Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Brzy po svatbě je žena Felixe Leitera (David Hedison) zavražděna a Felix je znetvořen svým úhlavním nepřítelem, narkobaronem Franzem Sanchezem (Robert Davi). James Bond se vydává pomstít svého starého přítele a dokonce ignoruje příkaz od M, který mu odejímá "licenci na zabíjení". Za pomoci agentky CIA Pam Bouvierové (Carey Lowell) se pouští do boje proti Sanchezovi a jím korumpovaným vládám v Jižní Americe. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (3)

Trailer

Recenzie (412)

D.Moore 

všetky recenzie používateľa

Je škoda, že Dalton natočil pouze dvě bondovky. S tím, co mu bylo vytýkáno (Bond není Bond, ale spíš Rambo s britským přízvukem), dnes slaví úspěchy Daniel Craig, a na Daltonovy kousky se pořád hledí jako na nejslabší z celé série. Povolení zabíjet za vidění určitě stojí - je to od začátku do konce akce, akce a zase akce, v níž ovšem nechybí humor, napětí, pěkné ženy, vynálezy pana Q a jeho oddělení... No kruci, tak je to Bond nebo ne? Odpověď : Je. A určitě ne méněcenný! Přesně o takovém chlapíkovi Flemming psal! ()

choze 

všetky recenzie používateľa

Staré bondovky nemusím, ale usoudil jsem, že ty z 80. let by mohly obsahovat slušnou akci a obstaral si POVOLENÍ ZABÍJET. Bohužel, s výjimkou podařeného truckového finále jsem byl dost zklamán. Timothy Dalton se zhostil role 007 krajně nešťastně, nemá ani potřebné charizma ani sexappeal, zato je tu skvadra kvalitních padoušských xichtů Davi, Del Toro a McGill a exotické eye candy Talia Soto. Také potěšilo, že Desmond Llewelyn dostal větší prostor než obvykle, i když jeho koště s ukrytou vysílačkou už bylo moc. Jde o první bondovku, která dostala ve Spojených státech vyšší rating než PG a faktem je, že je dost brutální, i když se vše (vyříznutí srdce, ukousnutí nohy žralokem, rozmašírování Del Tora v drtičce) odehrává mimo obraz. ()

Reklama

classic 

všetky recenzie používateľa

„Licencia na zabitie” alebo "Povolenie zabíjať" , je v podstate jeden a ten istý, blízky význam názvoslovia, čiže tým pádom sa jedná o moje extra obľúbené: SYNONYMÁ ! Jamesovi Bondovi bude zakrátko nadobro odňaté-oprávnenie vziať niekomu ďalší život, pretože súhrn niekoľkých tragických udalostí z floridského Key West, sa mu akosi úplne vymkli spod kontroly, ale ešte pár dní predtým, sem prišiel najprv, ako hosť, pozvaný na svadbu svojho priateľa Felixa Leitera, či aj « Vládna agentúra Správy drog » , simultánne dostáva avízo o neďalekom pohybe drogového baróna Franza Sancheza, a tak práca má zatiaľ prednosť pred blížiacou sa veselicou. Dolapia ho, no taktiež policajti bývajú strašne ľahko podplatiteľní (skorumpovateľní), že sa dosť často nechávajú nalákať na tučnú, finančnú odmenu, aby ho vyslobodili spod náruče doživotného väzenia. To sa odohrá v najbližších málo minútach, že aby toho nebolo ešte málo, títo lotri si zgustnú i na našich svadobčanoch, čo Bonda tak extrémne popudí, až sa nedokáže naprosto ovládať, odvtedy sa totálne utrhne z reťaze, koná už iba na vlastnú päsť, a je k tomu, ako stroj na zabíjanie... ! Spojenkyne čochvíľa nachádza v dvoch (pre)nádherných ženách, Bondových dievčatách - v Pam Bouvierovej a v Lupe Lamorovej, jedna krajšia, než druhá, i keď tá Sanchezova milenka mala body naviac. Chýbať samozrejme nemôže ani spoľahlivý Q, tentokrát s väčším, hereckým priestorom, alebo i taký šéf MI6, M, si zrovna nebude klásť servítku pred ústa. James bude dvojitým agentom, so samými, vynaliezavými postupmi, a to len preto, aby sa (vy)pomstil Franzovi Sanchezovi, keďže ako sa tradične hovorí: „Pomsta býva sladká” , však, či predsa časom na každého príde, no nie ? Bude sa nakoniec riadiť týmto príkazom ? / V poradí 16. bondovka sa nesmierne vydarila, a až práve teraz sadla Daltonovi, ako uliata. Priam božská "daltonovka" , ktorú by som kľudne umiestnil do TOP 10 všetkých, bondovských filmov, niekde medzi piatou a desiatou pozíciou. Herečky, ktoré stelesňovali objekty túžby 007, sú neuveriteľne sexi, najmä Talisa Soto, ale aj Carey Lowell celkom ušla. Zaznamenávam menšie odkazy na predchádzajúce filmové zárezy, t. j. V tajnej službe Jej veličenstva a Thunderball. John Glen bol až pri piatich počinoch, čím sa vyznamenal a John Grover strihal dve z nich, čím len podtrhol samotnú, kráľovskú atmosféru. A to ani nehovoriac o scénografovi Petrovi Lamontovi, ten maximálne ozvláštnil tieto príbehy svojou neprekonateľnou výpravou, i keď taký Ken Adam by mal na to určite čo povedať, mohol by sa cítiť právom dotknutý, mať nejaké výhrady !? Skrátka, obidvaja páni sú kapacitami vo svojom o(d)bore ! Proste, bondovky zbožňujem celým svojim srdcom a dušou, k tomu už viac nie je ani čo dodať. PS: Prvá, pamätihodná rola pre Benicia Del Tora v postave Daria. ()

InJo 

všetky recenzie používateľa

Obě Daltonovy bondovky (i on sám) jsou nezaslouženě podceňované. Zatímco Dech života je poctivá studenoválečnická špiónská jízda, Povolení zabíjet je drsný revenge movie (v rámci bondovek do té doby nevyužitý subžánr), který se může pochlubit solidní nadílkou záporáků (charismatický Robert Davi s mladičkým Beniciem Del Torem samozřejmě vládnou), spoustou na bondovky nezvykle brutálních úmrtí a mým oblíbeným "cisternovým" finále (takovýto typ velké akční scény mě i dnes baví o dost víc než novodobé sterilní a snadno zaměnitelné digi-bordely). 80 % ()

Niktorius 

všetky recenzie používateľa

Zřejmě nejkontroverznější bondovka od dob V tajné službě Jejího veličenstva a do dob Quantum of Solace přináší mnohé z toho, čím ohromily (nebo znechutily, záleží na vkusu) nové bondovky s Daniel Craigem - downgraduje Bonda z gantlemanského supermana na impulzivního bouchače s vlastní hlavou a snaží se stát nohama na zemi v zápletce i akci. Jenže scénář se příliš soustředí na nezajímavé a zmateně podané vztahy mezi záporáky a dramatičnost děje není dostatečně silná na to, aby vynahradila vzhledem ke zvyklostem série utlumený humor. Tedy není divu, že diváci tento pokus o poněkud jinou bondovku odmítli jako příliš tuctový prefibrikát a poučení producenti o pár let později úspěšně vypustili na scénu hyper-akčního a hyper-nadsazeného Bonda Pierce Brosnana. ()

Galéria (145)

Zaujímavosti (38)

  • Natáčení probíhalo převážně v Mexiko City a na Florida Keys. Točilo se také v Anglii. Natáčelo se od 19. července do 18. listopadu 1988. (Terva)
  • Titulní píseň původně složil Eric Clapton, ale producentům se nelíbila. [Zdroj: časopis Cinema 1/2003] (Locksley)

Reklama

Reklama