Reklama

Reklama

Majstri hrôzy

(seriál)
  • Slovensko Majstri hororu (viac)
Trailer
USA, (2005–2007), 25 h 31 min (Minutáž: 51–87 min)

Tvorcovia:

Mick Garris

Predloha:

Richard Matheson (kniha), H.P. Lovecraft (kniha) (viac)

Hrajú:

Fairuza Balk, Angela Bettis, Ron Perlman, Júki Kudó, Billy Drago, Michael Moriarty, Jay Brazeau, Brendan Fletcher, Marcia Bennett, Nicholas Racz, David Nykl (viac)
(ďalšie profesie)

Série(2) / Epizódy(26)

Obsahy(1)

Nejlepší američtí tvůrci hororových filmů se v roce 2005 sešli při unikátním televizním projektu nazvaném Mistři hororu. Jejich úkolem bylo vytvořit antologii třinácti hodinových snímků, které měly ztvárnit jejich nejhorší noční můry. Seriál bude vysílat od 7. ledna každý nedělní večer kanál Cinemax a buďte si jisti, že krvavé horory, kterými jsme byli v posledních letech zásobováni v kinech (Saw, Hostel, Texaský masakr motorovou pilou…), byly jen mírným zahřívacím kolem… A o čemže filmy budou? Dočkáme se vlkodlaků, neznámých sil zla obracejících příbuzné a milované proti sobě, oživlých zvířecích kožešin a divokých koček, úchylných zabijáků libujících si v uříznutých kouscích lidského těla… prostě všech myslitelných hrůzu nahánějících strašáků, jejichž úkolem je vyděsit diváka až do morku kostí. Nebo naopak přivést jej k hororové extázi. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie používateľa TERRORDROME k tomuto seriálu (7)

Incident On and Off a Mountain Road (2005) (S01E01) 

Konečne som sa dostal aj k majstrom hororu, kde si rôzne známe firmy na tomto poli zrežírujú jeden diel seriálu. Ako prvý to má na povel Don Coscarelli ponúkajúci tak trochu iný slasher. Hrdinka niekde na horskej ceste stretáva podivného vraha zvaného "Mesiačik", s tvarohovou pleťou a striebornými zubami, čo odvŕtava svojim obetiam oči a potom ich aranžuje na svojej záhradke ako strašiakov. Táto krasotinka sa ale nedá úplne ľahko zabiť, lebo má za sebou bojový tréning od svojho prepperského manžela čakajúceho na koniec sveta. Môžeme sa sťažovať že ten zabiják je iba náhodné čosi k čomu nedostaneme žiadne vysvetlenie, ale o neho tu napokon vlastne ani nejde a pointa príbehu je úplne inde. Inak fajn brutalita a slasher čo na to ide trochu bokom, to oceňujem. No a kde je Coscarelli tam bude niekde schovaný aj Angus "Tallman" Scrimm tentokrát v úlohe bláznivého dedka. Za mňa dobrý štart projektu. ()

Dreams in the Witch-House (2005) (S01E02) 

Kto sa na béčkovú Lovecraftovskú historku hodí lepšie než Stuart Gordon? Študent matematiky sa nasťahuje do starého baráku, kde pracuje na svojej teórii neeuklidovskej geometrie otvárajúcej pod správnym uhlom bránu do inej dimenzie. Ten barák je nič moc diera, navyše jeden dedko sa tam strašne nahlas modlí a neustále sa vypytuje na krysu s ľudskou tvárou. Keď hrdina upozorní na problém s hlodavcami majiteľa, ten mu ako riešenie venuje kladivo. Každopádne má hrdina zlé sny o čarodejnici a je stále viac mimo, takže sa kľudne prebudí v knižnici s Necronomiconom v ruke. Je jasné že dobre to skončiť nemôže, ostatne je to predsa Lovecraft. Scéna kde sa náš mamlas snaží premôcť sám seba aby nezabil dieťa pod vplyvom čarodejnice boa teda dosť smiešna, respektíve tragicky zahraná, ale úplné finále v ústave to vynahradilo. Otázkou zostáva ako to vlastne bolo s tým priechodom v stene, ktorý miesto sľubovaného multiverza viedol len niekam do špajze! ()

Dance of the Dead (2005) (S01E03) 

Väčšinu času sa nedá povedať o čom to vlastne je. Nejaká postapo budúcnosť zdecimovaná akousi nákazou, gangy feťáckych dementov, nu metal, epileptické strihy a vizuál ako grc... A Robert Englund ako majiteľ klubu ponúkajúci zákazníkom zvrhlú show, ktorú uvidíme až ako súčasť finálovej pointy. Taký hodinový LSD výlet ktorý môže zaujať svojou stroboskopovou estetikou a neurvalou neokrôchanosťou, ale tá nepochybne zámerná neuchopiteľnosť historky s potenciálne zaujímavého sveta ma teda nebavila a pointa s tancujúcimi mŕtvolami a rodinným tajomstvom nebola žiadne terno. V tejto epizóde potešil snáď len tradične slizký Englund a nejaké tie obnažené industriálne kozy. ()

Jenifer (2005) (S01E04) 

Dario Argento sa vytasil s epizódou kde policajt zachráni pred nejakým šialencom ženskú s ksichtom ako minotaurus. Neustále na ňu musí myslieť a tak si ju berie z ústavu domov. Ona však rada žerie živé mäso a zároveň šuká ako diabol, takže ju len ťažko opustiť a po zjedenej mačke a dievčati od susedov obaja berú roha. Perverzná pombinácia sexu a hnusu funguje, akurát že príbeh úplne kašle na nejaké dôsledky. To že policajt vezme podivnú Jennifer len tak z ústavu a potom si zmiznú nikto nerieši, o mŕtvolách okolo nehovoriac. No a ten koniec je presne taký aký som dúfal že nebude, teda klasický kruh keď to celé pokračuje ako začalo. Radšej ho mohla utrtkať na smrť, aspoň by z toho ten chudák niečo mal. ()

Homecoming (2005) (S01E06) 

Že Joe Dante natočil miesto vážneho hororu čiernohumornú politickú satiru nejako neprekvapí, skôr sa to dalo čakať. Komediálny prístup k žánru mne nikdy nevadil a tak si to dokážem užívať. Mŕtvoly vojakov čo padli v nejakej zámorskej vojne po návrate v truhlách o žívajú a chcú... VOLIŤ! "Hrdinami" sú profesionálny klamári starajúci sa o to aby verejnosť vnímala vládnu politiku kladne a keď vyjde najavo že zombáci neplánujú voliť ich kandidáta, z pôvodne prezentovaného zázraku je hneď dielo Satana. Mŕtvi sú totiž naštvaní že položili živoť niekde v zadku sveta len kvôli klamstvám kravaťákov. Zábavný nápad, dobre spracovaný aj zahraný, plus je tu holografický doktor zo Star Treku, tentokrát ako vrchný špinavec. Ako horor to určite neobstojí, ale inak dobrá vec. ()

Deer Woman (2005) (S01E07) 

Ďalší komediálne ladený diel kde skrachovaný detektív vyšetruje udupané obete a príde na stopu srnčej ženy z indiánskych mýtov. Má to sympatických hrdinov a fajn humorné vyprávanie, hlavne scéna kde si detektív predstavuje rôzne scenáre ako sa mohli zločiny stať a všetky jeho nápady sú úplné hovadiny, ako sám skonštatuje. Nemám žiadne výhrady, horor to síce nie je, ale zábava hej a to sa počíta. ()

Cigarette Burns (2005) (S01E08) 

Isteže to nie je dokonalé a ešte som ani nevidel všetky diely, ale toto už asi nič neprekoná. Carpenter ešte raz v živote podal výkon a natočil akoby štvrtý diel svojej apokalyptickej trilógie. Námet o hľadaní raritného experimentálneho filmu ktorý v divákoch vyvoláva explóziu násilia nie je príliš originálny, už sme honbu za podobnými tretkami pár krát videli, ale spracovaním patrí k najlepším, aj keď je to "len" diel televízneho seriálu nedosahujúci celovečernú dĺžku. Ja osobne by som možno vynechal mysterióznu omáčku, teda tie vízie ktoré sa stupňujú ako sa hrdina približuje k cieľu a nechal to celé proste viac fyzické. Ostatne máme tu šialeného fanúšika snuffu sekajúceho hlavy, oskalpovaného anjela otroka a Udove črevá v premietačke. Tento diel má tú takmer jedinečnú vlastnosť že je v rámci hororového seriálu jeden z mála naozaj hororových príspevkov bez nejakého presahu kamkoľvek inam. A je parádny o tom sa nediskutuje! ()

Súvisiace novinky

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

21.01.2022

Svět hudby a filmu přišel o další z velkých talentů. Ve věku 74 let včera v USA zemřel americký zpěvák a filmový herec Marvin Lee Aday, znám především pod svým uměleckým jménem Meat Loaf. Talentovaný… (viac)

Zemřel režisér Stuart Gordon

Zemřel režisér Stuart Gordon

25.03.2020

Ve věku 72 let zemřel filmový a divadelní režisér, scenárista a producent Stuart Gordon. Zprávu včera ve večerních hodinách potvrdila jeho rodina. Rodák z Chicaga začínal na divadle, proslavil se… (viac)

Návrat Johna Carpentera

Návrat Johna Carpentera

22.01.2008

Seriál Masters of Horror vytáhl z hrobů několik žánrových mistrů a ukázal jim, že fanoušci na ně nejenže nezapomněli, ale pořád stojí i o jejich novou tvorbu. Minulý týden jsme psali, že na vlně… (viac)

Démoni

Démoni

18.06.2006

Italové se spojí ve svém snažení a pokusí se dobýt svět. To je myšlenka, která tvůrce nového projektu určitě napadla. Společnost Instituto Luce, Dania Film a Turin Film Commission se pokusí oživit… (viac)

Reklama

Reklama