Reklama

Reklama

VOD (1)

Tento švihácky príbeh z „Tisíc a jednej noci“ bol obľúbeným projektom hollywoodskej megahviezdy a producenta Douglasa Fairbanksa a po predchádzajúcich kostýmových úspechoch Troch mušketierov, Zorrovho znamenia a Robina Hooda upevnil Fairbanksovu pozíciu hlavnej hviezdy akčných dobrodružných filmov svojej doby a jedného z prvých "multihyperhviezd" v tomto odvetví. Herec si zahral bezbožného zlodeja Ahmeda, ktorý si získal povesť hlavného lupiča Bagdadu. Keď sa zaľúbi do krásnej princeznej a obaja sa rozhodnú vziať, zasiahne jej otec kalif a zväzok zakáže. Tak sa spustí reťaz okolností, do ktorej sa zapletie krištáľová guľa, čarovné jablko, pegas, neviditeľný plášť... a, samozrejme, lietajúci koberec. Na filme Zlodej z Bagdadu sa nešetrilo: Bola to jedna z najnákladnejších snímok vyrobených v Hollywoode v ére nemého filmu, o čom svedčia úžasné kulisy Williama Camerona Menziesa aj prelomové špeciálne efekty, ktoré sa prelínajú celým filmom. Film Zlodej z Bagdadu, ktorý majstrovsky zrežíroval Raoul Walsh, ktorý sa neskôr stal jedným z najvýznamnejších amerických filmových tvorcov a tvorcom takých klasík, ako sú The Bowery, High Sierra a White Heat, zostáva trvalou fantasy pre všetky vekové kategórie. (Film Europe)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (38)

zelvopyr 

všetky recenzie používateľa

Nádherná, silně secesní výprava, až srdce plesá. Je zde dost vidět, že zpočátku kinematografie předváděné šou hodně vycházelo z cirkusové kultury (gagy, artistické kousky, exotická zvěř a tak). Dnes by takto točit nešlo - jednak by to bylo neslýchaně drahé. No a za druhé, bylo by to k unudění politicky korektní, protože producenti by se odvážně sebezcenzurovali. Ale i tak by všude po světě měli mohamedáni záminku, proč mírumilovně vraždit nevěřící a samozřejmě jako vždy sunniti šiíty a šiíti sunnity. Jo a střízlivě, pomohla by kratší stopáž. ()

Flego 

všetky recenzie používateľa

Veľkoryso spracovaná orientálna rozprávka, kde hrajú prím luxusná výprava a slušné triky. Na dobu vzniku veľká úroveň, v tej dobe však nebol problém točiť monumentálne filmy. Film však trpí aj klasickou detskou chorobou kinematografie a to je teatrálnosť pohybov, hlavne pohybové kreácie Douglasa Fairbanksa sú až komické. ()

Reklama

Kulmon 

všetky recenzie používateľa

Orientální pohádka, která jistě v době svého vzniku musela pronudit kladné emoce každém návštěvníku kinoteátru. Ale dnes již tolik nenadchne. Triky na svou dobu výtečné, to je bez debat, ale metráž je dosti přešvihnutá. Douglas Fairbanks ztělesňuje skutečného hrdinu jak z moderního komiksu. Oddychový film, který je na onen oddych možná až příliš dlouhý. Rádoby orientální pohádka, avšak moc pěkně natočená. ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Orientálnou exotikou voňajúci Bagdad. V ňom polonahý sympatický zlodej s náušnicami. V rámci výkonu svojho remesla sa zabuchne do princezky. Vďaka láske zažije také dobrodružstvá, až sa divákovi pretáčajú dve a pol hodiny oči. Lietajúce koberce, zvieratá ako z jurského parku, podmorský megapavúk. Údolie ohňov, neviditeľný plášť a skrinka plná akýchkoľvek prianí. Inšpirácia pre tisíce ďalších rozprávkovo - dobrodružných filmových dobrodružstiev. Len zriedka prekonaná. Poznámka: Environmentálne absolútne mimo bolo zo strany svalnatého zlodeja Douglasa Fairbanksa pozabíjanie všetkých tých výnimočných a raritných tvorov. Najviac mi bolo ľúto podmorského "pavúčika", ktorého telo skleslo ležalo na morskom dne, pozerajúce smutne vychladnutým okom na svet, kde už nikdy nikoho neuloví. ()

liborek_ 

všetky recenzie používateľa

Ve své době jistě muselo při sledování tohoto bombastického filmu mnoho dívek a žen tajit dech při pohledu na odhalené, krásně vypracované tělo Douglase Fairbankse - nevím, jak je tomu u něžného pohlaví dneska, mně to ale chvílemi přišlo směšné, jak Doug drží vzpříma ramena, vypíná prsa a vykračuje si jak plejboj. Jedno se mu však musí nechat - ani chvilku nenudil a i když film trvá více než dvě a půl hodiny, díky nákladné produkci, megalomanským kulisám a pohádkově poutavému příběhu bylo pořád na co koukat a přestože obsahově vlastně nejde o nějak komplikované dílo, zanechal ve mně Zloděj z Bagdádu silný dojem. To se v mém případě u podobných hollywoodských velkofilmů často nestává. Prostě je to opravdu pěkně natočené. ()

Galéria (43)

Zaujímavosti (6)

  • Douglas Fairbanks byl inspirován pro tento film epizodou z filmu Das Wachsfigurenkabinett (1924). (Kulmon)
  • V roce 2008 byl snímek zařazen Americkým filmovým institutem v žebříčku nejlepších fantasy filmů na 9. příčku. (TheDude)
  • Ve scénách s obrovskou opicí jsou stráže hrány dětmi. Když je opice mimo dohled, stráže jsou hrány dospělými herci. Bylo to tak uděláno proto, aby se opice zdála být větší. (orkadimenza)

Reklama

Reklama