Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pokračovanie životných osudov hrdinov filmu Medená veža. Dramatický príbeh dvoch chatárov z tatranskej Stratenej doliny začína ich prepustením z väzenia a návratom do rodnej dediny. Obaja chatári strávili za mrežami dva roky pre pašovanie - rozhodnú sa, že sa za to pomstia nadporučíkovi Pardekovi. (STV)

Recenzie (92)

HonzaBez 

všetky recenzie používateľa

"Každý jednou může skončit v medvědí kůži….." Ve volném pokračování Medené veže se z tatranských hor přesuneme do tatranského podhůří, abychom sledovali osudy dvou bývalých chatařů ze Ztracené doliny po návratu z vězení. Přiznám se, že jsem po většinu času nechápavě kroutil hlavou na tím, jaké hlouposti dotyční vyvádějí (všechny ty zbytečné provokace a naschvály vůči nadporučíkovi Pardekovi). Když pak ale na konci filmu dostali oba konečně rozum, skončí celý film až nezvykle idylický. Možná právě v tom je zásadní rozdíl mezi prvním a druhým filmem. Zatímco v Medené veži celý příběh graduje až do tragického finále, zde jako by autoři filmu moc nevěděli, zda točí komedii nebo drama. Co zůstává je skvělá Liškova hudba. Vzhledem ke změně žánru filmu mi ale opětovné použití hlavního motivu příliš nesedlo. Co mě naopak sedlo byla postava naivní dívenky, kterou ve filmu ztvárnila krásná Andrea Čunderlíková. I díky ní přimhuřuji jedno oko a dávám tři hvězdičky. ()

jondzavid 

všetky recenzie používateľa

Dosť zbytočné pokračovanie dokonalej Medenej veže. Hrdinovia Orlieho pierka majú síce vybudované sympatie z predchádzajúceho dielu, ale druhý príbeh postráda jeho sviežosť - je to už len pesimistickejšia varianta, ktorej pôsobivosť je len nostalgiou za lepšími časmi MV. Stále však zábavnejšie ako tretí počin Stratená dolina. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všetky recenzie používateľa

(3x) Medená veža bol film so smutným príbehom, končiaci samovraždou jedného z hrdinov a depresívnym zakončením osudov ďalších dvoch hrdinov, vyústených do dvojročného väzenia. Kladol som si otázku, či takýto film s relatívne uzavretým príbehom môže mať dobré pokračovanie. Konec pochybovania bol po prvých minútach na mieste, keď sa z druhého dielu prekvapivo vyvinula výborná komédia s prvkami krimi a dobrodružného filmu. Orlie pierko je film o znovuhľadaní šťastia a radosti po tragických udalostiach, o slovenskom humore, užívaní si života, ale i o poznaní hraníc slušného správania a prostom ľudskom pochopení tých druhých. Za doprovodu hudby Zdeňka Lišky sa rozbieha veľká podvodnícka šaráda, ktorá sa nesie v duchu podobnej atmosféry ako komediálne diely Hříšních lidí alebo Majora Zemana. Ivan Mistrík a Ivan Rajniak vytvorili tragikomickú dvojku malých-veľkých zlodejíčkov, ktorí sa po pobyte vo väzení chcú začleniť späť do normálneho života, hľadajú ľudské pochopenie, ale prenasleduje ich smola. Podarí sa im to nakoniec? Pozrite si film... Mimochodom osobité kúzlo tomu dodala ako hosť i česká kráska Andrea Čunderlíková. ()

Martin741

všetky recenzie používateľa

Takze volne pokracovanie trilogie Kobaltova Veza - Husacie Pierko - Stratená dolina sa dockalo svojho roku vzniku hned 1971. Akurat nechapem ten "genialny mozog", ktory napadla tato myslienka natocit pokracovanie hned o rok. Herci ako Muller /Majster kat, Medena Veza, Na pochode sa vzdy nespieva/ su fajn (Rajniaka nemam rad/, ale vytratilo sa to caro z jednicky. Scenar sa toci ani sam presne nevie okolo coho, A nesuvisi s B, ale aspon reziserska praca pana Martina Obleceneho fajn, a aj sceneria tatranska tu je. Ale film je o Kobaltovej vezi bez Kobaltovej veze, nic nesuvisi s nicim, scenar ma plno logickych dier .... Nadherna tatranska priroda sama osebe vsak nestaci. Cunderlikova nema herecky talent Vasaryovej. A herecke vykony a aj dialogy su dost dementne -- Rajniak nevie hrat, akurat Mistrik ano, ale ani on film nezachrani.Ubudlo tragicnosti a pribudlo humoru. Ten sa vsak do tejto trilogie hodi najmenej. A vzdy som povazoval Husacie Pierko za precenovany film. 30 % ()

mchnk 

všetky recenzie používateľa

I když se ze začátku může zdát, že se pokračování skvělého horského dramatu kompletně přetočilo v komedii, postupný vývoj přinese daleko více než jen zákeřně, ale s humorem se mstící dvojici kamarádu ze Ztracené doliny. Krásnou Emilii střídá nádherná Andrejka, herecký souboj Vlada a dvou Ivanů je vynikající a nakonec i velmi slušného dráma se zde dočkáme. ()

Galéria (25)

Zaujímavosti (12)

  • Scény rychlé jízdy v horách v automobilu Škoda 100, se natáčely ve studiu, s nasnímaným pozadím krajiny kolem silnice . (M.B)
  • V scéne, kde Valér (Ivan Rajniak) a Starec (Ivan Mistrík) vezú Prašivca (Július Vašek) do Lendaku, Valér pri rýchlosti 140 km/h krúti prudko volantom naľavo a napravo. Pri tejto rýchlosti by sa to pravdepodobne nezaobišlo bez nehody. (Van_der_Ovec)
  • Chata v Stratenej doline bola postavená v tzv. Filmárskom žľabe (cca 10 m pod Lomnickým sedlom), čisto pre potreby natáčania a stála v tej dobe pol milióna československých korún. Ešte v roku 1974 tam chata stála. Demontovaná bola postupne. Zhotovitelia chaty dostali podmienku, že ju po skončení natáčania musia zlikvidovať. Pozostatky chaty dnes dokumentujú len železné trubky, na ktorých bola stavba upevnená. Na vrchu Lomnického sedla sa nachádza informačná tabuľa, oznamujúca, že sa tu film natáčal. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama