Reklama

Reklama

Hrana - 4 filmy o Marekovi Brezovskom

  • Česko Hrana (festivalový názov)

Obsahy(1)

Celovečerný dokumentárny film HRANA chce byť svedectvom o krátkom, ale mimoriadne dynamickom živote jedného z najtalentovanejších slovenských hudobných skladateľov novej doby – Mareka Brezovského. Zároveň podáva správou o celej jednej generácii, ktorá dospievala v chaotickom porevolučnom období prvej polovice deväťdesiatych rokov 20. storočia. O generácii, pre ktorú sa stala hudba Mareka Brezovského jej bytostným výkrikom a znie v jej srdciach ako hymnus. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (45)

JohnMiller 

všetky recenzie používateľa

Úchvatný dokument, to sa musí nechať. Hudba Mareka Brezovského je nádherná, jedinečná, citovo zafarbená v každej jednej note. Oslovila ma hneď na prvý posluch. V týchto dvoch hodinách ide o úplnú rekonštrukciu jeho života zo všetkými pozitívnymi aj negatívnymi časťami života. Autentické zábery striedajú rozhovory s ľuďmi s jeho života. Od detstva je nám tu prostredníctvom jeho hudby prezentovaná cesta jeho života až do záverečného tragického konca a strácam dych.. Ako mohol toto všetko prežiť v 20 rokoch svojho života? Priznávam sa, že som prekvapený, že sa dožil až tohoto veku. Za vrchol považujem záverečnú animovanú rozprávku ktorá mi svojou symbolickosťou takmer nahnala slzy do očí. ()

Jello Biafra 

všetky recenzie používateľa

Dokument, ktorý mapuje krátku životnú dráhu mimoriadne nadaného hudobníka Mareka Brezovského. Ako absolvent konzervatória tento mladý klavírista prenikol do niekoľkých hudobných žánrov od vážnej hudby, cez punkrock až po psychedelické skladby. Dokument je rozdelený na štyri časti, ktoré rozoberajú jeho hudobnú kariéru, milostné vzťahy, rodinný život a nakoniec aj priateľstvo. Film je zarámovaný hudobným vystúpením kapely Hrana, ktorá v bratislavskom klube MMC odohrala jeho najznámejšie skladby. Rozhodne jeden z najlepších slovenských filmových počinov posledných rokov, ktorý je zároveň generačnou výpoveďou o búrlivej porevolučnej dobe, kedy na Slovensku zúrila politická mafia. ()

Reklama

Avathar 

všetky recenzie používateľa

Rimbaud slovenskej muziky, hypersenzitívny génius zničený drogami, nepokojnou spoločnosťou raných deväťdesiatych rokov a vlastným vnútrom, ktoré muselo byť omnoho komplikovanejšie, než sa na prvý pohľad zdalo. Marek Brezovský pre mňa zostal, aj po dopozeraní tohto skvelého dokumentu, záhadnou postavou. Cítil som, že sa v ňom bije strašne veľa protikladov, strašne veľa emócií. A takí ľudia tu väčšinou neostávajú dlho, bohužiaľ. Všetci zúčastnení popisujú, aký Marek bol, ale jedným dychom dodávajú, že proste nevedia uchopiť to, čo sa v ňom odohrávalo. A už to asi nikdy nezistia. Život miloval a chcel vyskúšať všetko, čo ponúka – a paradoxne, to ho zničilo. Ostala po ňom nádherná hudba, ktorá jediná môže byť snáď akýmsi kľúčom... Posledný záber Mareka, krátko pred smrťou, to ako si zapaľuje cigaretu, zakloní hlavu, slastne vyfúkne dym a melancholicky pozrie do kamery, je pre mňa jedna z najsilnejších a najsmutnejších scén filmu. ()

TomasRichtr 

všetky recenzie používateľa

Filmařsky adekvátně zpracované, byť formálně nezajímavé, s výjimkou animáku na konci. Celý film drží nahoře osobnost až absurdně geniálního skladatele, kterého staví do nebes jeho rodina a přátelé. Zároveň se nebojí kousnout do nepříjemného tématu drog, byť je to často výrazně omlouváno jeho osobností. Takto zpětně si vlastně můžeme říct, že ty kampaně proti drogám, které do nás mileniálů už od dětství sypali ve škole opravdu měly smysl, protože si odvážím říct, že v dnešní době by Marek nebyl tak blbej, aby šel do heroinu. ()

Jordan 

všetky recenzie používateľa

poctivý, klasický dokument, no čo ho prevyšuje a robí naozaj kvaitným, je osobnosť génia a komplikovanej osobnosti mareka brezovského a jeho nesmrteľná a nadčasová hudba; no autorom treba priznať, že si naozaj urobili poctivú dokumentaristickú robotu a vznikol komplexný pohľad na búrlivý život a dielo jedného z najväčších hudobníkov, akých slovensko malo; ()

Galéria (7)

Súvisiace novinky

PF 2015

PF 2015

31.12.2014

Z celovečerních filmů, uvedených do našich kin v roce 2014, v ČSFD žebříčku nejlépe hodnocených filmů zatím vyhrává režijní mág David Fincher. Jeho precizní thriller Zmizelá o chlup porazil i Nolanův… (viac)

Reklama

Reklama