Reklama

Reklama

Hra o trůny

(seriál)
  • USA Game of Thrones (viac)
Trailer 25
USA / Veľká Británia, (2011–2019), 67 h 52 min (Minutáž: 48–82 min)

Predloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrajú:

Peter Dinklage, Lena Headey, Kit Harington, Emilia Clarke, Sophie Turner, Maisie Williams, Iain Glen, Nikolaj Coster-Waldau, John Bradley, Alfie Allen (viac)
(ďalšie profesie)

Série(8) / Epizódy(73)

Kontinent, kde léta trvají desítky roků a zimy se mohou protáhnout na celý lidský život, začínají sužovat nepokoje. Všech Sedm království Západozemí - pletichářský jih, divoké východní krajiny i ledový sever ohraničený starobylou Zdí, která chrání království před pronikáním temnoty - je zmítáno bojem dvou mocných rodů na život a na smrt o nadvládu nad celou říší. Zemí otřásá zrada, chtíč, intriky a nadpřirozené síly. Krvavý boj o Železný trůn, post nejvyššího vládce Sedmi království, bude mít nepředvídatelné a dalekosáhlé důsledky...
Výpravný seriál HBO Hra o trůny, podle bestsellerové fantasy ságy Píseň ohně a ledu od George R. R. Martina, zachycuje soupeření o moc mezi králi a královnami, rytíři a odpadlíky, lháři a šlechtici. Na počátku požádá král Robert Baratheon, jehož žena Cersei pochází z rodu bohatých a bezohledných Lannisterů, lorda Eddarda Starka, aby přijel na jih a pomohl mu spravovat království poté, co záhadně skonal jeho pobočník. Zároveň trůn z východu ohrožuje dospívající princezna Daenerys s bratrem Viserysem, jejichž rod Targaryenů vládl Západozemí mnoho let předtím, než byl krvavě sesazen. A proslýchá se také, že se dějí podivné věci na hranicích, severně od Zdi, kam odjíždí Jon Snow, Nedův nemanželský syn, aby se stal členem bratrstva, jenž je zavázáno přísahou království chránit. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie používateľa 0verseer k tomuto seriálu (79)

Série 1 (2011) (S01) 

Porazený nekonečným hype-om okolo GoT som sa nechal premôcť a pustil sa do tejto série napriek tomu, že pred siahodlhými seriálmi sa vykrúcam asi ako abstinent pred ktorého položia na stôl sedmičku koniferky... Po prvej sérii musím ale uznať, že toto je kurva paráda! Chválim najmä neskutočný cit tvorcov pre výber hercov, či už stvarňujúcich postavy, ktoré budete milovať alebo tie, ktoré budete nenávidieť. Dúfam, že tempo vydrží aj do ďalších sérií. ()

Zima se blíží (2011) (S01E01) 

Winter is coming. Tak týmto to všetko začalo... Prvá epizóda ma asi pred mesiacom fantasticky vtiahla do deja GoT a teraz na druhý raz, keď už človek po šiestich sezónach vie, ako sa príbehy daných postáv postupne vykryštalizujú, je návrat na až harmonicky pôsobiaci Winterfell ešte lepší. Predsa len bez znalostí knižnej predlohy nemá človek šancu na prvýkrát pochopiť jednotlivé súvislosti (napr. kto sú Targaryenovci a prečo sú vo vyhnanstve), ktoré sa lepšie objasnia až neskôr s ďalšími epizódami, rovnako ako možnosť zorientovať sa okamžite v tom, kto je kto. Teraz už by sa mi také faux pas, keď som nevedel, kto patrí k Lannistrom, keď na nich padali narážky, stať nemohlo :D ()

Královská cesta (2011) (S01E02) 

Prvá sezóna sa s ničím dlho nepára a drží si veľmi dobre nastolené tempo. Jon odchádza k Nočnej hliadke, Ned do Kráľovho prístaviska, Tyrion a Joffrey sú po prvýkrát v sebe (tí dvaja sa ešte dlho budú nenávidieť a baviť nás :)) a druhý menovaný si začína pomaly budovať imidž najviac neznášanej postavy seriálu. Moje komentáre budú k úvodnej sezóne až stereotypne vychyľujúce, ale to preto, že tu v podstate ani nie je čo vyčítať. ()

Lord Sníh (2011) (S01E03) 

Epizódy prvej sezóny si mohli dovoliť vypustiť akciu na úkor dialógov, aj napriek tomu však neprestávajú baviť. To len potvrdzuje ich kvalitu. ()

Mrzáci, bastardi a zlámané věci (2011) (S01E04) 

Tak na scéne sa po prvýkrát objavuje postava, ktorú považujem za úplný prešľap a ktorá ma poctivo všetkých 6 sezón (asi až na 1 svetlý moment) ubíja - Sam. Človek však s odstupom času žasne nad prepracovanosťou a nadväznosťou medzi jednotlivými epizódami. Napríklad vaňový rozhovor Viserysa s jeho spoločníčkou, ktorá mimochodom spomenie muža schopného meniť tváre ako si zvyknú ľudia meniť oblečenie nadobúda pre zainteresovaných úplne iný rozmer. Inak tradične veľmi podarená epizóda. ()

Vlk a lev (2011) (S01E05) 

Skvostná epizóda zakončená skvostným súbojom leva s vlkom. ()

Zlatá koruna (2011) (S01E06) 

"I'll never disrespect you again. I'll never be cruel to you again." Joffrey, známy v Siedmich kráľovstách ako veľký romantik, skladá svoje úprimné vyznanie Sanse Stark. Tento moment odporúčam dobre zapamätať. :D Inak znova, znova, znova budem tvrdiť to isté -ďalšia skvelá epizóda. ()

Zvítězíš, nebo zemřeš (2011) (S01E07) 

The king is dead, long live the king (Joffrey Jaimeovič Baratheon)! Alebo radšej nie (ale to by sme zase prišli o jednu nenávideniahodnú postavu...)? ()

Bodej ostrým koncem (2011) (S01E08) 

Z hľadiska atraktivity možno najslabšia epizóda prvej sezóny, avšak mnohé na prvý pohľad menej významné udalosti, ktoré sa udiali, budú veľké následky pre ďalší vývoj... ()

Baelor (2011) (S01E09) 

"Expect nothing of Walder Frey and you'll never be surprised" (Greatjon to Robb Stark) Starring Sean Bean (tak sa pokúste si to užiť, naposledy :( :/)... ()

Oheň a krev (2011) (S01E10) 

"Blood of my blood." Diel, po ktorom začnete milovať Daenerys a samozrejme skvelé navnadenie na ďalšiu sezónu. ()

Série 2 (2012) (S02) 

Namlsaný po prvej sérii som sa ihneď s nemalými očakávaniami pustil do druhej. A prekvapivo sa začali ukazovať pomerne často (najmä v prvej polovici) hluché miesta. Stále ide o nadpriemerne dobrú zábavu, ale okrem posledných 2 častí Blackwater a Valar Morghulis je jednoducho druhá sezóna o úroveň (či hviezdičku) nižšie. A pri vlažnejších epizódach som si uvedomil jednu zásadnú vec. GoT stojí a padá na Lannistrovcoch. Či už na tých zlých (Cersei, Joffrey, Jaime), dobrom (Tyrion) alebo neutrálne chladnom Tywinovi, keď sa na obrazovke objavil jeden z nich, vedel som, že sa budem baviť. Proste no Lannister, no party... ()

Sever nezapomíná (2012) (S02E01) 

Tvorcovia to rozhodne nemali jednoduché, okresať totiž kvantum udalostí a rozhovorov z knihy do pár hodín seriálu tak, aby sa nudnejším pasážam vyhli a na dôležité nezabudli, žiada veľký cit. K tomu sa ešte občas snažia pridať aj niečo vlastné, čo niekedy vyjde - rozhovor Robb a Jaime, no inokedy zase celkom nie - konfrontácia Cersei a Baelisha, ktorý sa dostal do pozície nezodpovedajúcej jeho vychytralej knižnej predlohe. Okrem toho sa nám tu predstavili nové postavy - Stannis, Melisandre, Davos, ktoré ešte budú mať čo-to do udalostí vo Westeros povedať a ktoré boli opäť mimoriadne dobre herecky obsadené. Úvodná časť môže pôsobiť po veľkolepom závere prvej série trochu nevýrazne, ale vedzte, že aj knižná predloha na tom bola rovnako. Takže slušných 8/10. ()

Noční krajiny (2012) (S02E02) 

Takže GoT nám spriemernieva. V tejto epizóde stojí za zmienku len Tyrion a návrat Theona Greyjoya na Železné ostrovy, inak sa nič významnejšie neudialo. ()

Zahrada kostí (2012) (S02E04) 

Prvá 5 hviezdičková záležitosť 2. série. Tyrionovi tradične ide karta, Joffreyho budeme po tejto epizóde nenávidieť zase o niečo viac, cesta Arye sa pretne na chvíľu s Tywinom (ich "vzťah" bude celkom zaujímavý) a Melisandra si pre nás prekvapí v závere malé prekvapenie. ()

Duch Harrenhalu (2012) (S02E05) 

Séria nám konečne začína naberať v polovici tempo. Západozemie prichádza o jedného z kráľov, Arya sa znova stretáva s Jaqen H'gharom, ktorý v jej ďalších príbehoch zohrá významnú rolu, Theon učiní zásadné rozhodnutie, Tyrion sa snaží udržať nahnutú moc Lannistrov v KP a Nočná hliadka putuje ďalej na sever... ()

Bohové staří a noví (2012) (S02E06) 

Theon svojím konaním vyriekol nad sebou ortieľ spojený s nemalými následkami. Jon sa po prvý raz stretáva s Ygritte, v Kráľovom prístavisku to začína opäť vrieť a Arya vysloví druhé meno. Epizóda, ktorá mala šťavu. ()

Muž beze cti (2012) (S02E07) 

"You know nothing, Jon Snow." Najlepší článok tejto epizódy je jednoznačne Kingslayer, ktorého karma bola ešte v tejto časti príbehu vyložene záporná. Zaujímavé udalosti sa odohrali aj v Qarthe a Zimohrade. Pochod Jona a Ygritte sa našťastie už skončil, ako spomenul Hejtmy, túto linku tvorcovia moc bravúrne nezvládli. ()

Princ ze Zimohradu (2012) (S02E08) 

Jaime začína s Brienne svoju púť, Qhorin zosnová s Jonom plán, Stannis sa blíži, Arya vysloví tretie meno. Aj keď sa v zásade nič veľké v tejto epizóde neudeje, je potrebná ako nutná príprava na udalosti, ktoré budú nasledovať v posledných dvoch častiach. ()

Súvisiace novinky

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

29.02.2024

Druhá série ještě ani nemá oznámené datum premiéry, ale už teď víme, že se začalo pracovat rovnou na třetí řadě, v níž se vrátíme do Středozemě. Seriál Pán prstenů: Prsteny moci se pyšní obrovskými… (viac)

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (viac)

Reklama

Reklama