Reklama

Reklama

Most - Série 1

(séria)
Krimi / Thriller / Mysteriózny
Švédsko / Dánsko / Nemecko, 2011, 9 h 31 min (Minutáž: 57–58 min)

Tvorcovia:

Hans Rosenfeldt

Hrajú:

Sofia Helin, Kim Bodnia, Dag Malmberg, Puk Scharbau, Emil Birk Hartmann, Rafael Pettersson, Anette Lindbäck, Said Legue, Kristina Brändén Whitaker (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(10)

Obsahy(1)

Sériový vrah zanechal telo svojej obete uprostred mosta Öresund, ktoré rozdeľuje Dánsko a Švédsko. Prípad dostala na starosti švédska svojrázna a arogantne svojská policajtka Saga (Sofia Helin) a dánsky detektív Martin (Kim Bodnia). Podarí sa im dolapiť šialenca, ktorý sa vyžíva v pozornosti obyvateľstva oboch národov? (*CARNIFEX*)

Recenzie (86)

misterz 

všetky recenzie používateľa

Priznám sa, vzhľadom na ten pozitívny ohlas, čo sa okolo tohto seriálu strhol, som čakal niečo viac. Uznávam, atmosféra tak typická pre severské filmy bola fantastická, hudba o nič menej, no obsah občas upadal do priemerného krimi, hlavne na záver, keď identita vraha bola odhalená. To sa potom zmenilo už len na hru mačky s myšou, ktorá ešte chvíľu dokázala baviť, no zakrátko už len nudila. Seriál skrátka ku koncu stratil dych a pomyselná latka položená tak vysoko v úvode prudko spadla smerom dole. Ale aj tak nadpriemer, najmä vďaka atmosfére a hercom. Možno dám šancu aj ďalším sériám.75/100 ()

bari68 

všetky recenzie používateľa

Jeden z najlepších seriálov, čo TV mohla ponúknuť. Nechýbalo nič, čo v dobrej kriminálke má byť, ba čo naviac, všetkého pozitívneho bolo navyše. Výborne napísaná ústredná dvojica, ktorá svojim minimalistickým herectvom (Sofia Helin ) dokonale bavila a od epizódy k epizóde čím viac gradovaná atmosféra. Proste a jednoducho : učebnicový príklad severského krimi-thrilleru. ()

Reklama

nascendi 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Po tom, ako som zhliadol všetky tri série, pričom niektoré aj opakovane, môže bez výčitiek svedomia dať plný počet hviezdičiek iba prvej sérii. Nie snáď preto, že by bola dokonalá, bezchybná, ale preto, že ma ako diváka, nesledujúceho seriály ohromila a nič na mojom prvotnom dojme nezmenilo ani objavenie niektorých nelogickostí a hluchých miest. ()

J.Lajner 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Až na tu okatou vykradačku thrilleru Sedm (1995) v závěru série, jde o prvotřídní kriminální záležitost severského střihu. Švédsko/dánský seriál Most zde poprvé prezentuje narativní mustr, který bude nadále uplatňovat a rozvíjet i v dalších sériích. Tedy obrovskou chobotnici, kde každé chapadlo náleží jedné postavě rozmístěné na šachovnici. Změť podezřelých osob, zamotaných vztahů a rozličných indicií, rozplétá povahově odlišná dvojice vyšetřovatelů. Bodrý Dán Martin Rohde (Kim Bodnia) a jeho švédská kolegyně Saga Norén (Sofia Helin) s poněkud výstředním chováním. Právě zvláštní druh přátelství, který mezi oběma hlavními protagonisty pozvolna krystalizuje, je kořením díky němuž si seriál podmaňuje naší pozornost. Asociální, leč maximálně efektivní Saga a trpělivý Martin musejí čelit nejen vzájemné povahové bariéře, ale také zapeklité hádance zkonstruované vypočítavým sériovým vrahem. Ponurá atmosféra, chladná paleta barev, propracovaný scénář a ďábelský padouch, jež svým přičiněním prověří vnitřní integritu obou vyšetřovatelů. Pro fanoušky žánru jasná povinnost. ()

Garch 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Na vlně severských krimi, včetně zeleno-hnědo-šedo-namodralého tónování, určité rozvážno/rozvláčnosti, ale navíc s přidanou hodnotou - Saga Norénová! Sofii Helinové, která je až roboticky bezemoční a v Porche Carrera, průjmové barvy přejíždí mezi Švédskem a Dánskem chytat a nahlašovat zločiny a přestupky..., Kupodivu, lze jí uvěřit i úpornou snahu naučit se lidským citům. Bez parťáka Martina by ale těžko dosáhne nějakých pokroků. V 1. sérii je příliš dokonalý "padouch"(milimetrová přesnost na mostě nebo: v zásahové uniformě čekal před sklepem obchodu na osvobozeného poldu jak dlouho asi?). ()

Galéria (99)

Reklama

Reklama