému životu sa najviac osud zmenil Claude z Valois (Rose Williams). V realite sa vydala ako 11-ročná, mala 9 detí, zomrela pri pôrode vo veku 27 rokov a nebola známa intenzívnym romantickým životom. (Arsenal83)
  • Všetky ladies skutočnej Márie Stuartovej (Adelaide Kane) sa volali Mary (Mary Beaton, Mary Seton, Mary Fleming a Mary Livingston). Mary Seton ostala s kráľovnou najdlhšie, pričom sa dožila dokonca korunovácie jej syna Jamesa za anglického kráľa. V seriáli sa mená ladies z praktických dôvodov zmenili a postavy dostali svoje vlastné fiktívne podzápletky. (Arsenal83)
  • Ústrednú pieseň seriálu „Scotland“ naspievala americká folkrocková skupina The Lumineers. V rozhovore o piesni spomínal hlavný spevák skupiny Wesley Schultz: „Pieseň bola pre nás tiež špeciálna, pretože mala tento krásny rytmus, ktorý Jer [Jeremiah Fraites] hral, a pripomínal nám bojové bubny, niečo ako z filmu Statočné srdce – odtiaľ aj ten zvláštny názov – Škótsko.“ (Arsenal83)
  • Väčšina kostýmov bola na začiatku požičaná zo second-handov v Európe a Los Angeles, ale po úspechu seriálu začala Meredith Markworth-Pollack dostávať vintage látky, s ktorými mohla sama pracovať. (Arsenal83)
  • Cieľom kostymérky Meredith Markworth-Pollack bolo, aby kostýmy korešpondovali s ročnými obdobiami, ale aj vekom postáv. Preto svetlejšie tóny majú mladšie dámy a ako starnú prechádzajú k tmavým farbám. (Arsenal83)
  • Kostymérka Meredith Markworth-Pollack bola kritizovaná za to, že jej návrhy oblečenia boli zmesou histórie a súčasnosti, bolo to však pozitívne prijaté mladými módnymi blogermi, ktorým sa páčila estetika kostýmov. (Arsenal83)
  • Adelaide Kane (Mária, škótska kráľovná) má v skutočnosti škótsky pôvod zo strany svojej matky aj otca a v línii matky je dosť možné, že je aj skutočným potomkom Márie Stuartovej, škótskej kráľovnej. (Arsenal83)
  • Adelaide Kane si pred nástupom na rolu robila o Márii Stuartovej vlastný historický prieskum. (Arsenal83)
  • Adelaide Kane sa zúčastnila konkurzu na Máriu Škótsku v čase, kedy hrala v seriáli Vlčí mládě (od r. 2011). Akonáhle rolu v tomto seriáli dostala, jej postavu z Vlčí mládě vyradili. (Arsenal83)
  • Herečka Anna Popplewell nazvala seriál „históriou fantázie“ a že postavy sú zobrazené len v hypotetických situáciách. (Arsenal83)
  • Laurie McCarthy opísala seriál ako zámerné oslobodenie sa od histórie a že ide skôr o „zábavu“ ako o históriu. Zároveň dodala, že show je navrhnutá tak, aby bola zaujímavá pre súčasné publikum, takže diváci, ktorí nie sú oboznámení s históriou, si budú vedieť získať vzťah s postavami. (Arsenal83)

Reklama

Reklama