Reklama

Reklama

Epizódy(10)

Prequel k seriálu Yellowstone sleduje rodinu Duttonovcov, ktorá sa vyberie na náročnú cestu cez prérie v snahe uniknúť z chudoby a nájsť lepší život v Montane. (SkyShowtime)

Recenzie používateľa janesX k tomuto seriálu (11)

1883 (2021) 

Seriál, ktorý sa zdanlivo pomalšie rozbieha a trochu trvá, kým tie postavy pochopíte, no počas putovania sa vám ich osudy poriadne vryjú pod kožu. Vrcholom série pre mňa je deviaty diel, no ešte lepšie bolo dopozerať to a uvedomovať si túto sériu ako celok. Napriek mojej miernej skepse, ktorá trvala asi po tretiu epizódu musím ale uznať, že v kontexte boli všetky diely dôležité a aj keď sa niektoré zdali slabšie (čo nepochybne aj boli), tiež ma po dopozeraní už napadlo kašlať na matematiku a zvýšiť hodnotenie na maximum. Tento seriál skrátka zanechal obrovitánsky DOJEM! ()

1883 (2021) (E01) 

Na Winnetoua to zatial (príbehovo) nemá, zato divoký západ je znázornený presne tak, ako si ho predstavujem: samý ožrala a grázel a majster svetla (lebo má zbraň). A to všetko na entú, skrátka v prvej časti vidíme túto dobu a miesto ako odpudzujúceho strašiaka v tom najhoršom svetle. Vlastne sa toho až tak veľa na Amerike nezmenilo - búchačku si tam doteraz nosí kto chce. Tak vzhľadom na to, že k seriálom som trochu skeptický a opatrnejší a teda možno trochu prísnejší, prvá časť bola v pohode a v ďalších dieloch budem očakávať v tejto vysnívanej zemi aj niečo pozitívne a hlavne - príbeh. ()

Útes za námi (2021) (E02) 

Do polovice príprava na naháňanie dobytka, potom pár nemastných - neslaných viet, potom chvíľu naháňanie dobytka a ešte zopár viet, plus poetický monológ, ktorý ma tiež neohromil. Za polovicou už trochu lepšie: banditi, rýchla pomsta,  jeden pohreb. Na seriály stále nie som a tie, čo som videl celé, spočítam na jednej, dvoch rukách. Nechápem prečo sú niektoré tak nadhodnotené, ale dám tomu ešte šancu a možno to aj pochopím. ()

Řeka (2021) (E03) 

Tretí diel je už o niečo lepší, nenudil a zdá sa, že horšie by to už nemalo byť. No videl som už určite aj lepšie "tretie diely". Nie je to zatial tak chytľavý seriál, ako som si myslel, že bude. Musím povedať že sa mi hlavne nepáčia takto napísané postavy - je tu kopa buď to majstrov sveta, alebo potom už len totálnych lúzerov či zbabelcov. Nič medzi tým. Vlastne hej, ten jeden afroameričan sa ešte dá vydržať. Ak sa do cieľa dostane tá blondínka menom Elsa, budem rád. Ostatné postavy môžu po ceste kľudne skapať (alebo nech ma presvedčia o opaku, ešte na to majú chvíľu času). Dávam slabšie štyri ale ešte stále mám obavy, že k poslednému dielu sa budem musieť doplaziť. Ak to teda budem chcieť dopozerať. ()

Brod (2022) (E04) 

V tejto časti sa nestrieľalo a ani ten urputne ťažký a predramatizovaný prechod cez tú, takmer stojatú "riečku" im moc filmársky nevyšiel (čítaj komentár 6thSun). Po pravde vôbec im nevyšiel (ten klavír by som sám cez tú rieku dostal ;D). Napriek tomu je to pre mňa zlepšenie a dávam čisté štyri. Do príbehu sa totiž pekne, pomaly a nenásilne votrela romantická vrstva, ktorá dúfam, že neskončí len ako odbočka. Lebo romantika ma tu asi bude baviť viac, ako tie celé prestrelky predtým. ()

Úskalí svobody (2022) (E05) 

Hmm, touto a predošlou epizódou som sa nechal príjemne unášať a mal som aj peknú predstavu o tom, ako by to mohlo a asi aj bude pokračovať. No šéfom je tu Taylor Sheridan a ten ma nechal v týchto dvoch dieloch obľúbiť si jednu postavu a hneď mi ju aj vzal. Aj s tým "mojim príbehom". Oukej Taylor, aspoň viem, čo od teba môžem v ďalších dieloch očakávať a radšej budem pripravený.. ()

Unudit ďábla (2022) (E06) 

V tejto šiestej epizóde sme sa ďaleko neposunuli. Ale iba zemepisne. Smútok prirodzene presahoval ešte z predošlého dielu a tak tu nebola núdza o dojatie. A spomínaný posun vidím v dialógoch, ktoré sú už omnoho chytrejšie. A to už bolo myslím že aj načase. ()

Jako blesk žluté vlasy (2022) (E07) 

Výborný diel, nemám výhrad. Tvorca Taylor Sheridan na to má a tak neviem, či to bola z jeho strany taktika, že to všetko nerobil tak dôsledne už od začiatku (pár divákov to asi aj vzdalo), alebo sú prizvaní režiséri lepší než on. Lebo tu už mala každá scéna akúsi hodnotu, na rozdiel od prvých dielov, kde som nič také nepozoroval (alebo len v biednom množstve). Tiež už začína byť zrejmé, že scenár je najprv do bodky premyslený a až po tom napísaný. A na obzore je nová láska a vypadá to, že silnejšia, ako tá posledná, takže tentokrát Sheridan, nerob to.. Za mňa štyri a pol, teda 5. ()

Pláč odevzdanosti (2022) (E08) 

Matka: "Musíme sa porozprávať o tvojej dcére." Otec: "Takže odrazu je zase moja? Čo spravila??" Tento malý dialóg bol pre mňa jedným z highlightov epizódy. Diel trochu kľudnejší, kde sa toho veľa neudialo (strieľalo sa iba raz - na bizóna), ale nepovedal by som, že nedôležitý. Práve naopak. No hlavne je zaujímavé sledovať tú, mimoriadne uveritelne napísanú premenu z vystrašeného decka Elsy, na túto mladú ženu s veľkou osobnosťou. A tie jej myšlienky a monológy už tiež začínam žrať - sú dospelejšie a vyspelejšie  - a mne pomaly začína dochádzať, prečo zo začiatku také neboli. ()

Spěchající mraky (2022) (E09) 

Nádhera. Už od prológu tu teda fakt bolo na čo pozerať, ale aj čo počúvať, skrátka dokonalosť. Chlapácka epizóda, ktorá stlačí hrdlo aj poriadnemu chlapovi. Môj počiatočný skepticizmus bol dávno a definitívne pochovaný šesť stôp pod zemou a teraz sa už naňho môžem len z výšky pozrieť a poďakovať mu, že som to prvé tri diely vydržal. 99%. ()

Toto není vaše nebe (2022) (E10) 

Bolestivá epizóda a pre mňa presne taký záver, aký som si neprial (a ani som ho nepredvídal), na druhej strane takýto koniec má silu v tom, že pôsobí ohromným spôsobom ako ochutnávka podobných koncov pre tých z nás, čo niečo tak ťažké nezažili, ale ktoré sú všade okolo nás v reálnom živote a dejú sa neustále. Inými slovami bol to silný príbeh na ktorý sa nezabúda, lebo sa môže stať hocikedy a hocikde, skutočne a niekde blízko. ()

Súvisiace novinky

Pokračování Wind River nabírá obsazení

Pokračování Wind River nabírá obsazení

09.03.2023

Před tím, než se stal králem televize díky seriálům Yellowstone či 1883, získával si scenárista a režisér Taylor Sheridan obdiv na filmové frontě díky snímkům jako Sicario nebo Wind River. A právě… (viac)

Nečekaný konec seriálu Yellowstone?

Nečekaný konec seriálu Yellowstone?

07.02.2023

Seriálové bomby začínají padat už v únoru. Právě jsme se totiž dozvěděli, že jeden z nejsledovanějších a nejúspěšnějších seriálů současnosti – drsné drama Yellowstone od Taylora Sheridana (Sicario,… (viac)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (viac)

Reklama

Reklama