Reklama

Reklama

Príbeh konferencie vo Wannsee

(TV film)
  • Česko Konference ve Wannsee (viac)
Nemecko, 2022, 45 min

Réžia:

Jörg Müllner

Scenár:

Jörg Müllner

Hrajú:

Philipp Schepmann (rozprávač), Reinhard Heydrich (a.z.), Heinrich Himmler (a.z.), Hans Frank (a.z.), Joseph Goebbels (a.z.), Hermann Göring (a.z.), Adolf Hitler (a.z.)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Tento dokument mapuje priebeh a dôsledky tzv. konferencie vo vile na brehu jazera Wannsee - neďaleko Berlína. Zorganizoval ho zastupujúci ríšsky protektor Reinhard Heydrich. Na konferencii nacistických pohlavárov sa v januári 1942 dohodlo vedenie vtedajšej Nemeckej ríše na tzv. konečnom riešení židovskej otázky: Na genocíde európskych židov. Konferencia trvala 90 minút a zúčastnilo sa na nej 15 osôb, ktoré spečatili osudy miliónov ľudí na starom kontinente. Napriek prísnemu tajeniu sa historikom podarilo objasniť priebeh i obsah stretnutia... (RTVS)

(viac)

Recenzie (6)

jedna_vrana 

všetky recenzie používateľa

Film o prísne tajnom stretnutí a záznam o ňom nemal nikdy uzrieť svetlo sveta. Lenže zázračne sa zachovala kópia zápisnice a vďaka tomu sme sa mohli divácky zúčastniť tohto obludného stretnutia. Možno film nie je úchvatný svojim obsadením a prevedením, ale hlboko sa dotkne každého, kto sa zamýšľa, ako sa to zverstvo mohlo stať? Ako to svet mohol dopustiť? Kam sa podela ľudskosť? Videla som, ale nerozumiem. ()

ostravak30 

všetky recenzie používateľa

Pokud někdo viděl film Konference, pak se z dokumentu o samotném setkání a přípravě likvidace židů vlastně nic nového nedozví. Vždyť Jörg Müllner si i půjčuje záběry z tohoto snímku. Pro mě je tak dokument unikátní především archivními materiály a to hlavně jednotlivými filmy. Dokumentární film objasňuje a především doplňuje film s herci tam, kde možnosti hraného filmu končí. ()

Reklama

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Na príbehu jednej berlínskej položidovskej rodiny je tu ukázaný osud židov. A citované veci priamo z konferencie, ktorá mala ostať navždy utajená. Výklad odborníkov, dobré komentáre a archívne zábery. Kvalitný dokument, ktorý ale treba doplniť ďalším dokumentom/filmom, ktorý RTVS odvysielala hneď potom: Konferencia vo Wannsee. ()

mira007 

všetky recenzie používateľa

Německý dokument jako doplněk k televiznímu celovečernímu filmu Die Wannseekonferenz (2022) o konferenci, kde se naplno naplánoval holocaust ve své "průmyslové" podobě. Komplexní pohled na vývoj postavení Židů na příkladu jedné berlínské rodiny. Plusem navíc jsou určitě některé unikátní archivní záběry. ()

Marze 

všetky recenzie používateľa

Depresivní dokument na České televizi. Německá kultura na rozdíl třeba od řecké či italské byla barbarská. Germání žili v hliněných chýších v bažinách. ()

Galéria (9)

Reklama

Reklama