Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdesi v Európe, začiatok 19. storočia. Bratia Grimmovci by hádam ani nemohli byť rozdielnejší – na jednej strane je mimoriadne cynický a občas príliš neomalený, no odvážny hazardér Wilhelm, ktorému ale nik nepovie inak ako Will (Matt Damon), na strane druhej milo naivný a večne zasnívaný romantik Jacob, ktorého zase prezývajú Jake (Heath Ledger). Čo ich však spája je slabosť pre strašidelné príbehy a legendy. Oficiálne sú totiž na cestách ako bojovníci proti strigám a démonom a na živobytie si zarábajú oslobodzovaním a zachraňovaním dediniek, ktorých obyvatelia práve na tieto bytosti temnoty veria - a ktorí sú presvedčení, že všetko nešťastie, čo ich v živote postretlo, majú na svedomí práve ony! „Tím Grimm“, ako bratov tiež zvyknú volať, tak má vďaka ľudskej naivite a poverčivosti zaistený „pravidelný príjem“ - no len do chvíle, keď ich francúzska armáda usvedčí z podvodu a odhalí ich ako hochštaplérov! Veliaci generál ich ušetrí len pod podmienkou, že odhalia tajomstvo prekliateho lesa, v ktorom znova a znova miznú dievčatká. Nuž a práve na tomto čudesnom mieste sa naši neslávni pseudoexorcisti po prvý raz stretnú zoči-voči s naozaj reálnou hrozbou: so zákernou prastarou kráľovnou, ktorá by urobila čokoľvek na svete, aby bola večne mladá a krásna (Monica Bellucci)... Mimochodom, jedno zo stratených dievčatiek nosí červenú pelerínu s kapucňou (Alena Jakobová) – a v lese narazia aj na istého Janka (Martin Světlík), ktorý zúfalo hľadá svoju sestričku Marienku (Denisa Vokurková)... (TV Markíza)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (648)

Isherwood 

všetky recenzie používateľa

Dekadentně laděná pohádka-nepohádka, která v temných kulisách tajemného lesa a černohumorného příběhu, dokazuje, že s přibývajícím věkem jako by Terry Gilliam vstupoval do filmařské puberty a jeho jediným cílem bylo provokovat. Nicméně provokuje chytře, odvážně a zábavně zároveň, takže každý, kdo má alespoň kapku citu pro trochu „jiné“ vyprávění si dozajista užije minimálně božského Petera Stormarea a jako bonus mu bude dáno jedno malé bílé koťáko! ()

novoten 

všetky recenzie používateľa

Vizuální stránka je dokonalá, Gilliam umí s rozpočtem pracovat rozumně, ale jestli jsem někdy věřil tvůrčím neshodám při natáčení, je to právě v případě Grimmovic bratři. Kletba je totiž neskutečný dějový maglajz, kde občas fatálně nestíhám počítat, kolika odbočkami už se příběh vydal. Když ale zhruba po hodině přijde nečekaná akční jízda, stojí to za to až do samého závěru, oběma bratrům fandím a při napínavých scénách nedýchám. V kombinaci s dokonalou postavou zlotřilého generála jsem se nakonec nechal usmířit, ale jinak proběhla tahle lesní anabáze značně rozporuplně. ()

Reklama

tron 

všetky recenzie používateľa

„A žili šťastne, až kým nepomreli. Alebo aj nie.“ Takto to dopadne, ak sa drsne realistickí, brutálne pragmatickí a "americkí" producenti Bob a Harvey Weinsteinovci zrazia s bizarnou európskou fantáziou Terryho Gilliama a Tomáša Hanáka. Zlý počítačový vlkolak, Červená čiapočka, zakliata veža, Monica Bellucci, Perníkový chlapec, ľudožravý kôň (!), Peter Stormare, kučeravý Matt Damon, Heath Ledger s okuliarmi, Miroslav Táborský, hocičo od Tima Burtona (najmä OSPALÁ DIERA), žaby, ubližovanie zvieratám, megavýprava, zmasakrovaný scenár Ehrena Krugera (MILUJ BLÍŽNEHO SVOJHO, VRESKOT 3) a všeličo ďalšie. Miestami pozoruhodné, miestami blbé, inokedy len čudné, najčastejšie však asi len riadne WTF. ()

DaViD´82 

všetky recenzie používateľa

Krom sotva půlminutové scény francouzské večeře u lesa není v celém filmu ani špetka gilliamštiny. Prostě nic dle čeho byste rozeznali, že jde o jeho dílo. To sice přeháním, ale ne zase až tak moc. Terry totiž natočil něco co od génia jeho formátu asi nikdo nečekal - kvalitně odvedené řemeslo. Nic méně, ale, bohužel, ani nic více. ()

POMO 

všetky recenzie používateľa

Skrz-naskr rutinná historická rozprávka, ktorá nemá čím prekvapiť a nadchnúť. Temný tón, podčiarknutý gotickou výpravou a rozbehanou kamerou je tu prítomný, no koncepčne ostáva v tieni Burtonovej Sleepy Hollow. Postavy a príbeh priemerné, bez vyšších ambícií. Keby šlo o rýdzo český film, povedal by som si, že sa s Hollywoodom vieme pomerať. Ale v rámci vysokorozpočtovej hollywoodskej produkcie a navyše pod taktovkou ináč vždy inovatívneho a osobitého Terryho Gilliama... no way. ()

Galéria (73)

Zaujímavosti (19)

  • Během natáčení si režisér Terry Gilliam našel čas i na návštěvu představení proslaveného divadla Sklep. Tomáš Hanák (otec Angeliky) vzpomínal, jak "přišel po natáčení, unavený, překládal mu dvorní pythoní tlumok Petr Palouš. Hráli jsme samozřejmě The Best Of Sklep. Bavil se, občas zdříml a vyhřezl mu jazyk. O přestávce jsem ho prosil, ať jde, proboha, hned spát, což svatosvatě slíbil! No a po představení s námi ještě poklábosil. Společné foto visí na nejčestnějším místě divadla, u kumbálu se smetáky." (NIRO)
  • Když Jacob (Heath Ledger) "přiletí" se stříbrnou sekyrou do věže, padne tváří na zem a sekyra taky. V tu chvíli se předmět nepřirozeně prohýbá, což dokazuje, že je z gumy. (Fevas)
  • Film se částečně točil v Praze. Scény ze středověkého městečka pak byly natočeny na dolním nádvoří hradu Křivoklát. Štáb pracoval i na hradě v Ledči nad Sázavou a v jedné sekvenci můžeme vidět i hrad Kost. (HappySmile)

Súvisiace novinky

Matt Damon je Marco Polo

Matt Damon je Marco Polo

04.05.2005

Scenárista Kráľovstva nebeského William Monahan sa púšťa do písania scenára k pripravovanému dobrodružnému filmu MARCO POLO, ktorý bude vychádzať z Polovej autobiografickej knihy Travels ("Cesty").… (viac)

Reklama

Reklama