Reklama

Reklama

USA, 2014, 7 h 31 min (Minutáž: 53–60 min)

Tvorcovia:

Terence Winter

Predloha:

Nelson Johnson (kniha)

Hrajú:

Steve Buscemi, Kelly Macdonald, Michael Shannon, Shea Whigham, Stephen Graham, Vincent Piazza, Michael Kenneth Williams, Paul Sparks, Jeffrey Wright (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Epizódy(8)

Obsahy(1)

Pátá řada začíná v roce 1931, celých šest let po skončení předchozí série. Země se zmítá ve Velké hospodářské krizi a konec prohibice je na dohled. Nucky se proto snaží legitimizovat své podnikání tím, že navazuje spojení s likérkami. Dozvídáme se o smrti Arnolda Rothsteina, jež skýtá Luckymu Lucianovi a Meyeru Lanskému volné pole působnosti při plánování převzetí moci od bossů podsvětí jakými jsou Joe Masseria a Salvatore Maranzano i při odstraňování konkurentů jako je Nucky. Rothsteinova smrt komplikuje život rovněž Nuckyho odloučené ženě Margaret. Její nejistá pozice na Wall Street je ještě více ohrožená poté, co Margaretin šéf spáchá sebevraždu a zanechá jí po sobě složku plnou kompromitujících materiálů. Chalky White, který se po smrti své dcery ocitá na dně, se chopí příležitosti k útěku z vězení - a vrací se do Atlantic City, kde se hodlá pomstít Valentinu Narcisseovi. A Eli Thompson, který přešel do ilegality a odstěhoval se do Chicaga poté, co zabil federálního agenta, nyní pracuje společně s Nelsonem Van Aldenem pro Al Caponeho, který má být prostřednictvím infiltrátora odstraněn z vrcholu své ostře sledované organizace. (HBO Europe)

(viac)

Recenzie (15)

NinadeL 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

5. série jde na uzavření příběhu Nuckyho Thompsona od lesa, současnost je rok 1931 a velmi nosné flashbacky z let 1884-97 doplňují chutně vývoj jeho osobnosti. Capone a spol. luxusně komentují gangsterky ve stylu Malého Caesara a Veřejného nepřítele. Nuckyho život dochází naplnění, jeho éra pominula. Pokud ale nechcete, aby slast pominula, dejte si do ucha trojici nadoblačných soundtracků a přečtěte si předlohu. ()

Arkanoid 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Nucky hľadá stratenú moc, Eli druhú šancu, Nelson/Mueller prestíž u ženy, Lucky Luciano s Mayerom Lanskym sa tvrdo hrnú dopredu Johnny Torrio na dôchodku a Al Capone opitý slávou prehliada zradu. Kubánska epizóda je príliš krátka na to, aby zaujala niečím iným ako exotikou, no všetko ostatné má viac než celkom slušný spád, aj keď miestami to nestrháva tak, ako v sériách minulých. Postavy končia krvavo a je to pochopiteľné, keď ide o sériu poslednú, no niekedy nad dôsledkami svojich činov doslova nerozmýšľajú. Niekoľkoročný časový úsek medzi predošlou a touto sériou kvalite neuberá, no škoda, že sme sa o vynechaných udalostiach dozvedeli tak málo. Táto séria je oproti tým predošlým výnimočná návratmi do detstva a mladosti bratov Thompsonovcov, ako aj iných postáv v tej dobe žijúcich v Atlantic City. Dozvieme sa tak, čo ich ovplyvňovalo v tom, kým sa stali. Tento dej sa zameriava predovšetkým na Nuckyho, no neobsiahne všetky udalosti, až do bodu, kedy sme sa s ním ako diváci Boardwalk Empire stretli po prvýkrát. Napriek tomu mu to na pôsobivosti neuberá a k deju nadväzujúcemu vytvára príjemnú, nostalgickú paralelu. Séria sa zameriava na nástup mladej gardy mafiánov, čo vyvrcholí v 9. epizóde snáď najdrsnejším a najnapínavejším momentom celého seriálu – stretnutím dvoch znepriatelených skupín v hlbokej noci na opustenej prašnej ceste. Dočkáme sa aj nečakanej dávky humoru v epizóde 6, ktorá akoby sa v seriáli náhodou objavila, aj keď v danom momente doňho pasuje dokonale a oplatí sa k nej vracať. Seriál aj napriek jednej slepej dejovej uličke stále dávkoval kvalitu až do konca a fanúšika potešil, čo to šlo a bol zavŕšený so cťou. Aj keď nejaký spin-off by nebol na škodu. ()

Reklama

GTS_PUNK 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Nad Atlantic City, Chicagom, New Yorkom či Havanou sa zaťahujú mračná. Impériá dokážu rýchlo vyrásť, ale rovnako rýchlo dokážu aj spadnúť. A ani impériá postáv zo seriálu Boardwalk Empire nie sú večné. V poradí piata séria seriálového hitu z produkcie HBO, ktorá je zároveň jeho záverečnou, tentokrát divákovi prináša síce o štyri epizódy kratšiu príbehovú zápletku, avšak o to výraznejšiu, citeľnejšiu a silnejšiu. Dejová línia od začiatku prvej epizódy naplno smeruje k záverečnému vyvrcholeniu, pričom na tejto osemdielnej ceste postupne končia jednotlivé osudy všetkých dôležitých hlavných aj vedľajších postáv, ktoré sú stále živé. Oproti štvrtej sérii sa príbeh posúva o niekoľko rokov dopredu - konkrétne na začiatok tridsiatych rokov 20. storočia, ale vďaka snovým "flashbackom" Nuckyho Thompsona (Steve Buscemi), sa divák takisto presunie aj na koniec 19. storočia, do časov Thompsonovho detstva a rannej dospelosti. Tento návrat v čase, ktorý sa v seriáli objavuje vôbec po prvýkrát, je síce zo začiatku pomerne nezaujímavý, možno dokonca ani úplne nepasuje do formy, akou je dej podávaný, ale neskôr si naň divák zvykne. A čo je ešte dôležitejšie, vysvetľuje viaceré podstatné udalosti z minulosti postáv, ktoré zasahujú do seriálovej prítomnosti, čiže do obdobia začiatku tridsiatych rokov. Čo sa týka samotných postáv, tie sa už príliš nevyvíjajú, pričom by sa dalo povedať, že viaceré z nich v podstate čakajú len na svoj koniec. A takisto sa ho aj dočkajú, pretože piata séria je smrťami postáv skrz-naskrz plná. Bez vyzradenia deja možno povedať, že neraz odídu aj postavy, pri ktorých to divák skutočne nečaká. Za zmienku tým pádom stojí aj niekoľko menších či väčších plot twistov, ktoré sú v tejto sérii najciteľnejšie od záveru poslednej epizódy druhej série. Boardwalk Empire - Season 5 je oproti ostatným už na prvý pohľad iná. Nielen menším počtom epizód, ale aj pomerne výrazným príbehovým časovým skokom dopredu, takisto ako aj početnými flashbackmi do minulosti. Iná však v žiadnom prípade neznamená zlá, skôr naopak. Piata séria je po všetkých stránkach veľmi solídnym a divácky uspokojivým zakončením kvalitného dobového seriálu, sledujúceho podsvetie aj najvyššiu politiku na východnom pobreží Spojených štátov v dvadsiatych rokoch 20. storočia. Výraznými prvkami, ako je tomu aj v štyroch predchádzajúcich sériách, sú opäť kvalitná výprava, dobové kostýmy či hudba. Najsilnejšie na diváka však jednoznačne pôsobí príbeh, ktorý sa v poradí 56. epizódou raz a navždy končí. Tak, ako končia impériá... ()

0verseer 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Záverečná séria mala napriek okriesanému počtu epizód na môj vkus až príliš pomalý rozjazd. Záver sa držal tradične vo vysokom tempe a väčšina hlavných postáv opúšťala postupne scénu. Flashbacky z Nuckyho detstva a mladosti predstavovali zaujímavé oživenie podtrhnuté skvelým castingom, kde mladí herci zdieľali so svojími staršími predlohami vskutku veľkú mieru podobnosti. Na druhú stranu bolo týchto flashbackov možno až zbytočne veľa a v závere pôsobili svojím znižovaním tempa akcie prebiehajúcej v prítomnosti trochu rušivo. Každopádne išlo o veľmi slušné uzavretie seriálu a dôstojnú rozlúčku s mnohými preživšími postavami. 8/10 ()

diccon odpad!

všetky recenzie používateľa

Straslivej zaver jinak dobryho serialu. Zjevne je to na HBO tradice, rozjet neco dobryho a pak to ve finalni serii kardinalne domrvit. Postavy, ktery prezily 4 serie diky svoji chytrosti, prohnanosti a sile charakteru najednou abrakadabra zacnou padat jako svestky. Ze vseho cisi snaha co nejlevnejc dat BE vale. Nejvetsi mindfuck predvedl jeden ze scenaristu v rozhovoru pro Rolling Stone Magazine, kde na otazku, proc najednou celej serial tak rychle ukoncili rekl:"No, ono se stejne ve tricatejch letech pak uz nic zajimavyho nedelo, tak jsme to zabalili." To muze ve veku wikipedie prohlasit jenom idiot. Ve tricatejch letech doslo v New Yorsky a Chicagsky mafii k tem nejvetsim zvratum, vykrystalizovali nejvetsi zraloci a etablovala se elita mafie. Kdyby se ti debilove alespon netvarili, ze nataceji podle skutecnosti. HBO setri a proto si vytvori alternativni historii... ()

Galéria (173)

Reklama

Reklama