Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hudobný dokumentárny film o koncertnom turné Hrana Tour 2011. V roku  2011 vyrážajú priatelia Mareka Brezovského, spolužiaci a spoluhráči, sústredení okolo Oskara Rózsu, na koncertné turné s Marekovou hudbou po Slovensku. Medzitým sa z nich stali renomovaní hudobníci a dnes už patria k absolútnej špičke v našom kultúrnom kontexte. Nielenže na neho nikdy nezabudli, ale snažia sa Mareka akoby vzkriesiť prostredníctvom jeho hudby. Tento dokumentárny film zachytáva neopakovateľnú atmosféru rockového turné, ktorá je plná silných emócií, plná vyslovených i nevyslovených spomienok. Ponúka reakcie fanúšikov a poslucháčov z celého Slovenska a zároveň intímne chvíle Markových priateľov, na ceste za zavŕšením jeho diela.  Koncertné turné prebiehalo ešte pred uvedením filmu Hrana / 4 filmy o Marekovi Brezovskom, reakcie divákov a fanúšikov sú teda o to cennejšie, že sú filmom ešte neovplyvnené. (RTVS)

(viac)

Recenzie (3)

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Stále som celkom nedokázal naskočiť na tú hudbu na rozhraní vážnej hudby a rocku s pozitívnou depresiou. Ale ako hudobný koncertný dokument veľmi fajn. Nechýbali ani komické situácie, keď ochranka nepustila do hľadiska rodičov Brezovských s fľašou vody a nepustila by ani účinkujúcich, keby neprišli zadným vchodom. –––– No a teraz, jedná sa o to, že bratislavský koncert bude na DVD a ja nechcem provinčný výsledok. To znamená, principiálne, jednu zásadnú vec, že hráme všetci strašne dobre a sme strašne obrovské osobnosti, lebo sme tu všetci aj skladatelia, aj každý máme svoje projekty, aj každý spievame vo svojich projektoch a ešte sme aj každý prišli úplne z inej muzikantskej sféry a každý sa venujeme úplne inej hudbe, čo znamená v praxi, že tam je toho EGA pozitívneho muzikantského toľko, že to proste sa nedá zvládnuť v prípade, pokiaľ sa neurčia filozofické pravidlá, ako na to treba ísť. ()

Tomas_PO 

všetky recenzie používateľa

Dokument, či skôr 60 minútový návrat k turné Hrana. Samotný záznam z turné je to najlepšie, čo sa na slovenskej hudobnej scéne dá zhliadnuť. No tento dokument sa v podstate dokumentom ani nazvať nedá. Je to akýsi 60 minútový kompilát prípravy piesní v skúšobni, individuálnych rozhovorov s muzikantmi, vstupov zo zákulisia koncertov a zostrihu niektorých piesní zo samotných koncertov. Tento výpočet dáva veľa nádeje na skvelý filmový zážitok, no žial falošnej. Hlavným dôvodom je zrejme veľa rôznych, no stručne a tým pádom plytšie spracovaných tém. Pritom stačilo dodržať klasickú schému: zopár archívnych zostrihov s Marekom, rozhovorov s autormi o ich vzťahu, spomienkach (zároveň by sa divák dozvedel to, čo sa nedostalo do dokumentu Hrana - 4 filmy o Marekovi Brezovskom), z tvorivého procesu v skúšobni, a pre človeka z brandže zaujimavých vstupov zo zákulisia samotného turné. Zopár silných a divácky zaujímavých momentov sa však predsa len objaví. No hudobne famózne spracované dielo partie okolo Oskara Rózsu, vrcholiace úspešným turné, si zaslúži lepší rockument (pre porovnanie - síce z iného hudobného žánru - skvelý rockument z českej hudobnej scény Motorband: Restart). Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=61rKHHklUQo&t=2s ()

Reklama

Reklama