Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Počas vojny medzi Severom a Juhom vznikla vo federalistickej armáde prvá bojová jednotka zložená z černošských vojakov: 54. dobrovoľnícky peší pluk, ktorému velil plukovník Robert Gould Shaw, syn vplyvného politika. Fakt, že občianska vojna sa koná v ich mene, sa neodráža v postavení černošských vojakov, ktorých berú viac ako sluhov, než ako rovnocenných ľudí. Aj preto mnohí z nich pri prvej príležitosti z vojska dezertujú. Neoficiálnymi vodcami černošských vojakov sú bývalý hrobár, seržant John Rawlins a povrchný bývalý otrok Trip, ktorí sú reprezentantmi mozgu a srdca organizácie. Napriek všetkému pohŕdaniu, vojaci 54. regimentu odkázali svoju odvahu a odhodlanie v urputnom boji pri pevnosti Fort Wagner, keď bojovali s asi tisíckou južanských obrancov pevnosti. A práve táto bitka zmenila mnohé... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (184)

Cervenak 

všetky recenzie používateľa

Tento film by sa ľahko dal opľuť a nazvať zbierkou vojnových klišé tryskajúcich pátosom. LENŽE... Režíroval ho Edward Zwick, ktorý už toľkokrát dokázal, že pátos a veľké myšlienky vie podať decentným spôsobom, neurážajúcim vkus. A keď mu v tom hrajú Freeman a skutočne excelentný Washington (vďaka nim má farebná časť obsadenia výraznú prevahu - bielu časť totiž zastupujú Broderick a Elwes), niet čo riešiť. Film občas, hlavne vo výcvikových pasážach, pôsobí trochu televíznym dojmom, lenže potom príde skutočné veľkofilmové mäso. A v bojových scénach Zwick ako zvyčajne exceluje. V konečnom dôsledku jeden z najlepších filmov o americkej občianskej vojne. ()

Tomco 

všetky recenzie používateľa

V prvom rade to je o veľmi strhujúcich hereckých výkonoch. Na čele samozrejme úchvatný Matthew Broderick, za ním v závese oscarový Denzel Washington, Morgan Freeman a ďalší. Zo všetkých vyžaruje určitá osobnostná charizma. Pastva pre oči. Taktiež je to o silnom príbehu, ktorý sa každou ďalšou minútou posúva, až to všetko vyvrcholí v záverečnej pasáži dojímavým útokom na pevnosť. ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Zobrazovanie americkej občianskej vojny na plátne rozhodne nie je moj šálok kávy, každopádne Zwickov prvý slávny opus rozhodne patrí k tým záživnejším. Zároveň asi najlepší Zwickov film, keď sa mu podarilo nenásilne spojiť umenie a velkorozpočtový blockbuster (neskor mal a má s tým problémy). Postavy rozhodne nie sú čiernobiele a pre niektorých hercov predstavujú jednu z ich najzaujímavejších rolí (Broderick,Washington a jeho oscar). ()

Psema 

všetky recenzie používateľa

Zwick to měl v ruce už před dvaceti lety. Na Glory se toho dá zkritizovat spousta, od pořádné porce patosu přes mdlého Brodericka (leadera regimentu mu prostě nežeru) až po všudypřítomná klišé vylézající zpod modrých kabátů. Jenže Zwick věděl už tenkrát, jak vzít zajímavé téma za pačesy a prolétnout s ním skrze dvě hodiny čistého času se vší parádou, která k tomu patří. Do posledního gramu vyvážil všechny neduhy, jež by jiné utopily, a ještě k tomu přihodil řádný nátřesk vynikajících (a nekompromisních) akčních scén, z nichž padá na zadek i Spielberg a jeho vojín Ryan. Jestli vás ani po tomhle filmu nezačne zajímat tématika americké občanské války, pak je s vámi něco špatně. Finální bitva nedojme jen ty nejzatvrdlejší. ()

Chrustyn 

všetky recenzie používateľa

Ještě v dobách, kdy byl Edward Zwick neznámý zelenáč, natočil válečný velkofilm z dob občasnké války, ve kterém předvedl všechny atributy, které jsou v jeho filmech dodnes. Ani by mi tolik nevadil hrdinský patos, potrhané americké vlajky a možná bych i přežil téma rasismu, vadí mi ale utahanost a taky fakt, že občanská válka je v mých očích nezajímavým konfliktem, který podle mě nejde natočit natolik dobře a zajímavě aby zaujal člověka, kterému je americká historie úplně ukradená. V tomto směru je totiž film nadstandardním, velkolepě vyhlížejícím bijákem s dobře natočenými bitevními scénami, slušnou hudbou ale bohužel nevýraznými herci. Pokud vás tento válečný konflikt zajímá a překousnete americký patriotsmus klidně si jednu nebo dvě hvězdy přidejte. ()

Galéria (48)

Zaujímavosti (14)

  • Natáčanie sa začalo 9. 2.1989 a skončilo 20.4.1989. Filmári pracovali na viacerých miestach v americkom štáte Massachusetts a Georgia. (MikaelSVK)
  • Při prvním nasazení 54. Massachusetského pluku proti pluku konfederace stříllí pluk bez nasazených bodáků. Ve chvílí, kdy konfederační pluk vyráží na zteč, však už bodáky na mušketách 54. Massachusetský pluk má. (Caaslav)

Súvisiace novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (viac)

Reklama

Reklama