Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ben Hur je syn významného židovského rodu, ktorý sa kvôli nešťastnej zhode okolností ocitne na galejach po zrade svojho priateľa Messalu. Prisahá, že sa vráti, a Messalovi sa pomstí, a napokon po mnohých peripetiách naozaj dostane šancu vybojovať si späť svoju slobodu v závode štvorzáprahov. Aj vďaka dychvyrážajúcej scéne pretekov Ben Hur vo svojej dobe žal obrovské úspechy, stal sa najnavštevovanejším filmom a získal 11 Oscarov, čo bol rekord, ktorý ostal neprekonaný ďalších takmer 40 rokov. (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (473)

monolog 

všetky recenzie používateľa

Film mi přišel trochu moc dlouhej, ale ta konečná scéna z circu, ta byla nádherná. A když si představíte, že tam všichni ti lidi museli být, protože nějaký počítačový dokreslování jako v Gladiátorovi nebylo možné, nezbývá, než sklonit všechno, co jde. Ten koňskej závod byl úžasnej a tak za něj taky dostali všech těch jedenáct Oskarů. Jinak mi to připadalo opravdu hodně zdlouhavý a nudný a možná až příliš se zabývající náboženstvím. Výprava samozřejmě velkolepá, ale tentokrát to nezachránil ani Charlton Heston. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Skvelý, výpravný veľkofilm, na ktorom už vidno trochu zub času, ale príbeh to má skvelý. Cesta Ben Hura za pomstou je dlhá, ale naozaj zaujímavá, pretože vyše 3 hodinový film dáte bez problémov na jeden záťah. Videl som to už pomerne dávno, mal som na film už dlhší čas chuť, preto mi repríza na STV1 i s dobrým českým dabingom prišla vhod. Film som si parádne užil, rovnako povestné preteky, ale nečakane najviac na mňa zapôsobila scéna tajnej návštevy matky a sestry v údolí malomocných. Fakt by som rád videl remake, ale poctivý, režírovaný niekým, kto to naozaj myslí vážne s dôrazom na príbeh a úctou k originálu. Jasný plný počet. 100%. ()

Reklama

boshke 

všetky recenzie používateľa

Neskutečně dlouhé, nudné a roztahané. Ty tři a půl hodiny jsou přímo vražedné. Jediný okamžik, kdy měl Ben Hur mou plnou pozornost, byly vozatajské závody. To jsem byl přikován k obrazovce a ani jsem nedýchal. Jinak akorát spousta plkání o víře a podobně. Nemyslím si, že by mi to vadilo pro můj ateismus, Bible (dětská verze) se mi líbila, ale tohle šlo tedy úplně mimo mně. A ocenit to, že v roce ´59 to musela být naprostá bomba, když jsem se akorát celou dobu nudil a tlačil film k titulkům, opravdu nedokážu... 70% ()

Madison 

všetky recenzie používateľa

Nemusím byť náboženskou fanatičkou, aby ma biblické motívy nadchli. V pozadí paralelne sa odvíjajúci príbeh o Ježišovi Kristovi navyše vyznieva neuveriteľne autenticky a presvedčivo. Sentimentálne útoky na diváka v podobe neustáleho ospevovania Krista? V žiadnom prípade. Napriek nepredstaviteľnej dĺžke má každá scéna svoj zmysel, nenudí a aj tu mi imponovalo zobrazovanie detailných životných úsekov postáv. Obojstranná citlivá scéna s vodou nemá obdoby, farebný obrazový kontrast a kamera nadchnú, preteky mi takmer vyrazili dych. Veľkolepý výpravný trhák presne tak, ako má byť. ()

pepo 

všetky recenzie používateľa

Nemú verziu Ben Hura z roku 1925 málokto dnes ešte žijúci videl, pretože tento megalomanský štvorhodinový opus ho historicky a podľa toho, čo som o originále čítal, tak aj kvalitatívne dokonale zatienil. Verzia žánrového chameleóna Williama Wylera (Prázdniny v Ríme, Veľká zem) priniesla fantastický zážitok patriaci k tomu najlepšiemu z hollywoodskeho veľkofilmového obdobia. Obrovské náklady a realizačné schopnosti celého štábu sú vidieť v každej scéne, z ktorých sa mnoho stalo legendárnymi. Vrcholom je samozrejme závod koňských záprahov. Dychberúca, vyše 10 minút trvajúca sekvencia patrí doteraz k tomu najmonumentálnejšiemu a najstrhujúcejšiemu, čo vo svete kinematografie vzniklo. Spoludržitel oscarového rekordu (11 sošiek) je počinom, ktorý by mal každý fanúšik pohyblivých obrázkov vidieť. Ten film je totiž aj po takmer šiestich dekádach úchvatný. ()

Galéria (165)

Zaujímavosti (77)

  • Postavu Krista, ktorému nikdy nie je vidieť do tváre, si zahral herec Claude Heater a v dobe nakrúcania mal 32 rokov. Jeho jedinou ďaľšou úlohou bola rola Tristana v belgickom televíznom filme Tristan und Isolde z roku 1970. (curunir)
  • Za réžiu slávnej scény závodu vozov dostal Andrew Marton špeciálne ocenenie na odovzdávanie cien Zlatý glóbus. (curunir)
  • V úvodných titulkách sú Michelangelove fresky s klenby Sixtínskej kaplnky. Charlton Heston (Judah Ben-Hur) si o niekoľko rokov neskôr zahral postavu Michelangela v období prác na Sixtínskej kaplnke vo filme V službách pápeža (1965). (curunir)

Súvisiace novinky

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

08.04.2023

Včera bylo během úvodního ceremoniálu Star Wars Celebration oznámeno, že režisér Logana či Ford vs. Ferrari James Mangold natočí vlastní Star Wars. Snímek s názvem Dawn of the Jedi bude vyprávět o… (viac)

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (viac)

Cinecittà – návrat ke slávě?

Cinecittà – návrat ke slávě?

30.11.2014

O italském filmovém studiu (čti „činečita") sídlícím v Římě jsme se tu už zmínili před několika měsíci v souvislosti s několika připravovanými nákladnými televizními sériemi (jedna z nich v režii… (viac)

Reklama

Reklama