Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Počas vojny medzi Severom a Juhom vznikla vo federalistickej armáde prvá bojová jednotka zložená z černošských vojakov: 54. dobrovoľnícky peší pluk, ktorému velil plukovník Robert Gould Shaw, syn vplyvného politika. Fakt, že občianska vojna sa koná v ich mene, sa neodráža v postavení černošských vojakov, ktorých berú viac ako sluhov, než ako rovnocenných ľudí. Aj preto mnohí z nich pri prvej príležitosti z vojska dezertujú. Neoficiálnymi vodcami černošských vojakov sú bývalý hrobár, seržant John Rawlins a povrchný bývalý otrok Trip, ktorí sú reprezentantmi mozgu a srdca organizácie. Napriek všetkému pohŕdaniu, vojaci 54. regimentu odkázali svoju odvahu a odhodlanie v urputnom boji pri pevnosti Fort Wagner, keď bojovali s asi tisíckou južanských obrancov pevnosti. A práve táto bitka zmenila mnohé... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Zaujímavosti (14)

  • Po ohlásení vzniku filmu sa k réžii prihlásil režisér Bruce Beresford, no nakoniec od toho sám upustil. (MikaelSVK)
  • Natáčanie sa začalo 9. 2.1989 a skončilo 20.4.1989. Filmári pracovali na viacerých miestach v americkom štáte Massachusetts a Georgia. (MikaelSVK)
  • Denzel Washington vzpomínal na přebírání svého Oscara za roli vojína Tripa: "Nejvíc si pamatuju výraz matčina obličeje. Vůbec tomu nemohla uvěřit. Koukala na pódium s výrazem: 'Moje dítě je tam nahoře. Teď je jedním z těch nejlepších.' No a později, když mi každý gratuloval, jí to došlo: 'Už ten Hollywoodu chápu - předtím tě ignorovali a teď najednou chtějí všichni bejt tvoji kamarádi.' - 'Tak teď jsi na to kápla, mami. To je přesně ono.'" (NIRO)
  • V závěrečné části soundtraku "Charging Fort Wagner" jsou použity slova ze středověkého hymnusu "Dies Irae" od Tommasa de Celano a hudba je složena na motivy kantáty "Carmina Burana" od Carla Orffa. (cego94)
  • Podle nekolika historických zdrojů byl plukovník Shaw střelen přímo do srdce a padl spíše uvnitř pevnosti Wagner než před ní. Jeho muži šli za ním a všichni do jednoho padli. (Kulmon)
  • Na počátku filmu vidíme vojáky hrát baseball. Zatímco jsou dohady o tom, kdy se tento sport začal hrát, je jisté, že ve válce vzrosta popularita sportu jako takového. (Kulmon)
  • S výjimkou plukovníka Shawa nemá žádná postava reálný podklad. (Kulmon)

Súvisiace novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (viac)

Reklama

Reklama