Reklama

Reklama

Žena, která zamotá hlavu králi Šalamounovi, zamíchá kartami celého starověkého světa... Moudrý izraelský král Šalamoun (Yul Brynner) se zamiluje do krásné a mocné královny ze Sáby (Gina Lollobrigida). Když jí povolí vykonat pohanský obřad na posvátném místě Izraelitů, popudí svůj lid proti sobě. Nastalého zmatku využijí Egypťané a na Izrael zaútočí. Byl to snad od začátku královnin plán? Epický milostný příběh je jedním z nejlepších monumentálních děl padesátých let a i dnes dokáže ohromit davovými a bojovými scénami. Jedná se o poslední film režiséra Kinga Vidora (Čaroděj ze země Oz, Souboj na slunci, Vojna a mír). Krále Šalamouna hrál původně Tyrone Power, který však zemřel 15. listopadu 1958 při natáčení poslední scény filmu. Vše tak muselo být přetočeno s novým představitelem Šalamouna Yulem Brynnerem. (Česká televize)

(viac)

Recenzie (47)

NinonL 

všetky recenzie používateľa

Kvalitní zfilmování biblického příběhu o králi Šalamounovi a královně ze Sáby. Přestože jde o skoro 60 let starý film, čas mu neubral na velkoleposti ani věrohodnosti. Etiopští Židé se vyskytují i v jiných filmech, např. Jdi, žij a někým se staň, takže královna ze Sáby pravděpodobně existovala, měla se Šalamounem syna a zřekla se svých bohů. Přesně jako popisuje tento film. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

... a tentoraz sa zas plne stotožňujem s názormi "renomovaných kritikov" [H. Medvedom & R. Dreyfussom], že sa zrovna v tomto ojedinelom prípade jednalo vari i o jeden z vôbec najhorších titulov všetkých čias, teda podľa tohto konkrétneho knižného titulu: Päťdesiat najhorších filmov všetkých čias, v ktorej by som mimochodom a bohužiaľ našiel i práve tento: Teatrálny, povrchný a strojený; ďalej taktiež k tomu i s umelými kulisami a naprosto otrasnou výpravou prevedený, a s následne ešte i otrasnými, hereckými prejavmi áčkových hercov zahraný [teda najmä, čo sa teda celkovo týkalo prejavu postavy: Adoniaša v podaní Georgea Sandersa, ktorého som počas trvania tejto »filmovej tortúry«; skrátka NEZNÁŠAL, až sa za to i trochu hanbím, nakoľko sa celkom jedná o charakterného herca ... ], a to ani nehovoriac o mizerných replikách postáv, čo doslova znásobovalo moju celkovú apatiu voči tomuto počinu, ktorý totálne SFUŠOVAL snáď nikto iný, ako klasický režisér klasického Hollywoodu: King Vidor, ktorý si následne potom s režírovaním počinov viacej ani neškrtol! • Kde sa vlastne stala chyba, keď vskutku pomerne dosť kvalitní herci [myslím iba Y. Brynnera a G. Lollobrigidovú], v nadväznosti na kvalitného režiséra, ktorý nakrútil také «umelecké diela», akými v podstate skrz mojou osobou doposiaľ videnými boli: Stella Dallas a Čarodejník z krajiny Oz, kde bol jedným z viacerých režisérov sa podieľajúcich na tejto nespochybniteľnej, muzikálovej CLASSICE, alebo za videnie určite stojí i Duel in the Sun; pričom za kamerou stál i kameraman Freddie Young, ktorý sa možno vďaka tomuto nepríliš kvalitnému titulu, aspoň poriadne vytrénoval [totižto kompozícia obrazu v jeho priamom podaní, bola zrejme jediným svetlým momentom naprieč celkovým strašným UTRPENÍM, akému som musel čeliť!] hneď na ten nasledujúci v podobe geniálneho KLENOTU KINEMATOGRAFIE: LAWRENCE of ARABIA, a tak sa teraz ihneď opýtam, v čom spočíva[lo] celkové ZLYHANIE z pohľadu ako z celku? • S vysokou pravdepodobnosťou za to mohol nielen asi len »nedopečený scenár«, ale zároveň si myslím, že rovnako i úmrtie pôvodného predstaviteľa izraelského kráľa Šalamúna [Tyrone Power totiž zomrel behom nakrúcania], kedy sa tieto jednotlivé faktory mohli podpísať na celkovom zlyhaní, ktorému nezabránil ani príchod novopečeného protagonistu v podaní Yula Brynnera, ktorý bol úplne bezmocným, ako aj všetci ostatní, ktorí sa podieľali na tomto odstrašujúcom príklade! • Z mojej strany to už asi bude úplne všetko, čo mám na srdci ... ()

Reklama

Han22 

všetky recenzie používateľa

Tak tohle mě úplně nestrhlo. Čekal jsem další fantastický "sandál" a místo toho je příběh Šalamouna a královny ze Sáby opravdu klasickým biblickým příběhem se spoustou křesťanství v tom nejhorším smyslu. Vyznavači toho jediného pravého boha vystupují jako těžce bigotní rasy, každý kdo vyznává jiné náboženství je hodný opovržení a božího trestu. Ten dopadne na nevinnou Šalamounovu sestru i celý izraelský lidi za to, že se Šalamoun opovážil zamilovat do pohanky a dokonce ji dovolil uctít svého boha. Těžko se pak fandí fanatikům, kteří mě připomínali současný islám. Navíc výprava je docela chudá a Yul Brynner s vlasy (parukou?) překvapivě nevýrazný. Určité jednotlivosti jsou dobré - k smrti nenávidějící Adoniáš, svůdná Gina Lollobrigida jako královna ze Sáby a závěrečný trik se zářícími štíty je velkolepý, jinak ale průměr. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Bál som sa podobnej nudy, akým bol Alexander veľký. Vedel som, že druhý Ben Hur to nebude. Lenže King Vidor bol proste King, čo sa dá povedať aj o Brynnerovi a o tom, že Lollobrigida bola Queen, snáď nikto nepochybuje Najväčším kladom filmu je podľa mňa jeho jednotná atmosféra, jeho dramaturgická zovretosť a nie príliš jasná predvídateľnosť. Občas je to už archaické, ten tanec Egypťanov už vyvoláva úsmevy, ale film môže poslúžiť aj ako taká zjednodušená hodina dejepisu s peknými obrázkami. Bitky 50. rokov nie sú vďaka svojej statickosti tiež už to pravé orechové, na druhú stranu tu cítiť ručnú prácu, tú skutočnú kinematografiu, čiže drinu na pľaci. Veľmi milé prekvapenie. ()

gumli 

všetky recenzie používateľa

Prvé prekvapenie bolo,že kráľ Šalamún-hral ho starý známy Yul Brynner,mal vlasy.Ešte nikdy som nevidel takto,len s holou hlavou.Kráľovnú zo Sáby hraje Gina Lollobrigida,v 60.rokoch veľmi obľúbená a hodne žiadaná a obsadzovaná herečka.A treba priznať,že bola veľmi pekná.Ako to už v takýchto filmoch býva,treba dej brať s veľkou rezervou,pretože o týchto osobách sa dokopy nič nevie,len čo píše biblia.Či ozaj bola kráľovná zo Sáby taká zvodkyňa,alebo dokonca špiónka,to sa už asi nikdy nedozvieme.Historických bojov bolo pomenej,ktoré ale nemajú žiadny historický základ.Veľmi pekná bola pohanská slávnosť a orgie s ňou spojené.Nadpriemerný historický veľkofilm,aj napriek praktický vymyslenému deju. ()

Galéria (38)

Zaujímavosti (4)

  • Film bol uvedený v roku 1978 v knihe "Päťdesiat najhorších filmov všetkých čias" ("The Fifty Worst Films of All Time (and How They Got That Way)") od Harryho Medveda a Randy Dreyfussa. (Arsenal83)
  • Film se natáčel v Madridu a ve Valdespartere ve španělské Zaragoze. Produkce začala 15. září 1958 a trvala do poloviny prosince. (classic)
  • Během natáčení historického velkofilmu ve Španělsku utrpěl herec Tyrone Power masivní infarkt. Okamžitě byla zavolána sanitka, ale herec zemřel cestou do nemocnice ve věku pouhých 44 let. (ČSFD)

Reklama

Reklama