Reklama

Reklama

VOD (1)

Skupina mladých vojakov podstupuje tvrdý vojenský výcvik pod vedením prísneho dôstojníka. Keď sa však ocitnú uprostred krvavého sovietsko-afganského konfliktu, zisťujú, že ani ten najtvrdší výcvik by ich nedokázal pripraviť na drsnú a špinavú vojnovú realitu, v ktorej sa ocitli. Ich hlavnou úlohou sa stane obrana proti mnohonásobnej presile afganských mudžahedínov. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (3)

Trailer 2

Recenzie (364)

Big Bear 

všetky recenzie používateľa

Afghán je pro Rusy to, co pro Amíky Vietnam. I na Rusech tento konflikt zanechal stopy. Film je natočen na motivy skutečných událostí (9. rota existovala). Na začátku filmu jsme seznamováni od náborového střediska po výcvik s jednotlivými členy jednotky a s jejich povahovými rysy. Druhá polovina filmu se věnuje jejich nasazení v Afghánistánu. Je to taková ruská obdoba Full metal Jacket. I já potvrzuji, že zpracování je nadprůměrné a celkové vyznění filmu se rovná americkým produkcím a je skutečně na úrovni. Mně osobně výcvik nevadil, trochu mně vadila poslední bitva, kde to trochu vypadalo jako v Rambovi. Myslím si, že zakopaná a těžkými kulomety ozbrojená rota by nabíhající mudžahedýny na volném prostranství zkosila jak kuželky... Závěr filmu však stojí za to a dopadl na mně. Za zmínku stojí i atraktivní záběry na nádhernou scenérii hor a perfektní soundtrack. Pro milovníky techniky SSSR je zde možno vidět v akci Hindy, BRDM, BMP a raketomety GRAD... Celkově velmi milé milé překvapení (o to víc že se jedná o Ruský snímek ) a s radostí dávám 4 rudé hvězdy!!! ()

sepp 

všetky recenzie používateľa

Pro Kristovy rany, kde se vzaly ty 4hvezdickovy hodnoceni?? Vetsi nudu jsem u vojenskyho filmu uz dlouho nezazil. Potencial to rozhodne melo, ale tak priserne utrapenej dej nedokazu pochopit a uz vubec ne akceptovat.. Dve hvezdy za snahu a za ty dve podareny bojovy sceny. Kazdopadne srovnani s Olovenou vestou pokulhava vic nez afghanskej kripl mezek.. ()

Reklama

Adrian 

všetky recenzie používateľa

To, že v Rusku vedia natočiť po formálnej stránke film kvalitou ekvivalentný Hollywoodskemu mainsreamu dokázala už Nočná hliadka. 9. rota to len potvrdzuje a na poli vojenského filmu svoj príbeh stavia na spoľahlivom a viackrát odskúšanom syžete -> kde jeho prvá polovica tvorí trdý drill čerstvo naverbovanej vojenskej jednotky (prostredníctvom čoho poznávame charatkery jednotlivých jej príslušníko)v, aby potom v druhej polovici nadobudnuté tréningové skúsenosti zúročila v reálnych podmienkách nekompromisného sledu vojenských zásahov (v tomto prípade ide o ruskú intervenciu v Afganistane v jej záverečnej fáze - konkrétne v roku 1988). Je to priemerný kríženec Full Metal Jacket, Ryana a Black Hawk Down. Nič nové -> formálne profesionálne odvedené remeslo, ktoré americký patriotizmus nahradilo rovnako gýčovým, často nelogickým "gerojstvom". ()

brutale 

všetky recenzie používateľa

Neprehľadná kamera v bojových scénach. Miestami sa chlapci chovajú ako skauti, nie ako vojaci resp., choreografia bojových scén je úplne zlá. Film sa hrá na "amícky vojnový mainstream", ale nedarí sa mu to. Snímka dosť vykráda Kubrickovu olovenú vestu a hudobný dobrovod mi pripomína jednu známu vojnovnku z PC hier. Záverečná scéna je absolútne nereálna. Kubrickova vesta dostala odo mňa **** t.j. 9 rota dostáva ** s prižmúrením jedného oka a to sa radšej, ani nebavme o niektorých hereckých výkonoch. ()

Marigold 

všetky recenzie používateľa

Po formální stránce SKORO jako americké produkce (občas je přeci jen těch pár milionů méně na vizuálu cítit), obsahově naprosto na úrovni americké mainstreamové produkce, místy bohužel. Pár míst mi ve filmu přišlo zbytečně přepjatých, jakoby vůbec nezapadaly do nastaveného rámce realistického dramatu z Afghánistánu. Zejména závěrečný pokus o monolog ve stylu Čety je hodně vachrlatý. Podobně i výcvikové epizody, které se Bondarčuk pokouší zaobalit zajímavým vizuálním pojetím, se sem tam povážlivě kolíbají na hranici kýče. Pak jsou tu ale naprostá zjevení jako např. "uctívání Sněhurky", scéna prosycená nápadem, živelností a emocemi. Výborní jsou herci, díky jejich výkonům si na tu bandu sovětských spratků ze všech koutů matičky Rusi člověk rychle zvykne a tím se dostane pod povrch dění. 9. rota je místy zbytečně jankovitá a křečovitě se snaží vytvářet drama... naštěstí v převážné části je dramatická z podstaty. ()

Galéria (83)

Zaujímavosti (21)

  • Praporčík Dygało (Michail Porečenkov) má medailu: „Afganský národ je vďačný bojovníkovi internacionalizmu“. Táto medaila sa udeľovala až po vojne. (Arsenal83)
  • Keď je Stas (Arťom Michalkov) zastrelený a jeho spoločníci ho vynesú z kishlaku, v spodnej časti obrazovky sa objavia čínske tenisky. (Arsenal83)
  • Během natáčení bylo štábem zkonzumováno 25 000 litru čaje a kávy a 13 500 kilogramů potravin. (Dragoni)

Súvisiace novinky

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

11.11.2009

Syn slavného Sergeje Bondarčuka Fjodor to slušně rozjel a daří se mu kráčet v otcových šlépějích – přinejmenším co se rozmachu jeho filmů týče. Po afgánské akci 9. rota a dvoudílném sci-fi velkofilmu… (viac)

Reklama

Reklama