Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Akčný
  • Vojnový
  • Komédia
  • Animovaný

Zaujímavosti k filmom (89)

Biely tiger

Biely tiger (2012)

Film sa natáčal od mája do novembra 2011. Pre film bola postavená celá dedina, v ktorej sa odohrávali posledné zábery filmu. V ateliéroch Mosfilmu bola postavená budova, kde sa podpisovala kapitulácia Nemecka a replika tanku Tiger.

Nic než pravdu

Nic než pravdu (1999)

Počas natáčania bolo v novinách napísané, že film obhajuje Mengeleho postupy a robí z neho obetného baránka vtedajšieho systému. Výsledok však spomínané klebety nepotvrdil.

Svoloči

Svoloči (2006)

Začiatkom roku 1943 bolo v Sovietskom zväze okolo 670-tisíc bezprizorných detí, ktoré páchali závažné trestné činy.

Kandahár

Kandahár (2010)

Film je založený na skutočnej udalosti z 3.augusta 1995, kedy bolo lietadlo ruskej leteckej spoločnosti (dodávajúce muníciu silám tzv. Severnej aliancie na leteckú základňu Bagram pri Kábule) vo výške 8 km prinútené stíhacím lietadlom Mig-21 (riadeným Talibanským pilotom) pristáť na letisku v Kandaháre. Všetkých 7 členov posádky bolo zajatých a obvinených zo zasahovania do vnútornej politiky Afganistanu.

Vojaci slobody

Vojaci slobody (1977)

Projekt bol natočený na prianie prezidenta ZSSR Leonida Iljiča Brežneva, ktorý chcel vyzdvihnúť prínos prezidentov komunistického tábora na oslobodení Európy od fašizmu.

Vojaci slobody

Vojaci slobody (1977)

Seriál bol označovaný aj názvom Komunisti.

Duch boje

Duch boje (2008)

Pri natáčaní sa JeeJa Yanin zranila päťkrát a kaskadéri 6 (z toho dvakrát ťažšie). Je to vidieť v záverečných titulkoch.

Vichry války

Vichry války (1983) (seriál)

Diely odohrávajúce sa v Poľsku a Sovietskom zväze boli natáčané v Juhoslávii. Keď komparz a herci rozprávajú po rusky a poľsky je v slovách počuť srbský akcent.

Tajemství šifrovací věže

Tajemství šifrovací věže (2007) (seriál)

Knižnou predlohou na seriál bol román Boguslawa Wołoszańskiego "Twierdza szyfrów / Pevnosť šifry".

Tajemství šifrovací věže

Tajemství šifrovací věže (2007) (seriál)

Seriál sa natáčal od marca do decembra 2006 v Dolnom Sliezsku na zámku Czocha a hradoch Ksiaz, Bolkow a Pszczyna.

Tajemství šifrovací věže

Tajemství šifrovací věže (2007) (seriál)

Počas druhej svetovej vojny v zámku sídlila škola Abwehru. A bol v ňom pravdepodobne uložení prístroj na dešifrovanie sovietskych správ (operácia, kód Zwiebelfisch-Schwert / ryba-meč).

Teherán '43

Teherán '43 (1981)

OPERÁCIA SKOK DO DIAĽKY alebo DLHÝ SKOK- bolo kódové označenie neúspešného atentátu na predstaviteľov "veľkej trojky" Josifa Stalina, Winstona Churchila a Franklina Roosevelta v 1943 roku na Teheránej konferencii . Táto operácia bola schválená Adolfom Hitlerom v čele s Ernstom Kaltenbrunnerom. Agenti nemeckého Abwehru ( spravodajci) odhalili čas a miesto konania konferencie v polovici októbra 1943, po rozlúšťení amerického námorného kódu. Riadením operácie Kaltenbrunnerovej misie bol poverený Otto Skorzeny. Zároveň do akcie bol zapojený aj nemecký agent Elyesej Bazna ( albánec, známejší pod kódovým označením "Cicero"), ktorý vysielal kľúčové informácie z Ankary o konferencii. O jeho živote boli natočené ešte filmy 5 Fingers, Operation Cicero a jeden seriál "Five Fingers".

Tank 'Klim Vorošilov 2'

Tank 'Klim Vorošilov 2' (1990)

Ťažký tank KV vznikol v leningradskom závode S. M. Kirova v roku 1939 a dostal meno sovietského maršala Klimenta Vorošilova. Tank bol prvý krát použitý vo fínsko-ruskej vojne 30. novembra 1939; keďže sa neosvedčil v boji s fínskymi železobetónovými bunkrami, bolo ho nutné modifikovať. Odvtedy boli v sovietskej armáde používané dva typy: KV-1 a KV-2, odlišovali sa veľkosťou veže.

Krvavá rozprávka

Krvavá rozprávka (1969)

Pri masakre v Kragujevci nemeckí vojaci od 19. do 21. októbra 1941 zabili od 6000 do 8000 ľudí, ako odvetu pre útoky na nemeckých vojakov - 50 bolo zabitých a jeden zranený. 100 občanov popravili za 1 mŕtveho vojaka. Medzi zabitými boli celé generácie chlapcov zo základnej školy (1. - 8. trieda). Pomník popravených žiakov je symbolom mesta.

Krvavá rozprávka

Krvavá rozprávka (1969)

Názov filmu je odvodený od názvu básne Krvavá Bajka (Krvavá rozprávka), ktorú napísal Desanky Maksimović, známy srbský básnik z bývalej Juhoslávie.

Zimní válka

Zimní válka (1989)

Talvisota (ľadové peklo) je fínske označenie fínsko-ruskej "Zimnej vojny" v rokoch 1939-40, pri ktorej klesali teploty až pod -40 stupňov Celzia.

Zimní válka

Zimní válka (1989)

V čase vojny bojovalo 26 ruských divízií proti 9 fínskym na 140 km úseku od Ladožského jazera po Karelskú šiju a 20 ruských divízií proti 3 fínskym divíziám, 3 plukom a 2 práporom na 950 km úseku od Ladožského jazera k Severnému ľadovému oceánu.

Zimní válka

Zimní válka (1989)

Fíni vymysleli pojem Molotovov kokteil pre označenie zápalných bômb (zmes benzínu v sklenenej fľaške s kúskom knôtu, prípadne handry), vo vojne ich použili 70 000 ks z väčšej časti vyrobených vo fínskom Štátnom liehovom monopole Alkohooliliike. Názov bomby bol odvodený od mena Viačeslava Michajloviča Molotova, ktorý bol v čase fínsko-ruskej vojny ministrom zahraničných vecí Sovietskeho zväzu.

Reklama