Reklama

Reklama

Život je krásny

  • Česko Život je krásný (viac)
Trailer
Dráma / Fantasy / Rodinný / Romantický
USA, 1946, 130 min

Réžia:

Frank Capra

Hrajú:

James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore, Thomas Mitchell, Henry Travers, Beulah Bondi, Frank Faylen, Ward Bond, Gloria Grahame, H.B. Warner (viac)
(ďalšie profesie)

George Bailey (James Stewart) je čestný a skromný občan, ktorý vedie malú rodinnú banku, napriek pokusom silného bankára ho zničiť. Na Štedrý večer náhle zmizne veľká suma peňazí, hrozí mu, že vina padne naňho. To by znamenalo nielen úpadok rodinnej banky, ale aj veľký škandál. A tak sa rozhodne spáchať samovraždu, ale keď sa to chystá urobiť, stane sa niečo mimoriadne...Známa filmová klasika od amerického režiséra Franka Capra. (TV Lux)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (448)

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Veľmi som bol zvedavý na tento film, ktorý Frank Capra nakrútil v čase môjho narodenia a ešte som ho nevidel. Záplava hviezd, ktoré mu nadelili moji obľúbení užívatelia iba zvýšila moje očakávania. Je to veľmi pekný, pozitívnou energiou nabitý film s kvalitnými hercami, vynaliezavou kamerou a príjemnou hudbou. Oscary mu ušli pravdepodobne iba preto, že v konkurencii Najlepších rokov nášho života mal malé šance na úspech. Tak prečo potom "iba" štyri hviezdičky, mohla by znieť legitímna otázka. Asi preto, že na tom, čo na ňom diváci najviac obdivujú, som badal drobné kazy. Nemôžem si pomôcť, ale ten keepsmilingový lesk, ten všadeprítomný optimizmus mi zaváňal účelovosťou. Aj keď ani zďaleka nie toľko, ako v oveľa neskôr nakrútenej a mnou iba priemerne hodnotenej Láske nebeskej. Ale zásluhou toho na plný počet bohužiaľ nedosiahol. ()

Lacike

všetky recenzie používateľa

Vdaka Darabontovmu Majesticu som sa rozhodol, ze skusim nejaky film od Franka Capry. Vytipoval som si tento spickovo hodnoteny film a mna to uplne minulo. Vydrzal som polovicu filmu a strasne som sa nudil. Ak by bola aj druha polovica taka nudna, tak by som dal 2*, ale kedze som to nevydrzal, tak radsej nebudem hodnotit. Nakoniec v mojich ociach aspon trochu stupol Majestic. Darabont tu nasilu pozitivnu nudu dokazal podat predsalen zazivnejsie. ()

Reklama

gogo76 

všetky recenzie používateľa

"Ste anjel?...,a nemáte náhodu 8 tisíc dolárov?..." Toto je neuveriteľne krásny film. Že sa takéto niečo podarilo už v 46 roku! je neuveriteľné. Film sype dialógy jak Bill Gates prachy, ale vždy sú maximálne pútavé a ten, kto si myslí, že mu takýto starý film nemá čo ponúknuť, by sa mohol ľahko prepočítať. Mladý J. Stewart tesne po návrate z vojenskej služby zažiaril a jeho hviezda od tohto filmu iba stúpala. Posledných 20 minút je absolútne úžasných a je to iste to úplne najlepšie, čo sa na vianočnú tému podarilo natočiť a to v celej histórii kinematografie. Ten optimizmus a chuť do života po tom nezávidenia hodnom probléme a takmer spáchanej samovražde, to sa len tak nevidí. Úprimná a dojímavá radosť zo života a najcennejších vecí, ktoré sa nedajú kúpiť za peniaze. Nutno dodať, že 8 000 dolárov boli v tej dobe poriadne peniaze. Život je krásny je nádherný film, ktorý si treba pustiť, keď ste na dne. 100%. ()

Snorlax 

všetky recenzie používateľa

Roztomilá pohádka o tom, kterak chudý chasník se svými ideály zvítězil nad zlým kapitalistou. Vše je i na pohádku až příliš zidealizované, film postrádá odlehčující humor. Když pekař Matěj bojoval proti císaři, pravě jím byly změkčeny scény, které by jinak mohly vyznívat pateticky. Pokud bych se soustředila pouze na krásný vánoční příběh, tak Země, odkud přicházím tento kousek strčí hravě do kapsy. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

Krásna klasika Franka Capru, môjho obľúbeného režiséra, ktorý de - facto vytvoril posledný skvelý počin, čo niečo znamená, tým pádom sa rozlúčil s výnimočnou úspešnou kariérou, po vojne to už nebolo, ako predtým. Má pravdaže aj filmy po Život je krásny s Jamesom Stewartom a Donnou Reed, ale úprimne : „ Ktoré snímky potom sú ešte tie, ktoré si radi / y pripomínate ? ” Neuveriteľne pozitívny film o chlapíkovi menom George Bailey, ktorému môžu viacerí ďakovať, lebo tento človek koná dobré skutky, zachraňuje doslova krky, pričom nebyť jeho, veci by sa mali inak. Raz príde k takmer neriešiteľnej situácii, z ktorej ťaží zbohatlík Henry F. Potter, ktorý využije moment, keď dôjde ku strate väčšieho balíku peňazí, ktoré stratil nechtiac Georgov strýko Billy, vtedy sa mu chce Potter pomstiť za to, že sa nenechal zapredať a nevzdal sa rodinnej firmy, tak si myslí, že mu zapečie, volá naň políciu, skrátka praje mu to najhoršie. George je zúfalý, nevie, čo ďalej, motá sa po moste a premýšľa, že spácha samovraždu skokom z mosta. Tesne pred ním skočí anjel Clarence, ktorého zachráni, ale je to naopak, a vtedy si George po čase želá: „ ABY SA NENARODIL. ” Čo by bolo s okolím, ktoré dôverne pozná, čo by bolo s ľuďmi, ktorí ho poznajú... Nič, lebo sa nenarodil, takže NEEXISTUJE, postavy, ktorých pozná sú, ale úplne inak. Okolie je, ale tiež inak. Brat mu zomrel, lebo ho nezáchranil, lekárnik, ktorý chcel urobiť hlúposť, tak ju aj urobil... a pod. Jednoducho George Bailey bol predurčený BYŤ, ŽIŤ, aby pomáhal, oženil sa s krásnou ženou Mary. Kurňa, DONNA REED je fantastická !!! Splodil štyri deti a cetera, cetera a cetera. Ak by George nejestvoval, tak OSUDY niektorých ľudí by sa odvíjali trošku radikálnejším spôsobom, negatívnym smerom. PS : Najväčšia vianočná klasika všetkých čias v AMERIKE. Tři oříšky pro Popelku s Libušou Šafránkovou a Pavlom Trávníčkom vládne zase u nás, kde rok, čo rok ju opakujú večnými reprízami, ale za vznik vďačíme našim západným susedom Čechom, boli sme vtedy síce spojení, ale je to ich výtvor. A posledná scéna, keď sa George vráti DOMOV, tak je šťastný ako BLCHA, uvedomil si absolútne všetko, lebo to zažil na vlastnej koži, alternatívny vesmír... Ja som bol tak dojatý, že jedna slza neostala suchá... Veľký OBDIV ! ()

Galéria (69)

Zaujímavosti (67)

  • Autor Philip van Doren Stern (1900-1984) napísal svoj príbeh už v roku 1939, ale márne sa snažil o jeho zverejnenie. V roku 1943 preto poslal 200 kópií svojim príbuzným a priateľom. Touto cestou sa novela dostala až k producentovi štúdia RKO, ktoré ju odkúpilo za 10 000 amerických dolárov. (classic)
  • Na přání papeže Jana Pavla II. vydal Vatikán v roce 1995 seznam "nejvýznamnějších filmů"; Život je krásný byl zařazen do kategorie filmů významných svou morální hodnotou. (gjjm)
  • Záchrana na mostě se natáčela při teplotě 33° Celsia - v některých záběrech je patrné, jak se James Stewart potí. (džanik)

Súvisiace novinky

Letní filmová škola - akreditace již v prodeji

Letní filmová škola - akreditace již v prodeji

16.06.2022

Slavnostní zahájení 48. Letní filmové školy proběhne již tradičně v sobotu, festival ale své brány otevře už v pátek. Celosvětově první veřejnou projekci dokumentu o Michaelu Kocábovi uvedou jeho… (viac)

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

12.05.2006

Nepřišlo vám někdy, že ve skupině rodinných amerických filmů o Vánocích a Santa Clausovi a znovunalézání Ducha Vánoc něco chybí? Mně ne a velmi jsem se mýlil. Jean-Claude La Marre, herec, producent a… (viac)

Reklama

Reklama