Reklama

Reklama

Řím - Vzestup a pád impéria

(seriál)
  • Česko Vzestup a pád Římské říše (viac)
všetky plagáty

Epizódy(13)

Recenzie (25)

misterz 

všetky recenzie používateľa

Nepopieram užitočnosť tohto dokumentu o antickom Ríme, ale páčil sa mi menej ako polodokumentárna verzia Ancient Rome: Rise and Fall of an Empire (2006). O tom, že dokument mapuje najdôležitejšie okamihy v histórii Ríma by som si dovolil pochybovať, pretože v tom prípade by tu napríklad nemali chýbať Púnske vojny, Máriove vojenské reformy.... Preto rozhodne tento snímok nemožno považovať za niečo ucelené, skôr ide iba o výňatky z histórie. Tiež sa mi nepáčil komparz a herci, ktorí tu mali akože názorne predvádzať historické udalosti. Ich herecký prejav bol slabučký, miestami až trápny. Aspoň pri súbojoch si mohli dať viac záležať. Tiež po obsahovej stránke som našiel chybičky, väčšinou nič zvláštne, ale napr. diel o Konštantínovi úplne zmrvili. Ten kto sa trocha vyzná v antických dejinách to určite postrehne tiež, nebudem preto spoilovať. Celkovo podľa mňa nejde o nič prevratné, dokument možno použiť maximálne iba ak tak na rýchle a veľmi schématické pripomenutie dejín antického Ríma, ale pritom sa treba mať na pozore a vedieť oddeliť zrno od pliev. Preto sa mi zdá, že pre tých, čo s dejinami ešte iba začínajú, ani veľmi tento dokument nie je vhodný. 60/100 ()

Kuzlo 

všetky recenzie používateľa

5*(do 5.dielu - faktické informácie sú dopĺňané dobovými scénami a bojmi, ktoré umožňujú lepšie pochopiť súvislosti), 4*(po dopozeraní 10.dielu - začína to byť opakujúci sa kolobeh: Nový Cisár - hor sa do boja! - úspech/neúspech - Cisár zomiera a následné opakovanie kolobehu počas ďalších desaťročí). Ku koncu to je už fakt nuda a len povinná jazda, čo má aj za následnok moje výsledné hodnotenie 3* ()

Reklama

Z0oMb3E 

všetky recenzie používateľa

A hrdinný Gayus drží svoj falius, pardon gladius a verne pri svojom bratovi v boji! Hordy Barbarov sa vrhajú na nich a chudákovi Gayovi neostáva nič iné než to klátiť hlava nehlava. Samozrejme po úspešnom opichaní spokojný Gayus odchádza klátiť o dúm dál. Už nikdy nezavolá, nenapíše. V susedstve však úspechmi nabudený Gayus narazil na dominantnejšieho partnera a v tomto vzťahu ťahá za kratší koniec. Ani svoj meč nedrží pevne vytasený v rukách. Ba priam naopak, skôr ho za sebou len nevládne vlečie. Gayus sa otrhaný a zneužitý vracia domov, kde načerpá nové sily a ukáže svetu Rímsku predohru LXIX...Chce to kus väčší rozpočet, aby si mohli ľudia od HistoryChannelu objednať viac komparzu či dokonca pravých Romales na skutočné jatky. Ale i tak tento seriál rozvalcuje všetky historické veľkofilmy a dokonca prestrihne i pár hamburgerožravých múdrych hláv na objasnenie prečo spomínaný Gayus robil to čo robil. Takže pre mňa ako milovníka staroveku a stredoveku neostáva nič iné než tam vpáliť maximálku! ()

Shakeus

všetky recenzie používateľa

... a kde jsou Punske valky? Zalozeni Rima a pad Veji? Bratri Gracchove? Takhle to vypada, ze Rim nebyl dokud neprisel Marius. ... a co Druhy triumvirat? Dobyti Recka? Rok ctyr cisaru atd. Hlavne, ze je tam Spartakovo povstani a podobne "vyznamne" udalosti. Ma to 13 dilu, podle me mely byt rozlozeny jinak a take se nejedna o vzestup, ale spis jen pad. ()

tahit 

všetky recenzie používateľa

Zatím je první část dějově velmi zajímavá. Dějiny starověkého Říma se již dlouho těší pozornosti především historiků, romanopisců a filmařů. Natočené adaptace příběhů pro diváka o starověkém Římu jsou vždy nesporně pro ctitele historie velice atraktivní. Historická rekonstrukce hraného dokumentu z cyklu BBC neuhýba před pravdou a mnohdy vypovídá více emotivním obrazem než mluveným slovem, tak dosáhla myslím úspěchů v obsažnosti. Ve svých sedmnácti letech se stal Nero vládcem nejmocnějšího impéria, který svět poznal a pro křesťany, které nelítostně pronásledoval, ztělesňoval bytost největšího zla a Antikrista. Ničivý požár, který zachvátil Řím, byl v některých historických pramenech či románech přičítán Neronovi, ale podle jiných není jisté, zda se to nestalo pouhou náhodou, když oheň vznikl údajně v Cirku Maximu. Důležitější, než lámat si hlavu nad touto věcí, je vidět maximální snahu o pojetí serióznosti odhalených faktů bez jakékoliv vymyšlené senzačnosti a ta, pokud mohu soudit podle svých laických znalostí, je udělána poctivě. Je také pravdou, že s Neronovou vládou a smrtí skončilo období zlatého věku Říma. Tento styl dokumentu dovede přímo vtáhnout do děje filmových parád, protože je nabit obrazovými dojmy. A je tu ještě něco, tento film se i možná vyrovná hranému filmu svojí účinnou dramatičností. ()

Zaujímavosti (1)

  • Ve druhém díle, zabývajícím se Spartakovým povstáním, zmiňuje doprovodný komentář slavné Colosseum. V této souvislosti jde o matoucí údaj, protože Colosseum se začalo stavět až v 70. letech našeho letopočtu za císaře Vespasiana, což je dávno po Spartakovi. Jeho stavba trvala přes osm let a byla dokončena za císaře Tita. (GilEstel)

Reklama

Reklama