Reklama

Reklama

Hrana - 4 filmy o Marekovi Brezovskom

  • Česko Hrana (festivalový názov)

Obsahy(1)

Celovečerný dokumentárny film HRANA chce byť svedectvom o krátkom, ale mimoriadne dynamickom živote jedného z najtalentovanejších slovenských hudobných skladateľov novej doby – Mareka Brezovského. Zároveň podáva správou o celej jednej generácii, ktorá dospievala v chaotickom porevolučnom období prvej polovice deväťdesiatych rokov 20. storočia. O generácii, pre ktorú sa stala hudba Mareka Brezovského jej bytostným výkrikom a znie v jej srdciach ako hymnus. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (45)

haluska11 

všetky recenzie používateľa

bohužel poměrně neznámá slovenská hudební hvězda, která vyhasla až příliš brzy. nadprůměrný talent génia brezovského ukončily drogy o sedm let dříve, než by jeden u hudebníka v dané době čekal - svět o něj přišel už v jeho dvaceti letech. dokument jako takový mu vzdává hold: mluvící hlavy od jeho rodičů přes bývalé partnerky a kolegy vzpomínají na jeho osobnostní specifika, zvyky i zlozvyky. tři tematické kapitoly - hudba, láska, rodina - doplňuje hořkosladký animovaný konec. výborně spracovaný a (na slovenské poměry rozhodně nadprůměrně) komplexní film o svojské osobnosti a lidech, které ji obklopovali. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Marek Brezovský bol kométa, ktorá preťala naše dráhy a nenávratne zmizla preč. On žil neskutočne rýchlo, nezdržanlivo a dostal sa veľmi ďaleko. (Viola Švantnerová, muzikologička) –––– Ťažká hudba ma síce nedokázala osloviť, ale dokument o rýchlom živote mladého muzikanta to dokázal. Aj keď som ho plánoval sledovať len tak mimochodom, no nedalo sa, a iba pri plnom sústredení som naozaj vnímal osobnosť mladého génia. Mohol byť aj druhým a väčším Mariánom Vargom, keby nežil až tak rýchlo a intenzívne. Akoby sa hudba bez drog nedala robiť, a možno nie sú drogy príčinou, ale dôsledkom toho, keď je pre génia tento svet jednoducho primalý. Štyri kapitoly hudba, láska, rodina a samota povedali veľa, možno aj viac, ako by sa malo vyniesť na verejnosť. Aj v tom je sila dokumentu, že povie ústami blízkych úplne všetko. ()

Reklama

JohnMiller 

všetky recenzie používateľa

Úchvatný dokument, to sa musí nechať. Hudba Mareka Brezovského je nádherná, jedinečná, citovo zafarbená v každej jednej note. Oslovila ma hneď na prvý posluch. V týchto dvoch hodinách ide o úplnú rekonštrukciu jeho života zo všetkými pozitívnymi aj negatívnymi časťami života. Autentické zábery striedajú rozhovory s ľuďmi s jeho života. Od detstva je nám tu prostredníctvom jeho hudby prezentovaná cesta jeho života až do záverečného tragického konca a strácam dych.. Ako mohol toto všetko prežiť v 20 rokoch svojho života? Priznávam sa, že som prekvapený, že sa dožil až tohoto veku. Za vrchol považujem záverečnú animovanú rozprávku ktorá mi svojou symbolickosťou takmer nahnala slzy do očí. ()

Jello Biafra 

všetky recenzie používateľa

Dokument, ktorý mapuje krátku životnú dráhu mimoriadne nadaného hudobníka Mareka Brezovského. Ako absolvent konzervatória tento mladý klavírista prenikol do niekoľkých hudobných žánrov od vážnej hudby, cez punkrock až po psychedelické skladby. Dokument je rozdelený na štyri časti, ktoré rozoberajú jeho hudobnú kariéru, milostné vzťahy, rodinný život a nakoniec aj priateľstvo. Film je zarámovaný hudobným vystúpením kapely Hrana, ktorá v bratislavskom klube MMC odohrala jeho najznámejšie skladby. Rozhodne jeden z najlepších slovenských filmových počinov posledných rokov, ktorý je zároveň generačnou výpoveďou o búrlivej porevolučnej dobe, kedy na Slovensku zúrila politická mafia. ()

Arbiter 

všetky recenzie používateľa

O Marekovi Brezovskom jsem do zhlédnutí filmu nikdy neslyšel. Vlastně ještě o pár týdnů předtím se o něm zmiňoval někdo na festivalu Vrbovské vetry, kde s ním někteří účinkující a organizátoři byli úzce spjati. Na sledování snímku pro mě bylo především zajímavé sledovat unikátní příběh o člověku, který by právě bez lidí na natáčení se podílejících dnes v podstatě neexistoval. Jen jejich přesvědčení o jeho výjimečnosti mu znovu dalo život. O kolik takových lidí asi společnost přichází jen proto, že okolo sebe nemají přátele, kteří se o jejich zápis do dějin postarají, hm? ()

Galéria (7)

Súvisiace novinky

PF 2015

PF 2015

31.12.2014

Z celovečerních filmů, uvedených do našich kin v roce 2014, v ČSFD žebříčku nejlépe hodnocených filmů zatím vyhrává režijní mág David Fincher. Jeho precizní thriller Zmizelá o chlup porazil i Nolanův… (viac)

Reklama

Reklama