Reklama

Reklama

Hra o trůny

(seriál)
  • USA Game of Thrones (viac)
Trailer 1
USA / Veľká Británia, (2011–2019), 67 h 52 min (Minutáž: 48–82 min)

Predloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrajú:

Peter Dinklage, Lena Headey, Kit Harington, Emilia Clarke, Sophie Turner, Maisie Williams, Iain Glen, Nikolaj Coster-Waldau, John Bradley, Alfie Allen (viac)
(ďalšie profesie)

Série(8) / Epizódy(73)

Kontinent, kde léta trvají desítky roků a zimy se mohou protáhnout na celý lidský život, začínají sužovat nepokoje. Všech Sedm království Západozemí - pletichářský jih, divoké východní krajiny i ledový sever ohraničený starobylou Zdí, která chrání království před pronikáním temnoty - je zmítáno bojem dvou mocných rodů na život a na smrt o nadvládu nad celou říší. Zemí otřásá zrada, chtíč, intriky a nadpřirozené síly. Krvavý boj o Železný trůn, post nejvyššího vládce Sedmi království, bude mít nepředvídatelné a dalekosáhlé důsledky...
Výpravný seriál HBO Hra o trůny, podle bestsellerové fantasy ságy Píseň ohně a ledu od George R. R. Martina, zachycuje soupeření o moc mezi králi a královnami, rytíři a odpadlíky, lháři a šlechtici. Na počátku požádá král Robert Baratheon, jehož žena Cersei pochází z rodu bohatých a bezohledných Lannisterů, lorda Eddarda Starka, aby přijel na jih a pomohl mu spravovat království poté, co záhadně skonal jeho pobočník. Zároveň trůn z východu ohrožuje dospívající princezna Daenerys s bratrem Viserysem, jejichž rod Targaryenů vládl Západozemí mnoho let předtím, než byl krvavě sesazen. A proslýchá se také, že se dějí podivné věci na hranicích, severně od Zdi, kam odjíždí Jon Snow, Nedův nemanželský syn, aby se stal členem bratrstva, jenž je zavázáno přísahou království chránit. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie používateľa Rebel24 k tomuto seriálu (8)

Série 1 (2011) (S01) 

Knižná predloha Game of Thrones od G. R. R. Martina patrí k tomu najlepšiemu fantasy vôbec a mnohí ju porovnavaju ku Tolkienivym dielam. Seriálové spracovanie v roku 2011 bolo na poli seriálov nielen v žánri, ale celkovo v kinematografii revolučné, keďže ukázalo ze za 10 časti sa dá bez problémov dynamicky spracovať mohutný príbeh, správne vykresliť charaktery a zabezpečiť, aby bola každá časť jedinečná, gradovana, so stredovekými intrigami s jemnou perleťou fantasy magie a brilantnou hudbou od Djawadiho. Odvtedy sa práve masívne rozbehli par castove série a seriálová tvorba dostala nový rozmer, klobúk dole. 💯% ()

Série 2 (2012) (S02) 

2.serie mi pripomína Dve veze po Spoločenstve prsteňa. More of the same, s väčším dôrazom na rozvinutie sveta a nových postáv v deji a vytvorenie si predpokladu na veľké bitky. Jednu sme v zavere aj dostali a stala naozaj za to, zelený divoký oheň bol HIGHLIGHT doslova časti aj série. Kvalita výborná, ale chce to sliapnut viac na plyn. 88% ()

Série 3 (2013) (S03) 

V tretej sérii sa zvýšil rozpočet, pridalo tempo, intrigy, skvelá kamera aj lepší soundtrack. Túto sériu si veľa scén pre seba kradne Charles Dance, ktorého Tywim Lannister je úplne brilantný regent of the king. Tiež pridanie rodu Tyrell do hry o Tróny je veľmi vítané, za the Wall sa dejú veci a Red Wedding bola až prekvapivo kruta časť a ukázala, že tak ako G. R. R. Martin v knihe ani tvorcovia seriálovi sa neboja ísť do extrému. 💯% ()

Série 4 (2014) (S04) 

4.seria je pravá vysoko nadupana kvalitná Hra o Tróny. Vynikajúca dejová gradacia, skvelé nové postavy a zasadenie rodu Martell do hry, bezchybne dialógy a vo finále dychberuce súboje (Hora vs Zmija, Hound vs Briene) ukázali top kvalitu seriálu a jeho suverenitu vo výstavbe deja a budovaniu charakterov. Preslov Tyriona a celkovo súd bol vynikajúci, spomínané súboje brutálne, ide o druhú najlepšiu sériu z celého seriálu. 💯% ()

Série 5 (2015) (S05) 

Séria piata sa viac zamerala na vývoj na severe a pri Daenerys + sekta Vrabčiaka v Kings Landing. Oproti minulej sérii viac dominujú častiam dialógy a budovanie deja na najlepšiu sériu v celom seriály číslo 6. Pri Hardhome sa najkrajšie ukázala desivost Iných, Sapochnik naplno ukázal svoj talent, najlepšia časť. 98% ()

Série 6 (2016) (S06) 

Absolútne niet čo vytknúť, seriál šiel prvý krát mimo knihu (predbehol dej) a výrazne zrýchlil do finále. Na dynamike to iba pridalo, v podstate v každej časti možno nájsť scénu, ktorá je mimoriadna, za spomenie stoji Bran a jeho dosiaľ nudny príbeh je zrazu highlight, Cersei aka Lena Headey a jej majstrovský výkon, nuž a 2 finálne epizódy, ktoré sú pre mňa kultové. Battle of Bastards bol úžasný, vela čerpal z Lord of the rings, Light of the seven zas ukázal genialitu Ramina Djawadiho a jeho klavír-organ epic song, kde sa nádherne prečistilo pole pre víťaza tejto série. Hra o Tróny ale ešte nie je na konci, no ukázala absolutorium vďaka čomu sa právom radi k najlepším a najobľúbenejším seriálom histórie. 💯% ()

Série 7 (2017) (S07) 

Predfinále pekne nadväzuje na poslednú sériu v tempe, no tentokrát tvorcovia prvý raz skracujú dĺžku z 10 časti na 7. A tu narážame. Lebo dialógy samotné sú nevyhnutné pre vývoj najmä charakterov a keďže sa dej skôr zameriava na súboje a intrigy prejavujúce sa v boji a eliminovani postáv, nie ich budovani, všetko síce pekne odsypa avšak chyba väčšia logika konania postáv, Prečo robia to co robia. Aj z týchto dovodov sa v sérii nachádza viac logických lapsusov než sne zvyknutí, napriek tomu seriál má stále úžasné momenty a kvalita súbojov aj mnohych dialógov (Ollena super) je stále na mimoriadnej úrovni. 86% ()

Série 8 (2019) (S08) 

Vyvrcholenie jedného z najlepších seriálov kinematografie bolo vysoko očakávanou udalosťou roka. Pamätám si, ako som v očakávaní a nadšení týždeň čo týždeň staval v noci a zakaždým rovnako sklamaný odchádzal spat. Dnes spätne si viem predstaviť aj v 6 častiach vytvorené masterpiece vyvrcholenie ku ktorému žiaľ nikdy nedošlo v realite. Prvé 2 časti boli mimoriadne zdĺhavé a nudné, nikto sa nikam neposunul poriadne a deju chýbala dynamika. Ak dej stojí v 1/3 celého finále, bolo mi jasné že následný rozbeh nebude pozvoľný, ale prudký. Nuž žiaľ veľký šok som zažil v epizóde 3, kedy hlavný antagonista seriálu i histórie Westerosu, v podaní Slováka Vlada Furdíka skončil... skončil. Ťažko sa hľadali slová ospravedlnenia, tma, chaos, nelogicke chovanie, našťastie prišla epizóda 4 a návrat aspoň chvíľu ku Hre o posledný hlavný trón, 5.cast bola lepšia ako tretia, minimálne priniesla výborný brutálny súboj Clegane bratov, ako koncept ale zlyhala a zahodila do koša celú siedmu sériu aj s Golden Company. Posledná časť bola zúfalým vydýchnutim všetkých zúčastnených, hercov, režisérov, štábu, že uz majú tento maratón za sebou. Najlepším dôkazom tejto tragédie bola postava Tyriona, ktory bol svojho času (súdna reč v 4.serii) jednou z najlepších a najobľúbenejších postáv seriálu, v poslednej sérii z neho sršala únava, nechuť, zúfalstvo a bol stelesnením celého deja a ansamblu. Pri piesni sa hovorí: Nepokašli uvod a zaver všetko ostatné sa nejako stratí v celku. Tak to mali povedať aj Bemiottovi a Weissovi pred natáčaním, lebo takto Song of the Ice and Fire ma po falošnom konci pokazený celý dojem. 56% ()

Súvisiace novinky

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

29.02.2024

Druhá série ještě ani nemá oznámené datum premiéry, ale už teď víme, že se začalo pracovat rovnou na třetí řadě, v níž se vrátíme do Středozemě. Seriál Pán prstenů: Prsteny moci se pyšní obrovskými… (viac)

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (viac)

Reklama

Reklama