Reklama

Reklama

Marek Brezovský

Marek Brezovský

nar. 15.04.1974
Bratislava, Československo

zom. 22.06.1994 (20 rokov)
Bratislava, Bratislava, Bratislavský, Slovensko

Biografia

Marek Brezovský sa narodil 15. apríla 1974 v Bratislave, do umeleckej rodiny. Jeho otec je známy slovenský hudobný skladateľ Ali Brezovský, matka Vlasta je textárka a sestra Mirka bývalá popová speváčka, dnes textárka, ktorá sa venuje tiež úprave dialógov do seriálov.

Už ako dieťa spieval a hral na klávesy v skupine Kamaráti. Po absolvovaní ĽŠU (klavír) vyštudoval kompozíciu na Konzervatóriu v Bratislave (tu sa na prijímačkách spoznal s Oskarom Rózsom), kde popri štúdiu založil Súbor súčasnej hudby, pre ktorý komponoval klasické hudobné diela a hral na klavíri. Založil a pôsobil tiež v hudobných skupinách Art M Trio (M. Brezovský, Michal Kresťansko, Marek Minárik) a v punk-rockovej skupine Avanavany. Poslednou kapelou, kde hral bola New Romantic Band.

Marek skladal hudbu i pre divadlo GUnaGU či Divadlo Andreja Bagara v Nitre. Muzikál pripravovaný pre STV už nedokončil. Oskar Rózsa po jeho smrti produkoval album Hrana s Marekovými skladbami a v roku 2011 sa uskutočnilo z jeho iniciatívy rovnomenné koncertné turné, ktoré pre veľký úspech pokračovalo v roku 2015.

Režisér Patrik Lančarič nakrútil v roku 2014 dokument Hrana – 4 filmy o Marekovi Brezovskom. Podľa vyjadrení jeho otca Aliho sa Marekova tvorba zmestí do 16 CD. Richard Müller mu na svojom albume 33 venoval pieseň Otčenáš. Marek Brezovský zomrel 22. júna 1994 ako dvadsaťročný na predávkovanie sa heroínom.

Michaela "rebelmia" Micianikova

Skladateľ

Filmy
1993

Muzikál

Dokumentárne
2015

Hrana Rockument

2014

Hrana - 4 filmy o Marekovi Brezovskom

Koncerty
2013

Hrana

Herec

Dokumentárne
2015

Hrana Rockument - a.z.

2014

Hrana - 4 filmy o Marekovi Brezovskom - a.z.

Reklama

Reklama