Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pokračovanie životných osudov hrdinov filmu Medená veža. Dramatický príbeh dvoch chatárov z tatranskej Stratenej doliny začína ich prepustením z väzenia a návratom do rodnej dediny. Obaja chatári strávili za mrežami dva roky pre pašovanie - rozhodnú sa, že sa za to pomstia nadporučíkovi Pardekovi. (STV)

Recenzie (92)

Juto 

všetky recenzie používateľa

Toto je pokračovanie nádherného filmu ,,Medená veza". Bohužiaľ ,,Orlie pierko" stratilo väčšinu ducha svojho predchodcu. Veľké témy lásky a cti sú spracované akosi ironicky. V centre pozornosti je myšlienka: slobodný môžete byť len vtedy, keď budete dodržiavať pravidlá spoločnosti.,,Orlie pierko" nie je zlý ani otrepaný ako propagandistické filmy z 50. rokov. Chce to len ukázať, že polícia je dobrá, keď ste dobrým občanom. Za týchto okolností nie sú hory a príroda v tomto filme dôležité, aj keď som to chcel. Len vypĺňajú príbeh. 6/10 ()

Martin741

všetky recenzie používateľa

Takze volne pokracovanie trilogie Kobaltova Veza - Husacie Pierko - Stratená dolina sa dockalo svojho roku vzniku hned 1971. Akurat nechapem ten "genialny mozog", ktory napadla tato myslienka natocit pokracovanie hned o rok. Herci ako Muller /Majster kat, Medena Veza, Na pochode sa vzdy nespieva/ su fajn (Rajniaka nemam rad/, ale vytratilo sa to caro z jednicky. Scenar sa toci ani sam presne nevie okolo coho, A nesuvisi s B, ale aspon reziserska praca pana Martina Obleceneho fajn, a aj sceneria tatranska tu je. Ale film je o Kobaltovej vezi bez Kobaltovej veze, nic nesuvisi s nicim, scenar ma plno logickych dier .... Nadherna tatranska priroda sama osebe vsak nestaci. Cunderlikova nema herecky talent Vasaryovej. A herecke vykony a aj dialogy su dost dementne -- Rajniak nevie hrat, akurat Mistrik ano, ale ani on film nezachrani.Ubudlo tragicnosti a pribudlo humoru. Ten sa vsak do tejto trilogie hodi najmenej. A vzdy som povazoval Husacie Pierko za precenovany film. 30 % ()

Reklama

PetrPan 

všetky recenzie používateľa

Poetika prvního dílu nevyšuměla, jen mezi baladou prosvítá i lehká romance s pár satirickými verši.  Kromě hledání nového smyslu života a zjištění, že nic takového neexistuje mě bavil ale snad i jediný lehce záporný esenbák v československém filmu v podání  Vlada Müllera, jehož počáteční nadutost dostává díky srandičkám navrátivších se kamarádů řádně na frak.  Orlie pierko je lehká smířlivá tečka za původně smutným příběhem, proč ne. ()

mchnk 

všetky recenzie používateľa

I když se ze začátku může zdát, že se pokračování skvělého horského dramatu kompletně přetočilo v komedii, postupný vývoj přinese daleko více než jen zákeřně, ale s humorem se mstící dvojici kamarádu ze Ztracené doliny. Krásnou Emilii střídá nádherná Andrejka, herecký souboj Vlada a dvou Ivanů je vynikající a nakonec i velmi slušného dráma se zde dočkáme. ()

Rozjimatel 

všetky recenzie používateľa

O poznanie slabšie ako prvý diel, aj sa tvorcovia vybrali trochu iným smerom (viac do komédie) a do iných lokalít (z hôr do doliny). Herci sú opäť skvelí, okrem Ivana Rajniaka a Ivana Mistríka ma veľmi bavil Vlado Müller ako policajt a jeho ustavične potýčky s dvojicou "chatárov". Inakšie, spomínaná dvojica je už charakterovo akási temnejšia, už sa im kvôli tomu nedá naplno fandiť. Zdá sa, akoby tvorcovia chceli naskočiť na vlnu popularity francúzskych kriminálnych komédii (napr. s Belmondom), kde hlavní hrdinovia sú darebáci, ale nebol to zrejme najšťastnejší nápad. Nejako sa vytratila tá pôvodná originalita, aj je to, najmä z počiatku, dosť strojené. Celkom ma pobavil nápad so zaľúbenou sedemnástkou, ale priznajme si, Andrea Čunderlíková nie je Milka Vášáryová (ani krásou a už vôbec nie herectvom). ()

Galéria (25)

Zaujímavosti (12)

  • V scéne, kde Valér (Ivan Rajniak) a Starec (Ivan Mistrík) vezú Prašivca (Július Vašek) do Lendaku, Valér pri rýchlosti 140 km/h krúti prudko volantom naľavo a napravo. Pri tejto rýchlosti by sa to pravdepodobne nezaobišlo bez nehody. (Van_der_Ovec)
  • Scény rychlé jízdy v horách v automobilu Škoda 100, se natáčely ve studiu, s nasnímaným pozadím krajiny kolem silnice . (M.B)
  • Andrea Čunderlíková (Tonka Surka) spomína: "Mám milú spomienku na scénu v maskérni. Mala som Ivana Rajniaka (Valer) zvádzať a dať si dole podprsenku. Samozrejme som sa nechcela vyzliecť, to bolo jasné. Povedala som pánovi režisérovi, že to teda nie. Ale on na tom trval - vraj kamera bude zozadu, nič nebude vidieť. Dohovorila som sa s maskérkou a nechala som si oblepiť prsia leukoplastom. Martin Hollý povedal: Budeme to točiť naostro, nikto tam nebude. Všetkých vyhodil. Ale chudák pán Rajniak bol vidieť z "enfacu". Dala som si dole podprsenku a on sa začal strašne smiať. Keď videl tie prsíčka oblepené leukoplastom, dostal hysterický záchvat smiechu. Aj vo filme má v tejto scéne prekvapený výraz. Tak to je preto, že som tam mala leukoplast." (Raccoon.city)

Reklama

Reklama