Reklama

Reklama

Epizódy(6)

Šestidílný dokumentární cyklus BBC o historii starověké římské říše. (Bontonfilm)

Recenzie (28)

Marigold 

všetky recenzie používateľa

Není to zlé, tedy za předpokladu, že člověk buď o dané problematice něco ví, nebo si to záhy běží zjistit. Jinak to má typické rysy hollywoodského lakování, které se snaží vidět věci v jejich efektním lesku spíš než v závažných souvislostech. Ale na rozpočtové i časové možnosti se jedná o příjemně dynamickou a zábavnou podívanou. ()

DJ Obelix 

všetky recenzie používateľa

Typicky kvalitní dokument z dílny BBC. Plný počet dávám především z důvodu, že rozhodně nejsem expertem přes historii Říma, a tak jsem zde nemohl postřehnout možné faktické chyby, které zde někteří uživatelé (snad oprávněně) vypichují. Já, jako běžný divák, oceňuji výborné propojení dokumentárního a filmového stylu, uvěřitelně zahrané postavy (Viz Karlos80 - mně, jako divákovi, přišel výkon Michaela Sheena v roli Nerona výtečný. Ale věřím, že takto možná vypadat neměl). Chvílemi je to brutální, krvavá akční jízda, která ale zároveň v rámci svých možností poučí o historii legendární Římské říše. ()

Reklama

misterz 

všetky recenzie používateľa

Výborne natočený a zahraný polodokument s príjemnou naráciou, ktorý sa vo veľmi hrubých obrysoch venuje dejinám Ríma. K jednotlivým informáciám nemám výhrady, aj keď pár výnimiek by sa snáď našlo, ale nejde o nič zásadné. Najväčší problém je celková stavba dokumentu. Možno už aj samotní autori pochopili, že vypichnúť šesť "zásadných vecí" z dejín Ríma a natočiť podľa nich dokument o príčinách vzostupu a pádu tejto ríše nie je práve dobrý nápad. To sa nedá. Preto sa ani nemôžeme baviť o ucelených dejinách, ja by som to nazval iba jednotlivými výňatkami epizód či už postáv alebo historických udalostí. Tiež veľa informácií bolo podaných polovičatým spôsobom. Pre človeka, čo o histórii Ríma niečo vie, je tento polodokument len akýmsi spestrením, prípadne oživením pamäti o danej problematike, ale človek, čo vie o tom málo, prípadne nič, si z dokumentu ucelený obraz nespraví. Napríklad časť o Caesarovi. Informácie, ktoré sa uvádzali boli pravdivé, ale hrozne, hrozne neúplné. Dokument ukazuje bitku pri Alesii a Caesarovo víťazstvo pomocou jazdy, schovanej v zálohe. Ale o dômyselnom opevnení Rimanov ani zmienka. Tiež sa nemôžeme baviť o vzniku cisárstva bez Octaviána, pretože to bol práve on, čo ho "zinštitucionalizoval" a nie Caesar. A podobných príkladov je viac. Ani chronológia jednotlivých dielov nebola zvolená práve najvhodnejšie. Určite by bolo rozumnejšie zachovať určitú postupnosť a následnosť. Ale aj napriek spomenutým výhradám som spokojný. Pre mňa príjemné oživenie a pekná vizualizácia mojej obľúbenej časti histórie. 80/100 ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Ako tu už bolo viackrát spomenuté, je veľkým nešťastím seriálu časová nepostupnosť. Aký má význam pre obyčajného laika ukazovať Nera v časoch cisárstva, ďalšiu časť s Caesarom o 100 rokov späť a potom Tiberia Grakcha v časoch republiky. Bežný človek sa stráca a nerozumie mnohým faktom. 6 častí je na Rímsku ríšu veľmi málo. Prečo tam nezaradili iných cisárov, ako napr. vychýrený Caligula, na tom by si zgustli diváci už len z jeho zvrhlosti. Mohla tam byť prvá časť z časov kráľovstva, nech si ľudia uvedomia ten historický vývoj. Čo sa týka celkového prevedenia, je vskutku priemerné. Herecké výkony zaostávajú, naopak najzaujímavejšou časťou sú komentáre narátora. To slabé herectvo a scenár tak znižuje úroveň, že sa to nedá ani nazvať v konečnom dôsledku dokumentom. Príbeh o Nerovi sa zameriava na vypálenie Ríma a potom úklady proti nemu a jeho umelecké "schopnosti". Málo je ale zobrazených jeho vrážd, ktorých bolo nespočetne. Navyše na začiatku časti tvorcovia trvajú na tom, že Nero Rím nepodpálil, ale odkiaľ takéto vyvrátenie majú, to vôbec neuvádzajú. Caesar je zobrazený zas až príliš psycho, hoci tu bol herecky stvárnený dobre, jeho tvár hodnoverná, kazia to ale vymyslené dialógy. Popis bitky pri Farsale je ale výborný. Následne však ideme akoby z rýchlika, spomenieme, že sa stal diktátorom a potom bol zabitý. Veľmi nešťastné. Grakchus je pre diváka veľkou neznámou a ostáva ňou aj po tejto časti, ktorá je málo zaujímavá. Judea však nudou toto ešte predčila. Tu by som sa viac zameral na Vespaziána, ktorý bol asi najvtipnejším cisárom v histórii Starovekého Ríma. Konštantín Veľký zobrazený tiež dosť tyransky, hoci chápem, že tu chceli tvorcovia poukázať na fakt, že prijal kresťanstvo asi z politických dôvodov a že to nebolo žiadne neviniatko, pritom u Pravoslávnej cirkvi je dokonca svätcom. Alarichova časť je vrcholom a skutočne kvalitným. Tu vidím najlepšie stvárnenie, hodnoverné a zaujímavé pre diváka a predovšetkým konečne dosť zrozumiteľné. ()

elizabeth_ba 

všetky recenzie používateľa

Zatím viděny dva díly - o Neronovi a Caesarovi. Příliš anglo-saské... Přesto se mi zdály o dost lepší než ten jediný viděný díl amerických kolegů o Domitianovi, Traianovi a Dácích. Těm úsekům, které si ze životů těchto dvou nejznámějších Římanů vybrali, nebylo téměř co vytknout. Jenže, to byly právě jen úseky, takže jsme se např. vůbec nedozvěděli, jak Nero nechal zavraždit matku či manželku či o pronásledování křesťanů nebo jak se Caesar dostal s generály Marcem Antoniem a Labienem do Galie, či jak se setkal s Kleopatrou apod. Jejich životní pouť mimo ty konkrétní úseky byla jen nastíněna a co se stalo např. s Marcem Antoniem jsme se nedozvěděli vůbec. Třeba o něm chystají samostatný díl... A to souvisí s mou druhou výtkou, a to tím, že díly nejsou chronologicky řazeny. Mohla jsem si to z dvd pustit jakkoli, ale pokud budu dodržovat pořadí dílů, jak je poskládali tvůrci, rozhodně na sebe nenavazují. Nicméně je to jednoznačně na čtyři hvězdičky, tedy zatím oba zhlédnuté díly. ()

Galéria (46)

Zaujímavosti (2)

  • Pre seriál sa použilo viac ako 400 párov dobových topánok. (misterz)
  • Seriál sa natáčal v troch krajinách - v Bulharsku, Maroku a Tunisku. (misterz)

Reklama

Reklama