Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ben Hur je syn významného židovského rodu, ktorý sa kvôli nešťastnej zhode okolností ocitne na galejach po zrade svojho priateľa Messalu. Prisahá, že sa vráti, a Messalovi sa pomstí, a napokon po mnohých peripetiách naozaj dostane šancu vybojovať si späť svoju slobodu v závode štvorzáprahov. Aj vďaka dychvyrážajúcej scéne pretekov Ben Hur vo svojej dobe žal obrovské úspechy, stal sa najnavštevovanejším filmom a získal 11 Oscarov, čo bol rekord, ktorý ostal neprekonaný ďalších takmer 40 rokov. (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (473)

misterz 

všetky recenzie používateľa

Strašne dlho som odkladal tento film, predovšetkým kvôli jeho enormnej dĺžke. Ale bola to chyba, veľká chyba. Keď to zoberiem v kontexte tej doby, v ktorej bol natočený, je celkom pochopiteľné, prečo sa vtedy ľuďom páčil. Mne sa páči ešte aj dnes. Natočený je dobre, so skvelými hereckými výkonmi a hlavne so zaujímavým príbehom a dejom, ktorý na mňa urobil dojem. Nehovorím, vo filme by sme našli aj hluché nudnejšie miesta, ale je tu aj niekoľko veľmi silných scén, pri ktorých na ne človek hneď zabudne. Samozrejme, sú tu aj situácie, ktoré sa moc s históriou nezhodujú, ale všetko je odpustené, pretože Ben-Hur za to vážne stojí. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Veľké očakávania bývajú málokedy naplnené. Napriek svojmu veku som videl tento film až 54 rokov po jeho vzniku. Je typickým predstaviteľom výpravného hollywoodskeho pseudohistorického veľkofilmu. So všetkými pozitívami i negatívami tohto typu filmov. Jeho cieľom bolo ohúriť diváka (mohol sa volať Ben Ohur) a určite sa to v čase jeho vzniku podarilo. Masové scény, výprava, dekorácie, kostýmy, pozlátka, fascinujúce závody kvadríg, k tomu Rózsova hudba, to nemohlo ostať bez účinku. Na druhej strane prepálená stopáž, nevýrazní herci (okrem Charltona Hestona), pre ateistov nestráviteľné náboženské scény a v tomto prípade aj nepodarený dabing. Nepochybne nadpriemerný film, v ktorom William Wyler demonštroval svoje režisérske umenie. Ale viac ako tri hviezdičky mu nemám dôvod dať. ()

Reklama

lesumir 

všetky recenzie používateľa

Bena Hura si sice nebudu pouštěť několikrát do roka, ale jsem rád, že jsem tenhle velkofilm mohl vidět! Určitě je to jeden z nejmonumentálnějších filmů vůbec, a přitom je celý dělán skoro na kolení, to klobouk dolů a nebýt té poslední fanaticko náboženské půl hodinky, dal bych jistě plný počet! Heston nehrál, ten se s Judou ztotožnil a bylo to fantastické, ale ani on nedokázal ten konec nějak oživit. Takhle je to jen za tři hvězdy, ale opravdu smekám a kdyby to bylo kratší, rozhodně bych Bena Hura vychvaloval, kde jen mohl. Škoda. ()

Madison 

všetky recenzie používateľa

Nemusím byť náboženskou fanatičkou, aby ma biblické motívy nadchli. V pozadí paralelne sa odvíjajúci príbeh o Ježišovi Kristovi navyše vyznieva neuveriteľne autenticky a presvedčivo. Sentimentálne útoky na diváka v podobe neustáleho ospevovania Krista? V žiadnom prípade. Napriek nepredstaviteľnej dĺžke má každá scéna svoj zmysel, nenudí a aj tu mi imponovalo zobrazovanie detailných životných úsekov postáv. Obojstranná citlivá scéna s vodou nemá obdoby, farebný obrazový kontrast a kamera nadchnú, preteky mi takmer vyrazili dych. Veľkolepý výpravný trhák presne tak, ako má byť. ()

Frajer42 odpad!

všetky recenzie používateľa

Netvrďte mi, že se vám tento více než tří a půl hodinový film, ve kterém se kromě dvou scének totálně nic neděje, líbil. Nezpochybnitelnou pravdou zůstává, že tehdy, tedy v době vzniku, asi ano. Ale lidi proberte se. Už je tomu nějakej pátek, co se nepohybujeme v roce 1959. I když na svoji dobu film vypadá tak, že by bylo potřeba dát před ním klobouk dolů, tak dnes už jeho technické nedostatky rozesmějou nejednoho diváka. Na jeden zátah bych film určitě zhlédnout nezvládl, protože vydržíte cca hodinu a poté se začnete silně nudit a oči vám budou padat tak rychle, že do 10 minut padnete vy ve tvrdý spánek. Dělám to nerad, ale filmu který má asi 3h 30min a z toho mě asi 3h 10min totálně ubíjí a nudí prostě nemohu dát nic jiného než odpad a vám bych si dovolil doporučit totéž. Dobrá scénka ještě nedělá dobrý film. ()

Galéria (165)

Zaujímavosti (75)

  • Paulu Newmanovi byla nabídnuta role Judaha Ben-Hura (Charlton Heston). Ten ji však odmítl, protože už jeden film zasazený do biblické éry – Stříbrný kalich (1954) – měl za sebou a na natáčení nevzpomínal v dobrém. Mimo to prohlásil, že si díky této zkušenosti uvědomil, že nemá nohy na to, aby mohl nosit tuniku. (Kulmon)
  • Závod koňských spřežení byl natočen beze zvuku, který byl dodán později v postprodukci. (HellFire)

Súvisiace novinky

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

08.04.2023

Včera bylo během úvodního ceremoniálu Star Wars Celebration oznámeno, že režisér Logana či Ford vs. Ferrari James Mangold natočí vlastní Star Wars. Snímek s názvem Dawn of the Jedi bude vyprávět o… (viac)

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (viac)

Cinecittà – návrat ke slávě?

Cinecittà – návrat ke slávě?

30.11.2014

O italském filmovém studiu (čti „činečita") sídlícím v Římě jsme se tu už zmínili před několika měsíci v souvislosti s několika připravovanými nákladnými televizními sériemi (jedna z nich v režii… (viac)

Reklama

Reklama