Reklama

Reklama

František Krištof-Veselý

František Krištof-Veselý

nar. 12.04.1903
Skalica, Rakúsko-Uhorsko

zom. 13.03.1977 (73 rokov)
Bratislava, Československo

Biografia (1)

František Veselý se narodil 12. dubna 1903 ve slovenské Skalici. Když byl malý, tak jeho otec odešel za prací do Ameriky a už se nevrátil. Matka se znovu vdala, za továrníka Krištofa z Budapeště. Matka s novým manželem odjela do Maďarska a malého Františka vychovávali její rodiče, protože nový otec o něj neměl zájem. Za nějaký čas však změnil názor a už sedmnáctiletý František se přestěhoval za rodiči do Budapeště. A přijal otčímovo příjmení Krištof (od té doby se… (viac)

Zaujímavosti (14)

  • V čase, keď ešte pôsobil v Maďarsku, dostal ponuku spolu s manželkou vycestovať s divadelnou spoločnosťou do Ameriky. Už mali aj vybavené doklady. Z plánu zišlo iba na poslednú chvíľu, nakoľko sa systém práce a celkové podmienky spoločnosti črtali v nie príliš lichotivom svetle. (Šuplík)
  • Veľmi rád kreslil a ako mladík sa chcel stať maliarom. Jeho profesor na gymnáziu by ho bol rád poslal študovať maliarstvo na vychýrenú akadémiu do Mníchova. No Františkova stará mať, ktorá ho vychovávala, mala iný názor. Chcela vnukovi zabezpečiť pevnú existenciu. Ale umenie vnuka napokon aj tak zlákalo. (Šuplík)
  • Jeho priateľom a spolužiakom na gymnáziu v Skalici bol Janko Blaho, spolu spievali i v skalickom cirkevnom zbore. (Šuplík)

Galéria (7)

Reklama

Herec

Hosť

Reklama

Reklama