Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Německá loď Wilhelm Gustloff byla v lednu 1945 zasažena třemi sovětskými torpédy a okamžitě se začala potápět. Nastal zoufalý boj o přežití, při kterém zahynulo 5krát více lidí než při zkáze Titanicu. Tato katastrofa se vepsala do dějin... (oficiálny text distribútora)

Diskusia

Tiger5

Tiger5 (hodnotenie, recenzie)

Mohol to byt velmi DOBRY film,keby nebol tak velmi ZLE rezirovany.Zbytocne pretahovanie casu,same rozhovory,ziadna akcia,ziadna zapletka,vsetko je okate polopatisticke,zasvietia svetla,ponorka namieri,radar ju nezachyti a bum,lod sa potapa... a ten chaos vo veleni na namornej lodi - nehrozi...paci sa mi,ze je natoceny film aj ako nemci trpeli,myslim tym radovych obcanov,lebo aj ti boli zasiahnuty vojnou,nielen cela europa a nemohli za rozhodnutia mocnych...

Smok

Smok (hodnotenie, recenzie)

kalap: To že si Žid mi bolo jasné z pohľadu na tvoj avatar, o to viac ma zaráža, že razíš princíp kolektívnej viny a hovoríš v komente o zadosťučinení. Hlavne keď na skúsenosti aj z vlastnej rodiny vieš, čo je to utrpenie civilného obyvateľstva, ktorého okrem iného bolo na Gustloffe do 10 000, poväčšinou tiež žien a detí. Tí ludia komu ublížili? Ja veľmi dobre viem, koľko ludí (nielen židov) zahynulo v lágroch, a dostávali sa tam nielen na základe rasovej ale aj politickej príslušnosti. Myslím, že skoro každý európsky národ by o tomto svinstve vedel čo to povedať, tak nezovšeobecňuj. Násilie páchané na civiloch mi je apriori odporné, je jedno akú majú národnosť. To, že mi píšeš o štatistike Nobelovych cien mi príde platné ako informácia o tom, koľko získalo Grónsko medailí na letnej olympiáde, ale svedčí to skôr o tom, že si patriot. Len pokým tu budú ľudia bažiť po pomste za veci staré 70 rokov a v ktorých nikdo z nás nemal prsty, tak pokoj nebude nikdy. Len toľko som chcel :)

flanker.27

flanker.27 (hodnotenie, recenzie)

kalap: Krevní msta, to jste ještě nezrušili? BTW není židovký nositel nobelovy ceny jako židovský nositel nobelovy ceny, viz R. P. Feynman. Potopení Gustloffa naprosto neodsuzuju, viz dřív, ale že bych přehazoval počty mrtvejch civilů jako v aukci? To je naprostá ubohost a vy si ostatně taky v Izraeli nevedete špatně co se týče páchání bezpráví. A to nemám rád islamisty, aby bylo jasno.

kalap

kalap (hodnotenie, recenzie)

Smok:Som Žid patrím k národu, kde štatisticky je dokázené, že každý šiesty nositeľ Nobelovej ceny je Žid, alebo má židovský pôvod, takže aby sme sa ja mohol s tebou baviť, malá jednoduchá kontrolná otázka. Aký POCIT v tebe vyvoláva vyvraždenie šesť milionov židov, detí, žien, starcov v koncentračných táboroch nemcami.Podotýkam boli to civilisti.

Smok

Smok (hodnotenie, recenzie)

kalap: Mám tvojmu komentáru rozumieť tak, že umieranie civilov (hoci aj na nemeckej strane) v tebe vzbudzuje pocit zadosťučinenia???

Robidas

Robidas (hodnotenie, recenzie)

Z tohto diela mohol byť výborný Veľkofilm,,mohli si na tom dať viac záležať

flanker.27

flanker.27 (hodnotenie, recenzie)

Gustloff nebyl nemocniční lodí (pouze v době mezi lety 1939 až 1940), ale byl zařazen do stavu válečného námořnictva, dlouho sloužil jako ubytovací loď. Nebyl označen jako nemocniční, měl standardní vojenskou kamufláž, byl ozbrojen, navíc plul neosvětlen (nemocniční lodě musejí plout osvětlené a jejich vyplutí se musí hlásit rádiem a červenému kříži). Na jeho palubě bylo kolem 1000 příslušníků ponorkového loďstva, hlavním cílem jeho cesty byla evakuace ponorkové školy. Společné dopravování civilního a vojenského personálu na jedné lodi je proti námořnímu právu.

Zajímavé je, kolik vášní tato katastrofa (a že o katastrofu jde, to naprosto nepopírám) vyvolávají a kolik pozornosti se jí nyní věnuje, zatímco např. o potopení lodě Armenia Němci 7.11.1941 (a zde šlo o skutečnou nemocniční loď) se mlčí. Stejně tak se dnes mlčí o řecké lodi Peleus a dalších, kde byl nacisty uplatněn "rozkaz Laconia."

kalap

kalap (hodnotenie, recenzie)

o mandes (profil, hodnocení, komentáře) [smazat] 14.12.2008 13:59 ty si ale hovadko s tvrdým. Chlapče moja matka ked mala 15 rokov tak pred jej očami nemci znásilnili a zavraždili jej 14 ročnú sestru a matku a zavraždili jej otca rabína. Mamku odvliekli do koncetráku , kde dokázala prežiť takmer tri roky . Vrátila sa , ako 35 kilová troska,ale vedela sa dať do poriadku a okrem mňa porodila ešte tri deti.Chod sa len prejsť do Osvienčimu a potom chlapče sa pozri do zrkadla a uvidíš tam obmedzené hovädo.

Peabody

Peabody (hodnotenie, recenzie)

Katastrofa to byla šílená, film mi připadá zpracovaný docela slušně, včetně toho, že - pokud mne matné vzpomínky na přednášky z práva nematou, je přeprava vojenských posádek na lodi označené jako nemocniční válečným zločinem. A tady šlo navíc o posdáky pro velké množství ponorek, které v tu potápěly stále co se dalo. Ale hodnotit tyto věci dnešníma očima je naprostá blbost, bohužel stále dost populární. Zpracování je slušné, i když ne - naštěstí - hollywoodsky akční (to by si to kapitán s ruským agentem rozdal na pěsti stylem a ještě se zvednu a ještě jednou a ještě jednou a konečně toho zkurvysyna zmlátím dokulata), přijde mi to jako dobrý film. Ten paradox, že ti, kteří se na kýženou loď dostali, nakonec ve velké většině zahynuli, je děsivý, ale ona válka nic jiného nebyla. Děda vyprávěl.

Reklama

Reklama