Reklama

Reklama

Dobrú noc a veľa šťastia

  • Česko Dobrou noc a hodně štěstí (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Rekonštrukcia sporu komentátora spravodajstva stanice CBS Edwarda Murrowa so senátorom Josephom McCarthym, ktorí sa konfrontovali priamo v živom vysielaní... Skutočný príbeh sa odohráva v temnom období mccarthizmu, pomenovanom podľa Josepha McCarthyho, republikánskeho senátora z Wisconsinu, ktorý v rokoch 1953-54 viedol výbor pre vyšetrovanie neamerickej činnosti. Bola to éra poznačená studenou vojnou, jadrovou hrozbou a strachom z komunizmu. McCarthy tieto spoločenské nálady využil, aby v protiústavných vypočúvaniach viedol honbu na čarodejnice a obviňoval ľudí z komunistickej špionáže. Niektorí televízni novinári sa však ani v tejto atmosfére strachu nebáli vyjsť do boja proti štvavým procesom a využili dva dodatky americkej ústavy, ktoré zaručujú slobodu slova a právo na spravodlivý proces. Boli medzi nimi redaktor Edward E. Murrow (David Strathairn), producent Fred Friendly (George Clooney), ich televízny štáb a celé vedenie stanice CBS, ktorá sa postavila za svojich zamestnancov napriek tomu, že škandál jej narobil veľa vplyvných nepriateľov a pripravil ju o sponzorov. (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (324)

Jordan 

všetky recenzie používateľa

Paradoxne ma tento film pri prvom pozretí na projekcii v rámci MFF Bratislava nezaujal a nudil som sa - neviem, čím to, aj sa za to hanbím, ale tak to bolo - no po druhom pozretí v rámci filmov na STV2 v sobotu v noci som skoro ani nedýchal a z pôvodnej jednej hviezdičky opravujem na plné hodnotenie. Aj keď k dokonalosti mu možno pár detailov krásy chýba, je to skvostný film - film/esej, film s názorom. Dokonale obsadený, veľmi zručne zrežírovaný a hlavne "drzý" a s názorom - čo je v poslednom čase čoraz viac filmov, na ktorých sa podieľa G. Clooney a tým pádom mi je čoraz viac a viac sympatickejší. ()

Matty 

všetky recenzie používateľa

George Clooney se svou komerční práci pro Hollywood asi rozhodl vyvážit režii nízkorozpočtových, divácky nepříliš atraktivních filmů, které však mají co říct. Milujte svého zabijáka byl ovšem ještě film barevný, vtipný a prolezlý známými herci. Dobrou noc a hodně štěstí je oproti tomu filmem černobílým, nevtipným a bez výrazně profláklých tváří. Teď už vím, že Zabiják nebyl šťastnou náhodou. Clooney skutečně umí režírovat, dokonce lépe než mnozí jeho „herecky neposkvrněni“ kolegové. Souboj mezi odhodlaným reportérem Murrowem a senátorem McCarthym pojal coby boj Davida s Goliášem, kdy Murrow zastupující svobodu slova, stanici CBS, resp. celý americký národ, jen ostražitě vystrkuje růžky ze strachu před zesílením všudypřítomného tlaku. Zatímco před McCarthym všichni úslužně vyklízejí pole, jakožto loajální Američané. Dobrou noc a hodně štěstí je nanejvýš komorním konverzačním politickým a novinářským dramatem. A také mimořádně poučným a zábavným filmem již dospělého režiséra. Kašli na herectví Georgi, tohle ti jde mnohem lépe! 90% Zajímavé komentáře: Lima, Adrian, kikuka, numi, Triple H ()

Reklama

tron 

všetky recenzie používateľa

„Odmietame žiť v strachu. Báť sa jeden druhého.“ Ako si myslím, že politika sa rozhodne netýka len vysokoškolsky vzdelaných občanov, tak si nemyslím, že je vtipné pokladať sa za fanúšika filmu a nepoznať smutný fenomén „honu na čarodejnice“, ktorý rozpútal alkoholický senátor McCarthy, poznačiac tak kariéru/život stovkám Američanov. O tomto období rozprávali v minulosti už aj iné filmy (TAKÍ SME BOLI, MAJESTIC), ale až Clooneyho na šiestich Oscarov nominované DOBRÚ NOC A VEĽA ŠŤASTIA vás naučí všetko, čo ste potrebovali vedieť o udalosti, ktorá bez dokazovania rozpútala strach a ustavičnú vlnu neistoty americkej spoločnosti z obviňovania z komunizmu. Nesmiernemu tlaku sa odvážili čeliť len niekoľkí jednotlivci, napríklad tím televíznej spoločnosti CBS (Strathairn, Clooney, Clarksonová, Downey Jr., Langella, Daniels). Toto je umelecký záznam tých ťažkých udalostí. Clooney je nový Robert Redford. ()

Adrian 

všetky recenzie používateľa

Dvaja žurnalisti CBC a ich tím, ktorí sa otvorene postavili proti McCarthyho "honu na čarodejnice". Téma, pre väčšinu neamerického publika málo známa a pravdepodobne aj nezaujímavá (samotná snímka tento predpoklad smerom k spomínanému okruhu divákov podporuje a počíta hlavne s tzv. "uvedomelým" recipientom) je však natočená bez jedinej exteriérovej scény s maximálnym dôrazom pre detail a vystihnutie atmosféry doby. Čiernobiele tónovanie obrazu, výber hudby (sporadický džez a blues), použité archívne videomateriály a presné herecké výkony - hlavne mimika tváre a gestá, to všetko vás spoľahlivo prenesie do doby, kedy jeden muž, využívajúc "hrozbu komunizmu", zachádzal za hranicu ľudských práv zabezpečených ústavou a televízne vysielanie bolo ešte v plienkách aj so so svojimi morálnymi snami o svojej edukatívnej funkcii. ()

Djkoma 

všetky recenzie používateľa

George Clooney rozhodně boduje a jako režisér kvalitou přejíždí své herectví (snad se na mě nebude zlobit). Realistický působící film, v kterém exceluje neskutečně David Strathain. Dokonalý casting, který z malé skupiny okolo komentátora Edwarda Murrowa udělal věrohodně působící a skvěle sehranou partu v mých očích skutečných novinářů a lidí co se nebojí jít pro pravdu kamkoliv. Geroge Clooney režijně vytvořil skvělý film, který mě několikrát připoměl film-noir svou atmosférou, černobílou kamerou, cigaretou hlavní postavy... Je velká škoda, že nejsem američan a lehce pokulhávám v pochopení filmu z většího měřítka, ale i tak se povedlo natočit opravdu skvělé dílo. ()

Galéria (44)

Zaujímavosti (17)

  • Název filmu je slavná věta, kterou skutečný Edward R. Murrow (zde ho hraje David Strathairn) končil své televizní příspěvky. (imro)
  • Celý filmový plac se vešel do jednoho patra. Kvůli tomu například výtah musel být umístěný na otočné ploše. V bezstřihovém záběru, kdy postavy jedou výtahem z jednoho patra do druhého, se kulisa otočila o 180° a tím se docílilo přechodu do nové lokace. (Othello)

Súvisiace novinky

Clooneyho Dobrou noc a hodně štěstí dostane seriál

Clooneyho Dobrou noc a hodně štěstí dostane seriál

11.11.2022

Taky si občas říkáte, k jakému úspěšnému filmu vlastně ještě nebyla odklepnuta seriálová verze? Zrovna v tomto případě by to ale zřejmě jen málokoho napadlo. Podle nejnovějších informací by se totiž… (viac)

Oscary plné překvapení

Oscary plné překvapení

06.03.2006

V noci z neděle na pondělí proběhl v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. A věru že šlo o noc plnou překvapení. Největší ovace překvapivě… (viac)

Oscar 2006

Oscar 2006

03.03.2006

V neděli 5. března 2006 proběhne v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. Těm letošním bude zřejmě dominovat osmkrát nominované drama o… (viac)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (viac)

Reklama

Reklama