Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za 2. světové války nejvyšší německé velení zřídilo speciální tábor, kam byli deportováni nejproblémovější zajatci spojeneckých armád. Velitel tábora plukovník von Luger upozorní seniora zajatých spojeneckých důstojníků kapitána Ramseye, že z tohoto tábora, který má nejtvrdší opatření proti útěku, se nikomu uniknout nepodaří. Ten však von Lugerovi připomene, že pokusit se o útěk ze zajetí je povinností každého správného důstojníka. A hned první den se tuto povinnost pokusí splnit hned několik čestných mužů. Neúspěšně. Velitel Barlett, jemuž se podařilo zorganizovat už několik útěků, proto navrhne Ramseymu neuvěřitelnou akci, při níž by z tábora zmizelo najednou dvě stě padesát zajatců. A tak se rozjedou dokonale utajené přípravy na největší útěk této války, v němž klíčovou roli hrají Američané Hendley a Hilts, Angličan Blythe, Australan Sedgwick a Polák Velinski... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (7)

Trailer

Recenzie (574)

Falko 

všetky recenzie používateľa

Jeden z dalsich filmov, pri ktorom mi vobec nevadila dlha takmer trojhodinova minutaz. Reziser John Sturges, ktory ma na konte aj SIEDMICH STATOCNYCH (1960) dokazal film natocit humornym sposobom aj napriek tomu, ze sa odohraval pocas druhej svetovej vojny, ale dost tomu napomahala vesela hudba Elmera Bernsteina. Pocas dlho pripravovaneho uteku som ani nedychal a strasne som im drzal palce, aby ich niekde neprichytili, pricom prave tu sa potom odohralo najviac dramatickych scen, avsak nie je tu nudza ani o akcne sceny, alebo nahanacky na motorke pri svajciarskych hraniciach so Steveom McQueenom, pricom tu sa McQueen citil zrejme vo svojej kozi :-) Hladal som, ktory z tych hercov je Richard Attenborough, znamy ako dedko milionar John Hemmond z JURSKEHO PARKU (1993), ale kedze tu bol este moc mlady, nemal som sancu ho spoznat. Jedine zaverecny titulky pri kazdom hercovi prezradili meno a to ma prekvapilo, ze si tu zahral... 24.01.2009 ______ Steve McQueen - (Kapitán Hilts) +++ James Garner - (Letecký poručík Hendley) +++ Richard Attenborough - (Roger Bartlett) +++ Charles Bronson - (Letecký poručík Danny Velinski) +++ Donald Pleasence - (Letecký poručík Colin Blythe) +++ James Coburn - (Louis Sedgwick) +++ Hudba: Elmer Bernstein +++ Produkcia: John Sturges +++ ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Tak žiadna veľká sláva sa nekonala. Vzhľadom na výborné hodnotenie som čakal podstatne viac. Oceňujem humorné poňatie tejto témy, avšak niekedy som mal pocit, že to zachádza až do akejsi nereálnej paródie na vojnu v štýle Veľkého flámu alebo Bažanti idú do boja. Väzenie vlastne nebolo väzením, skôr pionierskym táborom s minimálnou ostrahou. Ľudkovia si tam dokonca mohli osláviť Deň nezávislosti, vyvesiť americkú vlajku, verejne oslavovať, páliť alkohol, ožierať sa a pod. Dosť nereálne podmienky v zajateckom tábore :). Mať také, tak tam radšej ostanem, no nie? Lepšie ako riskovať krk. Skrátka, nič sa nemá preháňať. Prvá polovica filmu preto toho veľa neponúkne a o drámu sa ani len neobtrie. Je tu len veľká nuda s prímesou vojnovej paródie, kde najväčším dobrodružstvom bolo zosypanie hliny v únikovom tuneli. Po úteku zajatcov sa našťastie veci dali trocha do pohybu a ku koncu dokonca prišlo aj na trocha drámy (nič moc, v rámci vojnovej drámy priemerný štandard s častým dramatickým prvkom). Celkovo by som preto film zaradil k zábavným vojnovým paródiám, aj napriek tomu, že práve toto žánrové označenie tu chýba, nechápem prečo. Je to dosť mätúce, pretože človek niečo očakáva a nakoniec dostane niečo úplne iné. Toto malo od echt vojnovej drámy riadne ďaleko. S odretými ušami teda nadpriemer, ale keby som mal byť naozaj spravodlivý tak dám len tri hviezdy a hodnotím ako čistý priemer. Tá štvrtá je vďaka spoločnému účinkovaniu dvoch mojich obľúbencov - Coburna a Bronsona. 70/100 ()

Reklama

Rob Roy 

všetky recenzie používateľa

Jeden z nejstylovějších útěků vůbec. Steve McQueen jako "Cooler King" je pro mě ztělesněním absolutního frajerství, navíc má obrovský komický potenciál, pořádná komedie by mu slušela. Už chápu, co znamená, když Quentin Tarantino v Gaunerech ( při interepretaci "Like a Virgin" od Madonny ) říká, že "ten chlap vypadá jako Charles Bronson ve Velkém útěku" a "razí si cestu." Kdo neviděl, ať si doplní vzdělání. ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $4miliónovTržby USA $11,744,471Tržby Celosvetovo $-║ Režisér John Sturges za podpory celého pléna vtedajších hereckých hviezd, podáva pravdivý príbeh z obdobia 2.svetovej vojny, ktorý miestami podáva mierne odľahčene dobrodružne, prípadne aj vážnejšie - dramaticky. Plánovanie úteku z väzenského tábora je prešpikované šikovnými nápadmi, takže na danej dosť dlhej minutáži príbeh uteká ako voda. Len škoda je že pri danom množstve postáv si nedokážeme ani jednu obľúbiť tak aby záverom prišli aj nejaké tie emócie späté s ňou. Prípadne vďaka niektorej z postáv mohlo prísť aj silnejšie vtiahnutie sledujúceho do príbehu, s náležitým fandením pri zostrojovaní ich úteku z tábora. Až na túto výtku sa jedná o strhujúci film, plný zaujímavých dialógov a skvelých hereckých výkonov. Škoda že postava hraná Stevom McQueenom bola pravidelne zavretá na samotke, takže sme si ho mohli užiť len z časti. /80%/ ()

Radek99 

všetky recenzie používateľa

Jako dobrodružný film bezchybné. Jako historický film hodně zavádějící. A jako největší umělecky zpodobněný útěk? Kdybych právě nedočetl román Zatím dobrý o téměř dvouměsíčním útěku bratrů Mašínů přes celé východní Německo až do americké zóny rozděleného Berlína, tak bych si to možná i byl ochoten myslet, takhle ale tunely Tom a Hardy skutečně nemohou oběma bratrům a jejich kumpánům zavrtaným na konci října ve vymrzlé půdě téměř na týden pod kopicí dřeva konkurovat... Navíc Wehrmacht (a dokonce i Gestapo!) se totiž ve Velkém útěku dají s trochou nadsázky označit za hodně liberální, neřku-li humánní ozbrojené složky... Kdyby spojenečtí vojáci utíkali z nějakého jiného zajetí, asi bych volal ,,Bravo!" Takhle trochu rozpačitě říkám - velmi podařený útěkový film... Podobné filmy: Velký útěk (TV film), Von Ryanův Expres, Motýlek, 6. Batalion ()

Galéria (95)

Zaujímavosti (59)

  • Při motocyklové honičce ve městě je v jednom záběru dobře vidět televizní anténa, ačkoliv se film odehrává za druhé světové války. (Martensson35)
  • Když místní domobrana na zahrádce baru u břehu řeky spáchá atentát na německé důstojníky, detailní záběr na bar kromě značek světových výrobců alkoholu (např. Cinzano) odhaluje etikety sýru "Veselá kráva". Francouzský výrobce Groupe Bel začal expandovat tuto značku po západní Evropě během třicátých let, tedy těsně před druhou světovou válkou. (bjh)
  • Postava Rogera 'Big X' Bartletta (Richard Attenborough) měla předobraz v britském důstojníkovi Rogeru Bushellovi. Ten svou účast na útěku zaplatil nejvyšší daň - byl dopaden a popraven. Attenborough šel do takových detailů, že si nechal vytvořit šrámy kolem očí, které Bushell utrpěl při nehodě v jednom lyžařském závodě. (džanik)

Reklama

Reklama