Reklama

Reklama

Nedodržaný sľub

  • Česko Nedodržený slib (viac)
Trailer
Dráma / Vojnový / Športový / Životopisný
Slovensko / Česko / USA, 2009, 129 min

Réžia:

Jiří Chlumský

Scenár:

Jan Novák

Kamera:

Ján Ďuriš

Hrajú:

Samuel Spišák, Peter Oszlík, Ondřej Vetchý, Ina Gogálová, Ľubomír Bukový, Norman Šáro, Daniel Fischer, Dávid Hartl, Jakub Spišák, Zuzana Porubjaková (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Film na základe skutočného príbehu, ktorý vás vtiahne do deja plného napätia a zvratov, v ktorom sa z mladého chlapca vďaka dobovým okolnostiam stáva mladý muž trochu predčasne. Udalosti rokov 1939 až 1945 ho prinútia opustiť svoje mladícke naivné futbalové ideály, poprieť svoju identitu, stretnúť sa zoči-voči so smrťou, žiť a bojovať bok po boku s drsnými ruskými partizánmi a zistiť, že aj najlepší priateľ môže byť zradcom. Nielen jeho odvaha a šikovnosť, ale aj zhoda náhod a životné šťastie mu umožnili toto peklo prežiť so snahou dodržať sľub, ktorý si kedysi ako rodina dali - doma sa opäť stretnúť. Skutočný príbeh židovského chlapca, ktorému silu prežiť dal sľub, ktorý chcel splniť... Skutočný príbeh židovského chlapca Martina Friedmanna - Petráška, na pozadí ktorého sa odvíjajú politicko-spoločenské zmeny vo vojnovom Slovensku a povojnovom Československu. Martin je nadaný futbalista a so spoluhráčmi často behá zvoniť do miestneho kostola, kde pôsobí ako farár Jozef Tiso. V čase okolo Martinovej bar micvy je vyhlásený Slovenský štát a u Friedmannovcov sa koná posledná rodinná oslava. Otec prosí všetkých členov rodiny, aby sľúbili, že sa tu o rok opäť zídu, ale tento sľub napokon nik z nich nedodrží. Mamička krátko nato šije žlté hviezdy na kabáty. Martina vylúčia z futbalového klubu a všetky židovské obchody sú „zarizované." Keď sa rodine naskytne príležitosť emigrovať do Palestíny, ich otec neistú budúcnosť „v púšti" odmietne. Začínajú sa transporty a Martinov brat so sestrou odchádzajú do Poľska medzi prvými. Martin sa vydáva za svojím spoluhráčom Fredom Mahlerom do „židovského tábora" v Seredi, kde sa stanú ozdobou táborového futbalového mužstva, ktoré poskytuje svojim hráčom aspoň dočasné bezpečie. No ocitá sa v pasci. Musí tvrdo pracovať a bojovať o život v brutálnych zápasoch proti strážcom. V roku 1942, tesne pred transportom, sa Martin dozvie o Osvienčime. Snaží sa uniknúť, ale skončí s číslom na krku v rade pred vagónmi. Vyslobodí ho až veliteľ tábora, ktorý je futbalovým fanúšikom. Martin sa dostáva do pracovnej čaty a odtiaľ uteká do Bánoviec. Rodičovský dom je zapečatený. Prepracovaný a podvyživený Martin dostáva dvojitý zápal pľúc. Odchádza na liečenie do sanatória. Po vyliečení musí odísť, pracuje ako robotník v kláštore a pod falošným menom Martin Petrášek sa pridá počas SNP k partizánom. Poslednú vojnovú zimu prežíva v horách so skupinkou sovietskych výsadkárov. Na konci vojny sa Martin vracia do Bánoviec, ale v jeho rodnom dome už štyri roky žije iná rodina. Dovolia mu prehľadať povalu, kde nájde staré rodinné fotky a žltú hviezdu. Prichádza čas odsťahovať sa do Izraela... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (210)

E=mc2 

všetky recenzie používateľa

Plytké,Plytké, Plytké, Plytké, Plytké, Plytké, Plytkééé, taký je môj dojem z filmu. Zbytočný priestor pre partizánov, zbytočný veľa v kláštore, takéto veci v amerických filmov vidíme v skratke a paradoxne práve preto fungujú silnejšie. Prečo americký? Lebo myslím tak chcel vyzerať, alebo sa podobať tento film resp. vizuálna koncepcia tohto filmu. Český režisér o slovensku. Zvláštne.."Viete, je úplne jedno či ten Friedmann existoval alebo nie, ide o príbeh o dobrú historku. Ak má v sebe posolstvo a ponaučenie, koho by zaujímalo že sa to naozaj stalo? Stalo sa to, pretože sme to pri jej rozprávaní cítili a prežíval s hlavnou postavou." A prežívali? Ja teda nie. Je to priemerný film ktorý mohol byť skvelí, možno s iným režisérom a scenáristom. Kamera sa dala, aj strih..Silná téma, ktorej sa nepodarilo dostať sa až do diváka, tesne pred ním sa zastavila. Teda aspoň predo mnou.. Škoda že si napr. neprečítali poučky amerických filmárov o budovaní deja, napätí a emócií..Tvorcom patrí obrovské uznanie za spracovanie, a to je tak všetkOo. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Začiatok a ešte aj dlhšie po ňom je film bohužiaľ absolútnym strojovým napĺňaním šablóny o tom, ako má vyzerať film o židovskom osude počas 2.S.V a nazval by som ho ťažko akademickým. Našťastie potom začne byť nepredvídateľný (ak si neprečítate tunajší obsah), pretože je založený na skúsenostiach konkrétneho človeka. Meníme spolu s ním často lokality a sledujeme jeho predieranie sa vojnou a životom. Chlumský ukázal, že sa dá v našich podmienkach nakrútiť dobre vyzerajúci film s kvalitnou výpravou, o nejakej filmárskej odvahe alebo nebodaj inováciách nemôže byť ani reč. Je to stávka na istotu. Keď nám pred rokom Maďari ukázali, ako sa dá moderne nakrútiť film o hrôzach v koncentráku, tak Nedodržaný sľub pôsobí v jeho svetle ešte viac spiatočnícky. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Po dlhej dobe snímok z "rýdzo" slovenskej produkcie, ktorý spĺňa určite kritériá len vďaka tomu, že sa opiera o "historické" fakta. Bohužiaľ, napriek tomu, že si berie napaškál serióznu tému plnú nevraživosti voči židovskému národu na území samotného slovenska, respektíve len neďaleko vzdialených Bánoviec nad Bebravou (25km), prišiel mi miestami mdlým, dokonca nudným počinom. Tupelovi sa snaha uprieť nedá, ten mladý mi je celkom sympatický, akurát že ho mám v hlave spolu s Dušankom natoľko zafixovaných z "Paneláku", že si herectvom na seriózne úrovni len sťažka získavali moju pozornosť. Dobrý film, v ktorom je "futbal" na hlavno vedľajšej koľaji. ()

WANDRWALL 

všetky recenzie používateľa

Film jsem právě viděl a říkám si, k čemu se "nově" točí příběhy z druhé světové války, které mají v sobě pár pěkných scén, fíglů, ale k čemu to má posloužit? Co to má udělat s dnešním divákem - začátečníkem? A tím, co už viděl dost válečných dokumentů a filmů? To má sledovat další a další režisérské etude? Nemusí, ale tím pádem proč na to přispívá veřejnoprávní televize? ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Už hádam nikto nepochybuje, že slovenský film ožíva. Za dva roky vzniklo niekoľko viac či menej úspešných filmov, ale až tento ma presvedčil, že kvalita slovenského filmu má stúpajúci trend. Najsilnejšou zbraňou tohto filmu je samozrejme príbeh vychádzajúci zo skutočnej udalosti. Film má slušnú stopáž okolo dvoch hodín, takže režisér na nič netlačí a príbehom sa mihne všetko, čo tvorcovia pokladali za dôležité. Spočiatku mi vadil slabší rozjazd, nie úplne presvedčivé výkony hercov, ale odkedy vystúpi náš hlavný hrdina v pracovnom lágri v Seredi, film odrazu naberá na dramatičnosti, je plný zajujímavých scén s pôsobivými interiérmi a exteriérmi. Hudobný doprovod je výborný, skvelo zvýrazňuje scény a v istom momente mi naskočila husia koža, konkrétne pri zatváraní dverí vagónov druhého transportu smerujúceho do Poľska. Nádherné exteriéri slovenských hôr s výborným príbehom dodávajú filmu pocit niečoho, čo u nás už dlho nebolo. Filmom sa mihne obrovské množstvo známych tvári, hlavne slovenského ale aj českého filmu, prevažne v malých úlohach. Celkom hodnoverne pôsobil Luknár v úlohe veliteľa lágru. Vydarených scén je tu viac. Napr. poprava zajatých nemcov v horách, útok nemeckého lietadla a ranený kôň, scéna v ktorej rabín (M.Slovák) vrieska, že už nechce byť židom...Samozrejme film má aj slabšie miesta. Spomínaný slabší úvod, nevyrovnané herecké výkony, miestami zbytočne spomalené zábery ,nevyužitá postava J.Tisa a neodpustiteľná scéna smiešneho komparzu, t.j. davu, ktorý po strelenom góle uteká lynčovať a biť židovských chlapcov, ale akosi sa im nechce behať a asi ani veľmi biť. Celkovo hodnotím film veľmi pozitívne, zvlášť keď je náš a som rád, že konečne vznikol film, na ktorý môžme byť aspoň trošičku hrdí a ani za hranicami by nám tento film nemal urobiť hanbu. Slabšie štyri hviezdičky. 70%. ()

Galéria (50)

Zaujímavosti (24)

  • Na žádost Martina Petráška byla ve filmu vzpomenuta i scéna, ve které si partyzánský vůdce nechává vytrhnout zdravý zub. (Devitka)
  • Přibližně 90% událostí ve filmu opravdu zažil a vyprávěl sám Petrášek. (c.tucker)
  • Úplně poslední scéna původně nebyla ve scénáři. (hippyman)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené