Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chudobný farmársky chlapec Eragon nájde v Dračích horách čudesný modrý kameň. Najskôr ho chce iba speňažiť a zabezpečiť tak rodinu na nadchádzajúcu krutú zimu. Keď sa však z kameňa vykľuje dračie vajce a z neho neskôr dračie mláďa - Safira, uvedomí si, že stojí tvárou v tvár dobrodružstvu, ktoré siaha vysoko nad jeho možnosti. Dozvie sa totiž, že je súčasťou elitnej jednotky Dračích jazdcov. Jeho prostý život cez noc zanikne a on sa ocitne v novom, nebezpečnom svete intríg, kúziel a vojen. (TV JOJ)

(viac)

Diskusia

Proste..Jana

Proste..Jana (hodnotenie, recenzie)

 Když jsem se ale na netu dočetla o tom, jak velmi špatná je tato filmová adaptace a že by bylo lepší se na ni vůbec nekoukat, jaksi jsem se zarazila, protože film jsem viděla a hodnotila na nejvyšší počet hvězd už v roce 2015. 

Ale uznávám, že moje nadšení z filmu tkví hlavně v tom, že knižní ságu jsem dočetla teprve minulý týden. 

Knižní předloha je ale hodně složitá na zfilmování a dokud se tohoto úkolu nezhostí Peter Jackson, řekla bych, že se dílo nezdaří. Každopádně se na film zkusím podívat znovu a uvidím, jak moc se můj názor a hodnocení změní pod vlivem knih.

Koddy88

Koddy88 (hodnotenie, recenzie)

Já nevím mě ten film zas tak nevadil. Pro mě takovej trochu lepší průměr. Těch 48% si to podle mě nezaslouží. Jsem zvědavej co ten seriál. 

UncleMorty

UncleMorty (hodnotenie, recenzie)

Vsázím se dopředu klidně s kýmkoliv.

Z Broma bude Černoch.

Arya bude Asiatka.

Safira bude mít hispánský přízvuk.

Murtagh bude ind.

fabecc1222

fabecc1222 (hodnotenie, recenzie)

Chystá se nová adaptace, pro Disney+...No, tak o moc horší než tohle to být nemůže

Apollyon09

Apollyon09 (hodnotenie, recenzie)

Paoliny dokázal vo svojej sérii vypichnúť všetko po čom len môže 15 ročný milovník fantasy túžiť. Je to nenáročná, no celkom rozsiahlá literatúra. Tiež som s ňou začínal, a bol som uchvátený. No dnes mám za sebou stovky kníh a Paolinyho beriem s veľkou rezervou. Kvalitného zfilmovania sa táto séria ale asi nikdy nedočká. Číta sa to fajn, ak ste ešte nič nečítali. Rozhľadenejší človek si ale nemôže nevšimnúť všetky tie vykradnuté odkazy z kultovejších sérií.

Tiež je z celej série znateľne cítiť, že Paoliny na začiatku zrejme nemal žiadny koncept, alebo ako dospieval svoj detinský koncept začal poriadne upravovať.

Hadas

Hadas (hodnotenie, recenzie)

no ja jsem driv taky vubec nectl az ted v praci mam dostatek casu tak jsem si rikal co delat? Tak jsem videl film eragona a hrozne se mi libil tak jsem si koupil knihy a precetl jsem to(a zjistil jsem ze film je hrozna ptakovina) a tim jsem se dostal ke cteni a zatim co mam precteno (neni toho zatim dost ctu asi rok a pul ) tak byl eragon nejslabsi ale porad se vyborne cte a podle me vyborne knihy na to aby clovek ktery necte zacal cist (teda kdyz ma rad fantasy)

tohle mam zatim precteno: http://www.cbdb.cz/uzivatel-22587-hadas

Rufete

Rufete (hodnotenie, recenzie)

Líp bych to nenapsal, chápu a uznávám tvůj názor. Kdoví, třeba po přečtení více fantasy knih ten svůj změním (nejsem zrovna moc sečtělý), ale prozatím je to moje srdcovka :)

Helo

Helo (hodnotenie, recenzie)

Rufete

Tak on se Eragon čte dobře, neměl jsem problém to dočíst do konce, ale první díl jsem četl ještě jako fantasy-literární batole a strašně mě to chytlo. Ale než vyšly další díly a než jsem se dostal k tomu poslednímu, tak jsem si mezitím dal 2x komplet Tolkiena, Zaklínače, kus Malazské knihy, Hlídky, kus Písně ledu a ohně, Krutoboje atd. atd.... a uvědomil/seznal jsem, že můj názor na Eragona byl značně přehypovaný... ale co naplat, četlo se to dobře a je fakt, že i přestože to (dle mého názoru samozřejmě) nedosahuje kvalit mnou zmíněných děl, tak film to tahá dolů ještě daleko více a za lepší zfilmování bych se také nezlobil :)

Rufete

Rufete (hodnotenie, recenzie)

A to mě se zase z knižní tvorby daleko víc líbí Eragon, Pána prstenů jsem četl jednou a nemám potřebu se k němu vracet. Snad je to dobou, ve které byl napsán a nečetl se mi zrovna dobře. Nicméně kvalitu tomuhle dílu opravdu neupírám a respektuji tvůj názor. Pouze jsem chtěl poukázat na svůj sen a slyšet názory ostatních uživatelů :)

na príspevok reagoval Helo

Helo

Helo (hodnotenie, recenzie)

Rufete

Pán prstenů byl kvalitně zfilmován z velké části proto, že je to kvalitní dílo, kterému Eragon nesahá ani po kolena :) 

Rufete

Rufete (hodnotenie, recenzie)

Mým momentálně největším filmovým snem je to, že se Odkazu Dračích jezdců chopí schopný režisér (třeba i samotný Peter Jackson) a do chvíle, než zemřu, se mu podaří přenést na plátno všechny čtyři knihy v kvalitním podání. Ale i takový Pán Prstenů si musel počkat desítky let na kvalitní zfilmování...

na príspevok reagoval Helo

veronika1804

veronika1804 (hodnotenie, recenzie)

Akurat čitam knihu dočitala som jednotku a ked si spomeniem na film tak WTF? :D tento film doj.bali ako sa dalo ..lebo potencial tento pribeh má a velky ! Keby sa držali knihy ako to robia HUNGER GAMES tak by bolo aj pokracovanie a určite by natom aj zarobili. Velka škoda :(

na príspevok reagoval Apollyon09

JackBurda

JackBurda (hodnotenie, recenzie)

Kromě skvělý, nádherně animovaný a vtipný dračice Safiry, si z toho nic nepamatuju.

Apollyon09

Apollyon09 (hodnotenie, recenzie)

Helo

No neviem, Eragona by som kľudne vymenil, aj Aryu... vlastne asi všetkých okrem Ironsa, Carlyla a Malkovicha.

na príspevok reagoval Helo

Apollyon09

Apollyon09 (hodnotenie, recenzie)

Helo

Určite sa to isté hovorilo aj o Pánovi Prsteňov. ;)

 

Čo ja viem, ak by sa mal točiť remake, tak už fakt na úrovni a koncepčne. S týmto pokusom sa určite nerátalo aj do budúcnosti, to by hádam celkom ináč postavili celý scenár, aby to mohlo pokračovať podľa knižnej predlohy... Ale Malkovicha by som tam rád videl opäť.

na príspevok reagoval Helo

Helo

Helo (hodnotenie, recenzie)

Apollyon09

jj, on to na konci v doslovu vysvětloval, že nechtěl odhalit kdo to je, aby tam zůstalo nějaký tajemství (možná do další knihy?)... a nebo prostě sám nevěděl, kdo to vlastně je :D

Apollyon09

Apollyon09 (hodnotenie, recenzie)

Helo

To je pravda. Alebo to aspoň mohlo byť celé ináč. Proroctvá sa dajú vždy vyložiť dvojakým spôsobom. Lenže to by musel mať poriadný dôvtip, aby neurobil z Angeli sprostú kravu. Predsa len ju celý čas zamlžoval a robil z nej nejakú nadprirodzenú bytosť.

na príspevok reagoval Helo

Helo

Helo (hodnotenie, recenzie)

Apollyon09

to jich může zneužít i tak, když je vzal s sebou a bude je cvičit... ale je to tak jak pravíš, kdyby v prvním díle nebylo to pitomý proroctví, tak by to asi skončilo líp... i když klidně se mohl na proroctví vyprdnout a vzít osud do vlastních rukou, tolik mysticismu v tý sérii neni, aby se muselo každý proroctví vyplnit

na príspevok reagoval Apollyon09

Apollyon09

Apollyon09 (hodnotenie, recenzie)

Helo

Veď o tom hovorím. Áno, jedným dôvodom bolo, aby nikto nezneužil drakov pre vlastné sebecké účely. Ale to sa mohol rovno odsťahovať na Vroengard a opäť obnoviť civilizáciu Jazdcov, tak ako to bolo predtým. Je jedno, že ostrov bol zamorený radiáciou, Galbatorix použil rovnaké sebazničujúce kúzlo a elfovia pomocou mágie radiáciu eliminovali, takže v tom problém nebol.

On Sa proste bál, že keď má teraz na svojej strane všetkých drakov, tak by ich mohol zneužiť tak, ako to urobil Galbatorix. Čo je podľa mňa tiež riadna kravina pretože bez tých drakov je slabší ako elfovia.

Háčik bol v prvej knihe, kde mi Angela predpovedala, že odíde a už sa nikdy nevráti. Takže to musel nejako zaobaliť. :D Nevyšlo mu to... Podľa mňa preto neukončil sériu treťou knihou, lebo nevedel ako z toho vybŕdnuť a tak to zbytočne roztiahol na 4 knihy, aby mohol ako tak vyriešiť ten koniec, čo nasľuboval v prvých dieloch.

na príspevok reagoval Helo

Helo

Helo (hodnotenie, recenzie)

Apollyon09

nééé, hlavním důvodem odchodu přece bylo, aby ty nový draci v budoucnu nežrali trpaslíkům ty jejich horský kozy nebo co to bylo xD no prostě ten konec docela přestřelil... v Pánovi prstenů mě taky štvalo, že na konci odjeli do pryč, ale tam to bylo pochopitelný a stravitelný. Ale tady mi to prostě přišlo, jakoby mu ruplo v bedně, řekl si že už nikdy nikoho nechce vidět a odjel pryč :D Navíc mě prostě nedává smysl ta linie s tou Aryou... celý 4 knihy jí tak strašně miluje a když mu i ona konečně řekne, že tam mezi nima něco je, tak odejde pryč... tak wtf? proč to tam bylo? abysme ho litovali, že nemůže bejt se svojí milou? mě ho teda líto nebylo... nikam chodit nemusel a kdyby odešel, tak nevim proč všem říkal, že už se nikdy nevrátí - další nesmysl. Jako by to byl nějakej problém někam na Safiře občas doletět. :D

na príspevok reagoval Apollyon09

Apollyon09

Apollyon09 (hodnotenie, recenzie)

Beckett51

Aby si potom mohol kritizovať Paoliniho za plagiátorstvo?

A zas by to nebol zlý koniec, ale potom by nebolo koho zotročovať. A to je nuda!

Apollyon09

Apollyon09 (hodnotenie, recenzie)

Helo

 

No hej, to mi na ňom vadilo. Som najmocnejší čarodejník sveta, čo len budem robiť? Ehmm... Odídem preč z Alagaesie, pretože keby mi hrablo, a chcel by som si zotročiť celý svet, tak by pre mňa bol neskutočný problém sa opäť vrátiť späť.

Ja by som si teda ten svet podmanil. A ak sa im Galbatorix zdal byť temný a zlý, tak pre mňa neexistuje pomenovanie ani v starodávnom jazyku, taký som temný, zlý a krutý. Muhahaha!

na príspevok reagoval Beckett51, Helo

Helo

Helo (hodnotenie, recenzie)

Apollyon09

no, to jsem si taky říkal, jak ho chce asi zabít, když to nedokázal nikdo před ním. Ale beru to, že prostě dostal nápad a ono to vyšlo a zničil ho, budiž. Ale pak, dalších sto stránek zase skoro o ničem. Jen jezdí sem a tam, stěžuje si, jak je strašně osamělej a jak mu chybí Arya a že je to svině, když se ani neozve a nakonec se on sám na všechny vyprdne a odletí pryč bez toho, aby Aryu aspoň přefiknul :D ten konec měl bejt prostě tak strašně cool, až byl nakonec takovej nějakej podivnej.

na príspevok reagoval Apollyon09

Apollyon09

Apollyon09 (hodnotenie, recenzie)

Helo

Ten koniec bol, aspoň podľa mňa dosť trápny. :D Ale snažil sa z toho vybŕdnuť čo najlepšie. Veď ako ináč to mohol ukončiť? Za celý čas sme všetci počúvali o tom nepremožiteľnom Galbatorixovi, ktorého neporazili všetci Jazdci sveta. Oromis a ostatní elfovia si nad ním lámu hlavu, a zrazu sa objaví 15 ročný vydlácky fagan, čo ho šmahom ruky zmietne zo scény? Hahaha... .

Paoliny nie je Tolkien! Tolkien bol vybitý a sčítaný, Paoliny pri písaní Eragona bol stále len 15 ročné decko, čo videlo Star Wars a prečítalo si Pána prsteňov a už napísalo knihu. Fajn, možno výkon, ale nedotiahol súvislosti, ktoré ho ku koncu dosť nepríjemne dobehli.

na príspevok reagoval Helo

Apollyon09

Apollyon09 (hodnotenie, recenzie)

Hadas

Nemyslím si, že by to malo ako seriál úspech.

Všetci sme sa tu zhodli, že Eragon je prinajlepšom priemerná literatúra. ;)

Hadas

Hadas (hodnotenie, recenzie)

skoda ze film byl tak spatny oproti knize mohli by to udelat na jako serial a mozna by to melo uspech

na príspevok reagoval Apollyon09

Hem.m

Hem.m (hodnotenie, recenzie)

Tom_Lachtan

To si mě tehdá pěkně nasral.. :D (Jako z Akt) Ale myslím tím, že třeba Hromino nepříjde Hhannie nepříjde emerelle nepříjde Beckett nepříjde xoxolove nepříjde nikdo nepříjde a já taky ne, protože teď du makat :D

na príspevok reagoval Beckett51

Hem.m

Hem.m (hodnotenie, recenzie)

Beckett51

To mi říkej, že jsi i na HeM's Circle of Hell, tam jsem tě neviděl ani 1x.. Ona se stejně stará parta rozpadla, teď diskutuje jen Lyli, Robiiik a Moena (Někdy Tom) 

na príspevok reagoval Tom_Lachtan

Súvisiace novinky

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

04.12.2012

Když máte knižní hit o síle bezmála tisíc stránek, s filmovou adaptací může být problém. Většinou se materiál do jednoho celovečeráku prostě nevejde. A plánovat filmovou sérii, to je velké riziko.… (viac)

Dračí planeta Pern na filmových plátnech?

Dračí planeta Pern na filmových plátnech?

20.04.2011

Když se plive na Eragona, většinou se poukazuje na to, že jde o plagiát všeho možného, zejména pak knižní série Dragonriders of Pern spisovatelky Anne McCaffreyové. Inu, filmový Eragon propadl,… (viac)

Drak přichází... opět

Drak přichází... opět

16.08.2007

Neděste se, tahle novinka není o pokračování Eragona (studio 20th Century Fox o dvojce fantasy zmetku naštěstí mlčí). Je o novodobé verzi klasiky, která udělala z Bruce Leeho mezinárodní hvězdu a… (viac)

Prachy dělaj člověka

Prachy dělaj člověka

12.01.2007

Charlie Kaufman, slavný a Oscarem oceněný scénárista Věčného svitu neposkvrněné mysli, se rozhodnul režírovat svůj první film. To není žádná novinka, o filmu s prapodivným názvem SYNEKDOCHA se mluví… (viac)

Reklama

Reklama