Reklama

Reklama

Šógun

(seriál)
Trailer 3
USA, 2024, 9 h 56 min (Minutáž: 54–71 min)

Predloha:

James Clavell (kniha)
(ďalšie profesie)

Epizódy(10)

Seriál Šógun je originálna adaptácia románu Jamesa Clavella od stanice FX a odohráva sa v Japonsku v roku 1600 na počiatku občianskej vojny, ktorá definovala celé storočie. Lord Yoshii Toranaga bojuje o svoj život, lebo jeho nepriatelia, ktorí sú v Rade panovníkov, sa proti nemu spojili. Keď sa nájde záhadná európska loď, ktorá uviazla v neďalekej rybárskej dedine, jej kormidelník John Blackthorne prinesie so sebou tajomstvá, ktoré môžu pomôcť Toranagovi nakloniť ručičky váh moci a zničiť obrovský vplyv Blackthronových nepriateľov - jezuitských mníchov a portugalských obchodníkov. Toranagov a Blackthornov osud sa neoddeliteľne prepojí s ich tlmočníčkou Todou Mariko, záhadnou kresťanskou aristokratkou a poslednou zo zahanbenej rodinnej línie. Kým slúži svoju pánovi uprostred napätej politickej situácie, Mariko musí zladiť svoje nové kamarátstvo s Blackthornom, svoju oddanosť viere, ktorá ju zachránila, a povinnosť voči svojmu nebohému otcovi. (Disney+)

(viac)

Recenzie používateľa vydumnica k tomuto seriálu (9)

Šógun (2024) 

Najlepšia miniséria od The Offer (2022). Maximálne pútavé, napínavé, atmosférické. Najlepší herecký výkon: Anna Sawai. Najlepšia epizóda: jednoznačne Crimson Sky. Shogun môžem len a len odporúčiť. Podrobnejšie som sa rozpísala k niektorým epizódam. 90%. ()

Andžin (2024) (E01) 

Rodrigues: "There's a saying out here that every man has three hearts. One in his mouth, for the world to know, another in his chest, just for his friends and a secret heart buried deep where no one can find it. That is a heart a man must keep hidden if he wants to survive. You'll understand soon, Inglés. And who knows, maybe-maybe fate brought you here for a reason. Maybe you'll live long enough to find out what it is." 4 a pol*. ()

Sluhovia dvoch pánov (2024) (E02) 

Wow, momentálne je Shogun 7. najlepší seriál na čsfd a to ešte iba začal. Prvá epizóda je vždy taká oboznamovacia, v tejto druhej už som sa trošku lepšie zorientovala. Patrím k tým divákom, ktorí nečítali ani predlohu a nevideli ani pôvodný seriál s Chamberlainom, ale keď tak nad tým uvažujem, ten seriál by som si aj rada pozrela. Shogun má strašne veľa kvalít, už tu boli zmienené asi všetky, po technickej stránke super, po príbehovej tiež, herecky si zatiaľ nie som istá Anjinom, ale zaujal ma Rodrigues, ani som v ňom nespoznala herca z The Morning Show! A krajšiu Japonku ako Mariko som asi ešte nevidela🙂. Menší problém mám len s tým, že angličtina je akože portugalčina, takú fantáziu až nemám😄a pri japončine treba čítať titulky, asi by bol teda lepší dabing, hoci ho neobľubujem, no neviem si zatiaľ tú angličtinu odmyslieť. Zatiaľ veľmi dobré!!!! ()

Zajtra je zajtra (2024) (E03) 

Čím ďalej, tým lepšie. Maximálne pútavé, napínavé, atmosférické. Beriem späť to, čo som napísala u E02 o dabingu, pretože inak by som nikdy nepočula výraz " to pillow with" :-). Ach, ešte dobre, že nové epizódy dávajú po týždni, človeka by to lákalo pozrieť celé za jeden týždeň. Konkrétne u tejto epizódy som si dnes v priebehu dňa všimla, že mala 100%!!! ()

Dámy vŕbového sveta (2024) (E06) 

Názov Ladies of the Willow World znie síce romanticky, ale vzhľadom na to, čo tu Willow World znamená, vhodnejší názov by bol Pillow World. Vyjadrím sa ešte k predstaviteľke Mariko. Už som písala, že Anna Sawai je najkrajšia Japonka, akú som doteraz videla a vlastne asi aj najkrajšia Aziatka :). Verím však, že ju nevyberali len podľa krásy, hlavne tu v tejto epizóde (ale aj celkovo) podáva Golden Globe - hodný a Emmy - hodný herecký výkon. Čítala som s ňou aj zaujímavý rozhovor, musela sa naučiť dobovú japončinu (vraj sa dá prirovnať k shakespearovskej angličtine), nový prízvuk v angličtine, jazdiť na koni, ako aj to ako sa správne nosí kimono, ktoré má 7 vrstiev a nedá sa v tom normálne chodiť! Aspoň už viem, prečo tu všetky ženy tak smiešne chodia (aj preto, že nenosili spodné prádlo a museli mať kolená pri sebe!) Takže Anna má môj obdiv. Škoda, že to isté nemôžem povedať o Anjinovi, Cosmo Jarvis sa nemôže s takou Annou Sawai ani porovnávať, on je aspoň zatiaľ len priemerný. Možno ešte prekvapí. Shogun je naozaj výnimočný seriál. British Columbia tu vyzerá ako Japonsko, teda nikdy by som neprišla na to, že nenakrúcali v Japonsku. 4 a pol*. (pozreté 26.03.2024) ()

Tyčinka času (2024) (E07) 

Pre mňa doteraz najslabšia epizóda, také slabšie 4*. Asi prvýkrát som sa pri Shogune nudila! Príliš veľa nezaujímavých rozhovorov a politiky, hlúpych rečí (pri večeri), príliš málo Mariko a po tejto epizóde som si už istá tým, že Anjin tu nie je hlavná postava, a že bol nešťastne obsadený hercom Cosmo Jarvisom ako aj tým, že to nie je žiaden hrdina, ktorému by divák nejako zvlášť fandil, je to len barbar a bodka. Teda buď je tu Anjin len taký pako alebo Cosmo Jarvis strašne zle hrá, čo som až prekvapená, lebo Shogun si potrpí na detaily a všetko funguje parádne. A ešte niečo. V tejto epizóde to už s tou hmlou prehnali. Vkuse hmla alebo prítmie, niekedy si nie som istá, na koho pozerám. Verím, že ďalšie epizódy už budú opäť skvelé. Knihu som nečítala, ale vraj tu je zatiaľ najväčšia odchýlka od predlohy. ()

Priepasť života (2024) (E08) 

Vcelku veľmi dobrá epizóda!!! Cením si snahu tvorcov docieliť, aby to vyzeralo a pôsobilo čo najviac japonsky, všetky detaily, čo sa prostredia týka až po to, čo najviac definuje japonskú kultúru a reálie. V tejto epizóde už prišla jar, takže kvitnú japonské čerešne sakury, popíja sa tu čajík a podobne. Dôvod, prečo nedávam plný počet je iba ten, že som naozaj nepotrebovala vidieť ďalšiu seppuku, už to bolo v jednej z epizód, už viem ako to prebieha a vyzerá, no ale až také viditeľné zobrazenie samotného rituálu tam nemuselo byť. ()

Červené nebo (2024) (E09) 

Doslova dychberúca, najnapínavejšia a najlepšia epizóda s najlepším hereckým výkonom (Anna Sawai) aký som za posledné obdobie v televízii videla!!! 💯 ()

Sen o sne (2024) (E10) 

SPOILER: Čo sa mňa týka, vôbec mi nevadí, že sa vo finále nijaká epická bitka nekonala, práve naopak. Ale tie dialógy, myšlienky, poézia, to je všetko na zamyslenie a práve to mi dalo viac. Epizóda má v názve slovo sen. Keďže som román nečítala, bolo pre mňa najprv mätúce vidieť Anjina ako starčeka s ružencom od Mariko v ruke, Anjina v rodnom Anglicku s vnúčatami a spomienkou na Mariko a Japonsko. Bol to len sen alebo skôr predstava, aký by mal život, keby sa vrátil. Lenže on sa nevráti. Nikdy. Teda, pravdepodobne nikdy. Toranaga ho už má ako figúrku na svojej šachovnici. Z Anjina sa stáva druhý "Mariko", aj keď si to možno ešte nestihol uvedomiť. Jeho pôvodný zámer a cieľ už pre neho nemajú zmysel. Nedovolí, aby obeta Mariko vyšla nazmar. On ostane nažive. Staroby sa možno dožije, ale v Japonsku...Vrátil sa v knihe niekedy domov? A ešte dodatok k Mariko. Čakala som, že po tom výbuchu neostane celá! Fuuu, ale lepšie tak. 90%. ()

Súvisiace novinky

Minisérie Shōgun našla obsazení

Minisérie Shōgun našla obsazení

09.06.2021

Očekávaná minisérie Shōgun od stanice FX (Takoví normální Američané, Atlanta) konečně našla hlavní představitele. Minisérie, která bude podobně jako předchozí televizní adaptace vycházet ze… (viac)

Reklama

Reklama