Reklama

Reklama

1923

(seriál)
  • USA 1923 (viac)
Trailer 2

Série(2) / Epizódy(16)

Seriál sleduje Duttonovcov z Yellowstonu začiatkom 20. storočia počas objavovania hornatého západu. Ich predkovia čelia pandémiám, historickému suchu, koncu prohibície a nástupu veľkej hospodárskej krízy. (SkyShowtime)

Recenzie používateľa warrenur k tomuto seriálu (10)

1923 (2022) 

1.seria: Velmi som sa tesil na tento dalsi Sheridanov westernovy kusok. Mnohi ste isto tiez mali obcasne deja-vu z vynikajuceho jednoserioveho 1883, kde kazdu epizodu otvaral az etericky hlas mladuckej Isabel May uzivajucej zivot. Tento kusok zial pribehovou kvalitou nedosahuje tej urovne. Z casti za to moze i ten fakt, ze nas caka este druha seria, z casti je to vsak prosto a jednoducho slabsim scenarom. Africka linia potesi hlavne romantickejsie zalozenych divakov a divacky a je tak trochu ako z kniziek od Rosamunde. Ten z noveho kontinentu ukazuje zasa stret toho starousadlickeho - tradicneho, taziaceho z pody a dobytka s novym - dravym, a i necestnym - pokrokom vo forme zeleznice bank, prvych aumobilov. Osobne ma vsak v napati drzala hlavne linia s "prevychovou" indianskych dievcat a ta bola ozaj miestami dost drsna. Pripomenulo mi to tie casti v 1883, kedy sa karavana roznymi drsnymi sposobmi stencovala stale viac a viac. Serii by prospelo zhutnit aspon 6.-tu a 7.-mu epizodu do jednej. Bolo tam citit vatu. Rozhodne nadpriemer, ale o pomyselnu uroven slabsie ako spominany 1883. Porovnaniu sa ubranit neda. 70% ()

Season 1 (2022) (S01) 

Velmi som sa tesil na tento dalsi Sheridanov westernovy kusok. Mnohi ste isto tiez mali obcasne deja-vu z vynikajuceho jednoserioveho 1883, kde kazdu epizodu otvaral az etericky hlas mladuckej Isabel May uzivajucej zivot. Tento kusok zial pribehovou kvalitou nedosahuje tej urovne. Z casti za to moze i ten fakt, ze nas caka este druha seria, z casti je to vsak prosto a jednoducho slabsim scenarom. Africka linia potesi hlavne romantickejsie zalozenych divakov a divacky a je tak trochu ako z kniziek od Rosamunde. Ten z noveho kontinentu ukazuje zasa stret toho starousadlickeho - tradicneho, taziaceho z pody a dobytka s novym - dravym, a i necestnym - pokrokom vo forme zeleznice bank, prvych aumobilov. Osobne ma vsak v napati drzala hlavne linia s "prevychovou" indianskych dievcat a ta bola ozaj miestami dost drsna. Pripomenulo mi to tie casti v 1883, kedy sa karavana roznymi drsnymi sposobmi stencovala stale viac a viac. Serii by prospelo zhutnit aspon 6.-tu a 7.-mu epizodu do jednej. Bolo tam citit vatu. Rozhodne nadpriemer, ale o pomyselnu uroven slabsie ako spominany 1883. Porovnaniu sa ubranit neda. 70% ()

1923 (2022) (S01E01) 

Po vynikajucom Sheridanovom 1883, ktory bol pre mna serialovou kvalitkou roka, zacal 1923 opat rozpravanim mladej zeny  - stale Isabel May - tlieskam, jej hlas je paradny. Vyzera to tak, ze pribeh bude opat silny, nasilie a drsny svet nas budu sprevadzat kazdou epizodou. Parada. Zamrzela akurat urcita podobnost v charaktoroch a prakticky rovnaka premisa s mladym parom, ktora sa udiala cca v dvoch tretinach spomenuteho 1883. Pribehovo sa toho vsak moc neudialo. Viac-menej epizodicke, hoci dost exponovane a mnohokrat nasilne vyjavy, predstavujuce postavy a lokacie. Snad bude kladeny doraz na pribeh. Kvitujem, ze Ford nema az prilisny priestor. Slabsie stvorhviezdie. 65% ()

Prázdny trón prírody (2022) (S01E02) 

Napriek divoske a symposke Julii Schlaepfer v zavere, len nadpriemer. Ano, africka linia vonia exotikou, pizmom, testosteronom a dobrodruzstvom. Chybala uz len zienka. :) Hon stadecka, zopar sluciek a rozhovor osamotenych zien na verande za to nestal. Epizode vsak, co do kvality, opat, vo svojej drsnosti a zvratenosti, ktoru vnima sucasny civilizovany divak, kraluje linia "prevychovy" indianskych dievcat a stoicke odhodlanie babky jednej z nich. Ta samotna je na plny pocet. To okolo mi prislo, vzhladom na moje "naroky na Sheridan-a", lacno. Slusna cast, ale pri 1883 som si zvykol na lepsie. 65% ()

Vojna sa vrátila domov (2023) (S01E03) 

Hoci tej exotickej romantiky bolo za plne priehrstia, aspon trosku sa hrava bloncka stretla s realitou. Uvahy starsej manzelky nad holenim mali byt vtipne, ale kedze som uz tuto referenciu "na buducnost" videl pouzitu x-krat, moc ma nebrala. Nebyt masivneho akcneho zaveru, moc by sa toho neudialo. 65% ()

Vojna a tyrkysový príliv (2023) (S01E04) 

Vdaka slusnemu romanticko-dramatickemu zaveru, ale hlavne "zuctovaniu" v linii "domestifikacii" mladych indianiek, daleko lepsie ako predosla epizoda. Bron z GoT (Jerome Flynn) je v roli hajzlika vyborny. 75% ()

Duch Zebriny (2023) (S01E05) 

Aky mili pastieri bozi. :D Kolkym spiatocnickym predstavitelom "matky cirkvi" pri sledovani tejto epizody inkriminovane sceny sposobovali motyliky v trieslach a tuzbu za mocou v tych casoch? Potesila dalsia herecka osobnost, vynikajuci Peter Stormare v ulohe kapitana remorkera. Predpokladam, ze twist v zavere nebude "definitivny". 70% ()

O oceán bližšie k osudu (2023) (S01E06) 

Viac-menej multi-duet, vsetkych parov v seriali. Od tych najstarsich, mladuckych na poschodi, az po ten hviezdny - "platnovy". Julia Schlaepfer si to rozhodne uziva a posobi uplne nesputane a autenticky. A ano, napriek klise v zavere, musim uznat kvalitne napisane dialogy a milu atmosferu. Maloktory film, ktory ma zaner "romanticky" napisany pri svojom nazve sa spracovanim priblizi tomuto prevedeniu. Ale prosim, uz viac westernu. :) ()

Pravidlo piatich stoviek (2023) (S01E07) 

Zdielam nazor, ze napriek perfektnej technickej a hereckej stranke epizody, co sa tyka pribehovych linii samotneho scenara, ma okrem tej "indianskej", ostatne divacky neuspokojili. Doslo v nich totiz z mojho pohladu len k mikroposunom. Na rozdiel od vyborneho a uzavreteho 1883, je 1923 vyrazne natiahnute, aby "vydalo" na dve serie. Cakal som totiz o dost hutnejsi predposledny diel. Kebyze o 2 roky binge-watchnete obe serie za 1-2 dni, bude to super zazitok. Takto vsak, ste museli tento diel citit uplne vyrazne "zvolnenie", ci dokonca vatu. Sklamanie. 55% Snad aspon zaverecny diel bude na plny pocet. ()

Už nie je čo stratiť (2023) (S01E08) 

Zaverecny diel ma nechat divakov v napatom ocakavani. Tych utlocitnych zasa, zvatlajucich nad zachodom v opitosti placuc nad nespravodlivostou, ktora sa stala serialovym hrdinom. :D Meh....zmraka sa nad osudmi Duttonovcov. Neplacme vsak, v druehj serii sa miska vah iste preklopi nuz a dovtedy musia ti labilnejsi z nas papat antidepresiva, hehe.  Pobavil palubny duel. Hoci elitny sermiar by navzdory podnapitemu stavu, urcite tak ukazkovo nepohorel. :) Napriek obcasnemu prvoplanovemu klise, sa Sheridan-ovi neda upriet poetickost a hrejivost jednotlivych scen paradne natocenych a hudobne dofarbenych. Napriek tomu je tento pocit vyrazne slabsi ako v jednoseriovom 1883, ktoreho epizody otvaral hlas mladuckej Isabel May uzivajucej zivot. 70% ()

Súvisiace novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (viac)

Nečekaný konec seriálu Yellowstone?

Nečekaný konec seriálu Yellowstone?

07.02.2023

Seriálové bomby začínají padat už v únoru. Právě jsme se totiž dozvěděli, že jeden z nejsledovanějších a nejúspěšnějších seriálů současnosti – drsné drama Yellowstone od Taylora Sheridana (Sicario,… (viac)

Reklama

Reklama