Reklama

Reklama

Obsahy(1)

KGB má nový ďábelský plán: Série atentátů se podle něj stává osudnou pro agenty nepřátelských tajných služeb. Jméno Jamese Bonda v tomto seznamu smrti nechybí. Agent 007 však zařídí v Bratislavě útěk generála KGB Koskova, který ve skutečnosti pracuje pro britskou tajnou službu. Koskov obviní z úkladů svého protivníka Puškina, ale vzápětí je unesen sovětskými agenty. Bond se nyní musí Puškina zbavit a Koskova zachránit. Timothy Dalton je James Bond osmdesátých let. Nové příběhy Agenta 007 díky němu získaly tempo akčních filmů. Bratislavu musel za totality natočit John Glen především ve Vídni. (Warner Home Video CZ)

(viac)

Videá (3)

Trailer

Recenzie (423)

Fiftis 

všetky recenzie používateľa

Nemôžem si pomôcť. Dalton sa na tú rolu proste hodí. Toto je, povedal by som, jedna z najvydarenejších Bondoviek. Síce mi tam trochu nesedel ten až príliš milostný vzťah, avšak film je plný akčných i vtipných scén. Hrozne sa mi napríklad páčilo, ako rakúski pohraničníci pozerali, keď Bond a jeho nová priateľka, utekali z Československa. Timothy Dalton sa na Bonda celkom dobre hodil a ozaj tento film považujem za jednu z najlepších z bondoviek. Je mi celkom jedno, kto hrá Bonda, najpodstatnejší je scenár. Napínavá bondovka od začiatku až do konca. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

„Životné svitania” sú pre Jamesa Bonda naprosto kľúčové, aby sa na základe toho, že sa opäť ráno prebudí do nového dňa, sa mu mohla vôbec automaticky vsugerovať ďalšia myšlienka, kde ho zase MI6 znovu nasadia, na ktorej misii bude musieť mať „uši nastražené a oči na stopkách” , kedy trebárs v takej, našej Bratislave (Blavu suplovala Viedeň, no aspoň počuť ľubozvučnú (česko)slovenčinu, ako z komunistických, náučných dokumentov, pozorne počúvajte a budete ju počuť !) chce ochrániť generála KGB Koskova pred daným ostreľovačom, keď predchádzajúce cvičenie na Gibraltari, zrovna nevyšlo podľa ich najlepších predstáv... ? Na tom by v podstate nebolo absolútne nič zvláštne, ak by "snajper" nakoniec nebola jedna, útla violoncellistka, menom Kara (budúce Bondovo dievča) Milová, z ktorej sa čochvíľa vykľuje milenka G. Koskova. Bondovi táto skutočnosť asi nedáva úplne poriadne spávať, preto sa ju i snaží horlivo vystopovať, infiltruje sa do jej náručia, pričom taký špičkový a chameleónsky vrah Necros, tiež používa taktiku uškrcovania svojich obetí pomocou slúchadiel od walkmana, čiže aj on má svoj špecifický štýl, alebo jestvuje i program vyvražďovania amerických a britských agentov: „Směrť Špionam” , čiže tým pádom by sa mal mať "007" minimálne pred ním na veľkom pozore ? Americký obchodník so zbraňami Brad Whitaker, taktiež nie je žiadne neviniatko, schyľuje sa ku komplotu šéfa sovietskej tajnej služby Leonida Puškina, a toho je ešte oveľa viac, než si sami vonkoncom myslíme, je to tak celé popretkávané, až je z toho taký, navarený guľáš, no i napiek tomu nemôžem povedať, že by mi bohvieako nechutil, treba si iba zvyknúť, zapojiť všetky chuťové receptory, nič ťažké. / Prospela výmena Rogera za Timothyho... ? Je to prostá vec názoru, a to mimochodom, každého, jedného fanúšika, za ktorého sa pokladám. Dalton mi extra neprekážal, ale ani ma zase extra nenadchol. Naskočil do rozbehnutého vlaku, v ktorom už sedel (režisér, strihač) John Glen, kedy sa chcel celkom a dozaista odpútať od svojich, niekdajších kolegov, preto je väčšinou smrteľne vážny, niečo mu taktiež chýba i z povestného šarmu Seana Conneryho, skrátka, je nanajvýš svojský, keď sa chce čo najviac priblížiť Flemingovej predlohe. Na jednej strane to je dobré, no na druhej, sám neviem ? Uvidím, ako ďalej v „Licencii na zabitie” , možno sa miska váh preváži na tú, pozitívnu ? Pomerne často som si všímal náležitý obsah akčných a úderných sekvencií, až som mával normálne určitý dojem, že sa pozerám súčasne aj na „Nemožnú misiu” s Ethanom Huntom, trochu mi to splývalo práve s touto, fiktívnou postavou, ktorá je zrejme samotnou napodobeninou Jamesa Bonda v modernejšom kabáte ? Upgradeovaný J_B ? Táto bondovka je mierne chaotickejšieho vnímania, neviem, čím to je, ale tri hviezdičky sa mi zdali akosi málo na konečne zúčtovanie. Dám mu ešte poslednú šancu. ()

Reklama

Othello 

všetky recenzie používateľa

Výměna utahaného starého pána Rogera Moora, kterého musel zastupovat kaskadér i při pití šampaňského, za naspeedovaného agresora Timothy Daltona mě úplně vytrhla z komfortní zóny. V něčem se skutečně jedná o návrat ke Conneryovskému pojetí řeznického psa, který k sobě ženské strhává za nadloktí, ve většině situací jedná jako chladnokrevný psychopat a to, že mají děvčata takové tendence propadat jeho charismatu, je zejména z toho důvodu, že jsou úplně pitomá. Z Daltona navíc ještě jde cítit ta osmdesátková zrychlenost, netrpělivost, impulzivita a agrese, díky čemuž sice působí hrozivě a nevyzpytatelně v akčních a dramatických scénách, vůbec mu však nesedí pokusy o gentlemanství, romantiku či vtipné glosování. Jako Bond celkově ale je Living Daylights dramaturgicky výborně ošetřené dobrodružství s hromadou obsahu. Ocitneme se zde na Gibraltaru, v Anglii, Československu, Rakousku, Maroku i Afgánistánu a to i přesto, že tento Bond má zatím nejmenší počet států, ve kterých se natáčel, snad s výjimkou Dr. No. Na druhou a poslední bondovku s Daltonem se docela těším, ale zároveň jsem rád, že po ní už půjde do prdele, protože tohle pojetí protagonisty neutáhne celou mnohadílnou sérii. Takových hrdinů tehdy totiž bylo spousty. ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Slaboduché bondovky slúžili vždy len ideologickej propagande formou jednoduchej bum-ratatata-bach zábavy. Obalené vizuálnym hávom atraktívnych slečien (ako z obálok módnych magazínov). Dôležitý je úvodný song. Prevažne z odrody odpudivého pop-rocku. Následne pesnička silene znie od rádií, cez rôzne súťaže až po reklamu. Keď pieseň odznie nasadí sa nový trójsky kôň v podobe celosvetového hľadania odpovede na otázku: Kto bude hrať Bonda tentokrát? Akoby na tom z nejakej príčiny záležalo. Akoby záležalo, kto bude hrať v hlúposti. No svet propagandy je už taký. Vytvorí s pomocou zručne predpripravenej informačnej bubliny tému, ktorá je v skutočnosti dutá. Prázdna ako všetky bondovky, koľko ich len bolo a bude. Humor v nich obsiahnutý nikdy nepresahoval štandardy tv zábavy v hlavnom vysielacom čase, pripravenej pre masy. Nič prínosné. Opakované pozeranie nehrozí. Pretože utrpenie je to už prvý raz. Myseľ však nie je odolná reklamným vábeniam. Sľubujú nové prístupy, nové poňatie hrdinu. A tak v priebehu rokov oči videli viacero bondoviek s prísľubmi, vrátane novších. Ani tie nepresvedčili. V tomto prípade išlo len o to, pozrieť film, kde je stvárnená Bratislava. A výsledok? Typický pre dobu vzniku, príznačný pre celú bondovskú sériu. Voľne odcitujem užívateľa BigBang: "Keď islamisti - dnešní Talibanci - boli ešte kladní hrdinovia.". ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Veľmi slušný reštart série, ktorá síce neklesala v kvalite, ale Moore proste starol a starol. Podarilo sa mierne zmeniť celkový feeling, čiže je to stále "starý dobrý Bond", ale pôsobí skutočne modernejšie, nie iba "akože", keď sledujeme Moorea vo vesmíre. Ja sa domnievam, že Dalton sa do úlohy hodil, stále mal britský šarm, ale pôsobil našťastie uveriteľne aj v akčných scénach. Kto iný mohol robiť v 80. rokoch titulné bondovské piesne ako novoromantici Duran Duran a A-ha? Vyššie hodnotiť nemôžem, pretože pokiaľ z pár metrov nie je schopná štb zavraždiť s množstvom samopalov britského tajného agenta, je to jednoducho neobjektívne zosmiešňovanie:). A teraz vážnejšie, Living daylights nemá takú nadsázku, na akú sme zvyknutí, takže tu to proste vadí viac. To pretože film pôsobí dojmom, že sa mám o hrdinu báť, ale nie je k tomu sebemenší dôvod. ()

Galéria (181)

Zaujímavosti (49)

  • Kdyz Bond (Timothy Dalton) odváží Kostkova (Jeroen Krabbé) po zmařeném atentátu k plynovodu, zabočuje doleva do ulice, označené modrou dopravní značkou „Einbahn“, tedy jednosměrka. Ale takové značky v Bratislavě nenajdeme, jsou vidět ve Vídni. (pjotri)
  • Dech života byl původně plánovaný jako prequel, který by odhaloval začátek Bondovy špionské kariéry. Nakonec byl tento nápad uložen k ledu a v úvahu byl přijat až u Casino Royale. (novoten)
  • Je velmi dobře vidět, že plynové potrubí, kterým se pohybuje speciální vozidlo, má velmi ostré zatáčky a je tedy vyloučeno, aby takové vozidlo těmito ostrými zatáčkami projelo. Muselo by zůstat v zatáčce viset. (pjotri)

Reklama

Reklama