Reklama

Reklama

R. Burton a C. Eastwood musí osvobodit generála, který je uvězněn na nejnebezpečnějším místě Říše - v "orlím hnízdě", zámku Schloss Adler. Akce prokládaná špionážními prvky v téměř nesplnitelném úkolu spojeneckého komanda v jednom z nejslavnějších válečných filmů. (oficiálny text distribútora)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (306)

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $-miliónovTržby USA $7,100,000Tržby Celosvetovo $8,500,000║ Akciou nabitý výbušný film, ktorý hravo predčí aj Bondovky svojím veľkolepím poňatím, možno miestami trošku viac zdĺhavé než by sa patrilo ale za to nechýba dobrá dávka napätia, dobrých hereckých výkonov, skvelých trikov a kaskadérskych kúskov. /80%/ ()

mm13 

všetky recenzie používateľa

A je to tu zase... Tešil som sa ako malý (naposledy som to videl ako malý), úvodnú hodinku tu a tam s chuťou pomľaskoval, lenže potom prišiel "akčný záver" plný nezmyselných rozhodnutí, samoúčelných hlúpostí pre efekt, zbytočne prehnaných scén... A vôbec - akýže vojnový film! Lacné špionážne dobrodružstvo, ktoré má síce veľmi slušnú (rozumej pekne zamotanú) zápletku, akonáhle sa to však začne rozmotávať, je to každou ďalšou minútou slabšie a slabšie. Nechýba ani posledné "prekvapenie", ktoré som teda pekne odzíval, lebo bolo jasné, že niečo ešte lacnejšie sa udeje. V tomto smere film naozaj vygradoval. ...Ako celok neponúka Where Eagles Dare viac, než slabšia bondovka. Vlastne iba kvôli tomu dávam 3 hviezdičky - v rámci bondovskej série by to dajme tomu bol (aj vzhľadom na rok vzniku) slušný priemer. Jediným nesporným kladom a svetlou spomienkou v temnote ledabolého písania a filmárčiny zostáva pútavý Richard Burton so svojim vyzretým a "ľudským" herectvom (ale aj on bol vo finále prinútený skočiť si z jednej lanovkovej kabínky na druhú... to už mu uveriť nešlo, nehovoriac o tom, čo viedlo k tomu, že sa tam dostal a ako tam zafungoval a ... ach jaj!). ()

Reklama

curunir 

všetky recenzie používateľa

,,...SCHOVAJTE MI KÁVU." ,,BUDE UŽ STUDENÁ." ,,TO NEVADÍ, AJ TAK JU NEUVARÍTE DOBRE." __ Toto je jeden zo super starých, vojensky zameraných filmov (spolu s ,,Najdlhším dňom" to najlepšie čo som zatiaľ videl) a ja som si ho takmer náhodným stiahnutím po rokoch krásne pripomenul. Klady tu už boli nespočet krát zmienené a mne ostáva len napísať, že sú z môjho pohľadu určite pravdivé. Richard Burton patrí medzi mojich obľúbených hercov a ak sa k nemu pridá Clint Terminátor, ktorý by dokázal vojnu za pár týždňov vyhrať, výsledkom je inteligentný filmový zážitok, navyše obom pánom to v uniformách SS naozaj sluší. Menšie trhliny a ,,len" 4* má na svedomí fakt, že film je úplne zbytočne občas dopletený a u spomínanej scéne u krbu som mal v hlave len dobrý zmätok. Práve kvôli tejto skutočnosti a tiež pre niektoré ďalšie deje, sa akoby strácala v celkovom kontexte logickosť. Tieto vrtochy však počas filmu prekrýva príťažlivé zasnežené prostredie alpského masívu, len dodávajúce všetkému na originálnej atmosfére. Hudba, výprava, kamera aj strih (nie až natoľko spomínanej rýchlosti) sú aj napriek pokročilému veku snímky na stále skvelej úrovni. Inde možno premrštená stopáž tu nie je žiadnym handicapom. Práve naopak. ()

Cervenak 

všetky recenzie používateľa

Mierne netradičná vojensko-špionážno-akčná tímovka, ktorá sa neuberá cestou tradičnej schémy "zoznamovanie - výcvik - bojové nasadenie", ale vrhá diváka rovno do akcie. To slúži hlavne k zneisteniu diváka - nepoznáme postavy (a popravde povedané, počas filmu sa o nich ani bohviečo nedozvieme, lebo sú to len ploché a veľmi vlažne zahrané figúrky v komplikovanej špionážnej hre), ale práve preto dobre funguje to zneistenie, že kto je vlastne dobrý, kto špión a kto dvojitý špión. Hodinu a pol nebudete mať ani o jednom z hrdinov šajnu, či je dobrý, alebo stojí na strane nacistov, a pramení z toho fajn nervozita. Záverečná hodinka sa zmení na nonstop akčné peklo, počas ktorého Clint skolí viac ľudí ako vo všetkých "dolárovkách" a "dirtyharryovkách" dokopy. K tomu treba pripočítať nádherné exteriéry - ten zámok na alpských úbočiach je proste parádny. No a hlavne je tento film príjemnou lekciou z dejepisu kinematografie - už viem, na čo sa dívali Lucas a Jeffrey Boam, keď písali scenár Poslednej krížovej výpravy ;-). ()

SarumanKo 

všetky recenzie používateľa

Famózny vojensko-špionážny epos, ktorý je rovnako silný po stránke zamotaného špionážneho príbehu, ako i po stránke nesmierne nabúšenej akčnej pecky. Vynikajúca atmosféra filmu je ešte umocňovaná neodolateľným dejiskom, ktorým je hrad na alpskom úbočí a taktiež hudbou. Goodwinov soundtrack síce recykluje jediný motív, ale miestami dodáva filmu neuveriteľný šmrnc. Všetko sa samozrejme točí okolo výborne obsadených postáv. Eastwood je v Orloch nebezpečnejší než ho Divoký Západ kedy zažil, ale väčšinu pozornosti na seba strháva bravúrny Richard Burton. Nikdy som nevedel, kedy je to, čo hovorí a koná bluff, double-bluff alebo triple-bluff. Ale presne to je účelom geniálne premysleného scenára - poldruha hodiny diváka miasť a napínať, potom ho impozantným hodinu trvajúcim akčným masakrom vyčerpať a nakoniec vygradovať všetky aspekty filmu do takmer katarzickej roviny. Where Eagles Dare patrí medzi tie filmy, ktorých dlhá stopáž nenudí ani minútu a práve v tom tkvie ich čaro. Aj napriek drobným logickým nezrovnalostiam (ktoré ale k žánru bez pochýb patria), ide o skutočný žánrový klenot. Dnes sa už takéto filmy netočia. (10/10) ()

Galéria (254)

Zaujímavosti (48)

  • Kaskadér Alf Joint přišel při natáčení scény na lanovce o tři zuby. (Marek06)
  • Natáčelo se v Rakousku ve Schlamingu a Werfenu. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Derren Nesbitt (Von Hapen) chtěl být se svou postavou co nejfaktičtější. Zatímco byl na místě, požádal o setkání s bývalým členem gestapa, aby lépe porozuměl tomu, jak postavu hrát. (Marek06)

Reklama

Reklama