Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ben Hur je syn významného židovského rodu, ktorý sa kvôli nešťastnej zhode okolností ocitne na galejach po zrade svojho priateľa Messalu. Prisahá, že sa vráti, a Messalovi sa pomstí, a napokon po mnohých peripetiách naozaj dostane šancu vybojovať si späť svoju slobodu v závode štvorzáprahov. Aj vďaka dychvyrážajúcej scéne pretekov Ben Hur vo svojej dobe žal obrovské úspechy, stal sa najnavštevovanejším filmom a získal 11 Oscarov, čo bol rekord, ktorý ostal neprekonaný ďalších takmer 40 rokov. (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (473)

Phobia 

všetky recenzie používateľa

Na svou dobu naprosto úžasný velkofilm, který zastaral jen nepatrně. Pokud odmyslíme, že tehdy herci přehrávali, kulisy byly až příliš zřetelně namalované, několik efektů je dnes úsměvných a místy je příběh (či postavy) hrozně naivní, pak snad každý musí filmu vytknout neúměrnou stopáž a všem divákům nemusí sedět náboženské motivy (patřím mezi tuto skupinu ateistů). 85% ()

Xmilden 

všetky recenzie používateľa

Příběh Judah Ben-Hura je neskutečná klasika. A kdo jiný by ji měl natočit než William Wyler. Škoda slabší prostřední části. Jinak by film neměl chybu. Nejlepší scény jsou samozřejmě dialogy mezi Messalou a Judou. Překvapilo mě jak málo prostoru Messala dostává. Musím ocenit, že závod vozatajů je pravděpodobně největší, nejslavnější a nejlepší akční scénou v dějinách. Nechápu jak tohle dokázali v roce 1959 natočit! 80% ()

Reklama

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Veľké očakávania bývajú málokedy naplnené. Napriek svojmu veku som videl tento film až 54 rokov po jeho vzniku. Je typickým predstaviteľom výpravného hollywoodskeho pseudohistorického veľkofilmu. So všetkými pozitívami i negatívami tohto typu filmov. Jeho cieľom bolo ohúriť diváka (mohol sa volať Ben Ohur) a určite sa to v čase jeho vzniku podarilo. Masové scény, výprava, dekorácie, kostýmy, pozlátka, fascinujúce závody kvadríg, k tomu Rózsova hudba, to nemohlo ostať bez účinku. Na druhej strane prepálená stopáž, nevýrazní herci (okrem Charltona Hestona), pre ateistov nestráviteľné náboženské scény a v tomto prípade aj nepodarený dabing. Nepochybne nadpriemerný film, v ktorom William Wyler demonštroval svoje režisérske umenie. Ale viac ako tri hviezdičky mu nemám dôvod dať. ()

Ruut 

všetky recenzie používateľa

Nemám rád staré historické filmy. Vlastně nechápu proč se jim říká hidtorické. Víc by se hodilo používat kostýmované. Nelíbí s emi jejich přílišná stopáž, roztahanost, výpravnost, zbytečná pompeznost, moralizování a příliš jasné dělení na kladné a záporné postavy. Tohle všechno je i v Ben Hurovi. Ale přesto nemohu jinak než dát za pět. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Ben Hur je megafilm. Skutočný megafilm. Nie film, kde vytvoríte státisícové armády v počítači. Proti tomu samozrejme tiež nič nemám, ale tá ručná práca, tá drina, keď máte pred sebou desaťtisíc štatistov a velíte im, čo majú robiť, tá je tu cítiť úplne všade. Ben Hur je slávny hlavne kvôli závodnej scéne s vozmi, lenže nie je to ani zďaleka jediná megalomanská scéna, tých je tu popravde omnoho viac, ako som očakával. Ben Hur je pre mňa najvýznamnejší film Hollywoodskeho monumentalizmu. Spolu s Návratom kráľa asi najväčší veľkofilm všetkých čias. Aspoň z môjho uhľa pohľadu. ()

Galéria (165)

Zaujímavosti (77)

  • Americký filmový inštitút (AFI) umiestnil v roku 2007 snímku na 100. priečku medzi najväčšími filmami všetkých čias. (curunir)
  • Postavu Krista, ktorému nikdy nie je vidieť do tváre, si zahral herec Claude Heater a v dobe nakrúcania mal 32 rokov. Jeho jedinou ďaľšou úlohou bola rola Tristana v belgickom televíznom filme Tristan und Isolde z roku 1970. (curunir)
  • Během natáčení si William Wyler všiml, že jednomu z komparzistů chybí ruka. Využil toho a natočil scénu, kdy muž bez ruky vylézá z podpalubí galeje. (HellFire)

Súvisiace novinky

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

08.04.2023

Včera bylo během úvodního ceremoniálu Star Wars Celebration oznámeno, že režisér Logana či Ford vs. Ferrari James Mangold natočí vlastní Star Wars. Snímek s názvem Dawn of the Jedi bude vyprávět o… (viac)

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (viac)

Cinecittà – návrat ke slávě?

Cinecittà – návrat ke slávě?

30.11.2014

O italském filmovém studiu (čti „činečita") sídlícím v Římě jsme se tu už zmínili před několika měsíci v souvislosti s několika připravovanými nákladnými televizními sériemi (jedna z nich v režii… (viac)

Reklama

Reklama