Reklama

Reklama

VOD (1)

Skupina mladých vojakov podstupuje tvrdý vojenský výcvik pod vedením prísneho dôstojníka. Keď sa však ocitnú uprostred krvavého sovietsko-afganského konfliktu, zisťujú, že ani ten najtvrdší výcvik by ich nedokázal pripraviť na drsnú a špinavú vojnovú realitu, v ktorej sa ocitli. Ich hlavnou úlohou sa stane obrana proti mnohonásobnej presile afganských mudžahedínov. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (3)

Trailer 2

Recenzie (364)

Cervenak 

všetky recenzie používateľa

Áno, fičí to po vyjazdených koľajách vojnovej schémy, ale ako inak zobraziť realisticky tému "chlapci na ceste do vojnového pekla"? Dá sa to bez postupnosti "výcvik, presun, čakanie, akcia, dezilúzia"? Tvorcovia sa dôsledne vyhli nielen politike (rozkošná scéna s mazákmi, ktorí sa pýtajú, ako je doma, a keď im niekto začne rozprávať o perestrojke, hneď ho pošlú do riti a chcú vedieť, čo teraz nosia dievčatá), ale aj mnohým žánrovým klišé. Celkovo poctivý, výborne natočený, presvedčivo zahraný, zemitý, uveriteľný, výpravný... a v konečnom dôsledku depresívny film. Presne ako vojnový film má byť. Jeden z najlepších ruských filmových zárezov nového tisícročia. ()

brutale 

všetky recenzie používateľa

Neprehľadná kamera v bojových scénach. Miestami sa chlapci chovajú ako skauti, nie ako vojaci resp., choreografia bojových scén je úplne zlá. Film sa hrá na "amícky vojnový mainstream", ale nedarí sa mu to. Snímka dosť vykráda Kubrickovu olovenú vestu a hudobný dobrovod mi pripomína jednu známu vojnovnku z PC hier. Záverečná scéna je absolútne nereálna. Kubrickova vesta dostala odo mňa **** t.j. 9 rota dostáva ** s prižmúrením jedného oka a to sa radšej, ani nebavme o niektorých hereckých výkonoch. ()

Reklama

mat.ilda 

všetky recenzie používateľa

Mé podezíravé já nedůvěřivě sledovalo poetický déšť, děvočku na vokzale, točící se bez příčiny a halasné pokřiky mladých branců, kteří od zápalu div nevyhazovali ušanky ... mé shovívavé já srovnávalo ruský vojenský výcvik s americkým a zjistilo, že v duchu obrázků "najdi deset rozdílů" poněkud vyčnívá jen větší zacházení do extrému a ořvanější ksichty Yankeeů ... mé usmívající se já přicházelo na chuť slovanskému mixu radosti i smutku a některým slovanským typům (Bondarčuk, Čadov, Serebrjakov)... mé užaslé já tajilo dech nad silou napětí, lstivostí Afgánců, hrůzou bojů i krásou obrazů ... a mému nadšenému já nezbývá než dodat, že šlo o jeden z nejlepších válečných filmů, co kdy vidělo. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Pri označení "sovietsky vojnový film" sa mi pred časom otváral Sarajevo-nerez vo vrecku. Ale po časovom odstupe a všetkých zmenách bola 9. rota pre mňa veľmi príjemným prekvapením. Realistické vykreslenie podmienok výcviku paragánov síce pripomenulo Olovenú vestu, ale napriek tomu si myslím, že 9. rotu nemožno podozrievať z plagiátstva. Film sleduje osudy skupiny vojakov odvelených do Afganistanu. Skupiny tak malej, aby nebol problém s identifikáciou jej členov, ale aj primerane početnej na zobrazenie osobnostných rozdielov medzi jej členmi. Film je vierohodný v detailoch bojových scén, vo väčších celkoch už to celkom nezvládli, aj keď je zrejmé, že rozpočet a ochota armádnych zložiek boli takmer bezbrehé. Páčila sa mi aj kamera a zaujala ma hudba k filmu. Na druhej strane množstvo nepodarených detailov a pasáž so Snehulienkou mi bránia čo i len uvažovať o plnom počte hviezdičiek. ()

Ratemus 

všetky recenzie používateľa

Válka v Afgoši nikdy nebyla žádné peříčko, jediný, kdo kdy dokázal Persii porazit byl Saša Veliký a po něm už nikdo. Syrový příběh se začátkem, který jsme už viděli například v Četě. Tvrdý výcvik mladých absolventů, jejich postupné spřátelení a hybaj do války. Film je opravdu velice syrový, akce je nadupaná, nejvíce mě bavila přátelská chemie mezi jednotlivými postavami. Osobně považuji tento film za jeden z nejlepších válečných snímků, opravdu výborný a strhující film, který vás donutí si vážit svých přátel. ()

Galéria (83)

Zaujímavosti (21)

  • Pred natočením filmu sa herci stretli so skutočnými veteránmi z Afgánskej vojny, vojakmi z legendárnej 9. roty. Zároveň boli oboznámení s prototypmi svojich postáv. (Marek1991)
  • Film se stal doma kasovním trhákem. Za prvních 5 promítacích dnů vydělal v přepočtu $7,7 miliónu USD a stal se prvním filmem, který v období postkomunistické éry vydělal v ruských kinech více jak $20 milionů. (POMO)
  • Film vychází ze skutečných událostí, v něčem se ale od reality liší. Na "pahorku 3234" bylo zabito pouze 6 ze 39 vojáků 9. roty, zatímco na opačné straně bylo přes 200 mrtvých. (POMO)

Súvisiace novinky

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

11.11.2009

Syn slavného Sergeje Bondarčuka Fjodor to slušně rozjel a daří se mu kráčet v otcových šlépějích – přinejmenším co se rozmachu jeho filmů týče. Po afgánské akci 9. rota a dvoudílném sci-fi velkofilmu… (viac)

Reklama

Reklama