Reklama

Reklama

Dušan Rapoš

Dušan Rapoš

nar. 20.06.1953 (70 rokov)
Moravany, Československo

Biografia

Tento slovenský režisér, scenárista a hudobný skladateľ sa narodil v roku 1953 v Moravanoch na východnom Slovensku ako syn obľúbeného slovenského publicistu Vladimíra Rapoša.

Vyštudoval katedru žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (1975) a absolvoval s červeným diplomom a Cenou ministra školstva Vysokú školu múzických umení v Bratislave (1982). Počas štúdií pracoval ako novinár a redaktor v rozhlase (Dobré ráno). Od roku 1982 pracoval v spravodajskom filme a venoval sa tvorbe týždenníkov.

V roku 2000 sa v Las Vegas oženil s populárnou českou herečkou a poetkou Evou Vejmělkovou. S ich dvoma deťmi, Tarou a Ritou, teraz žijú v Havířově. Z prvého manželstva má dcéry Katarínu a Dušanu.

Získal celý rad významných, hlavne zahraničných ocenení. Za zmienku stojí film FONTÁNA PRE ZUZANU 3, s ktorým získal najvyššie ocenenia na medzinárodných filmových festivaloch v Atlante a Filadelfii (2000). Poroty oboch festivalov vysoko hodnotili nielen umeleckú a remeselnú úroveň diela, ale aj jeho výraznú protirasistickú myšlienku a medzinárodnú výzvu k láske, pochopeniu a tolerancii medzi ľuďmi rôznej farby pleti. U nás tento film nezožal veľký úspech.

SUZANNE - najlepší film Festivalu mladého filmu Gdańsk 1997 (Poľsko)
KAREL KRYL - KDO JSEM - Čestné uznanie Slovenskej filmovej asociácie a Literárneho fondu Slovenskej republiky za réžiu (1994).

Tomáš "Pauliee" Zajac

Režisér

Scenárista

Skladateľ

Producent

Filmy
2020

Ženská pomsta

Hosť

Relácie
2015

Poslední zhasne

2008

Prominenti

Herec

Filmy
1992

Jungbrunnen (TV film)

Dokumentárne
2018

Film o filme: Když draka bolí hlava (TV film)

Reklama

Reklama