Reklama

Reklama

Šógun

(seriál)
Trailer 1
USA, (2024–2025), 10 h 56 min (Minutáž: 54–71 min)

Predloha:

James Clavell (kniha)
(ďalšie profesie)

Série(2) / Epizódy(11)

Seriál Šógun je originálna adaptácia románu Jamesa Clavella od stanice FX a odohráva sa v Japonsku v roku 1600 na počiatku občianskej vojny, ktorá definovala celé storočie. Lord Yoshii Toranaga bojuje o svoj život, lebo jeho nepriatelia, ktorí sú v Rade panovníkov, sa proti nemu spojili. Keď sa nájde záhadná európska loď, ktorá uviazla v neďalekej rybárskej dedine, jej kormidelník John Blackthorne prinesie so sebou tajomstvá, ktoré môžu pomôcť Toranagovi nakloniť ručičky váh moci a zničiť obrovský vplyv Blackthronových nepriateľov - jezuitských mníchov a portugalských obchodníkov. Toranagov a Blackthornov osud sa neoddeliteľne prepojí s ich tlmočníčkou Todou Mariko, záhadnou kresťanskou aristokratkou a poslednou zo zahanbenej rodinnej línie. Kým slúži svoju pánovi uprostred napätej politickej situácie, Mariko musí zladiť svoje nové kamarátstvo s Blackthornom, svoju oddanosť viere, ktorá ju zachránila, a povinnosť voči svojmu nebohému otcovi. (Disney+)

(viac)

Recenzie používateľa PeteBuck k tomuto seriálu (10)

Andžin (2024) (S01E01) 

O tomto literárnom počine som vždy vedel, kniha Jamesa Clavella bola v polici môjho otca, pokiaľ viem, tak seriál s Richardom Chamberlainom hltala celá moja rodina, ja nie. Obišlo ma to. Po chválach na tento seriál som si povedal, že si knihu prečítam a v čase keď pozerám prvý diel som tak v 4/4. Čo sa týka prvého dielu, tak zatiaľ pohoda. Vďaka CGI môžete vytvoriť more pekných záberov, hlavne na rekonštrukcie miest, hradov, dedín z tých dôb, aj keď reálie Japonska sú u mňa dosť neznalým pojmom. Vizuál pekný, herci zatiaľ vyzerajú v pohode, úprimne dosť ma k seriálu pritahol Hirojuki Sanada, ktorý je charizmatickým hercom a potešilo ma, že hrá Toranagu. Ostatní vybratí celkom fajn. Pokiaľ si spomínam Andžin mal svetlé vlasy a modré oči, v knihe bol oveľa väčšia drama queen, tu vyzerá akoby zasiahnutý chorobami, útrapami, mal ešte čas navštevovať fitko a dobre si zajesť, a vyznieva omnoho rozvážnejšie, čo znie dosť smiešne. Trochu sa škrabem po hlave ohľadom úpravy mien hlavných protagonistov, ale to nechajme tak. Prvý diel ukusol naozaj slušné sústo z knihy, čo bude asi problémom a to vidím už teraz, je, že kniha je veľmi detailná nielen čo sa týka opisom reálií (čo v seriále/filmoch) nie je problém urobiť, ak teda máte dobrých znalcov dobových reálií, ale tiež zvykov vtedajšej doby a mnohých, často vtipných, erotických vsuviek, ktoré tu hodili na minimum, nie že by mi to vadilo. Je to proste ochudobnené o viacero detailov, čo je ale pochopiteľné, lebo treba asi urobiť patričnú dynamiku, veľa vecí zjednodušiť, veľa vyhodiť, aby to nebolo rozťahané. Asi zbytočné obkecávať, to je proste nutnosť. Podobne, ako keď sa sfilmovalo Meno Ruže (ten nešťastný seriál nebudem spomínať). Zatiaľ je to celkom fajn. Clavellova kniha je riadna buchla, je mi jasné, prečo vyvolala taký záujem. Keďže sa teraz oživujú mnohé veci, tak bolo asi len otázkou času, kedy sa chytia tohto. Drobné úpravy tam vidím ale už teraz, pokiaľ si spomínam prekladateľom hneď na začiatku bol jezuitský kňaz, ktorému to až tak nešlo. Asi zbytočné sa rýpať v takýchto odbočkách, chápem, že to bolo urobené kvôli dramatizácii. Uvidím, čo bude dalej. Zatiaľ pohoda. ()

Sluhovia dvoch pánov (2024) (S01E02) 

Zatiaľ pohoda. Dej sa postupne odvíja, je celkom zaujímavé, ako sa pohrali s niektorými vecami, ten pokus o vraždu Andžina sa odohral trochu ináč, pokiaľ si spomínam, vrah zlyhal, zobral si život sám, okrem toho to nebola žena, ale dobre. Vidím, že nejaké úpravy tu sú. Mohli trochu rozpitvať to zoskupenie zabijakov, to bolo v knihe rozpitvané zaujímavo. Jezuiti sú tiež oblečení ináč, než ako opisovali v knihe, občas sem-tam niečo hodia ináč, ale za mňa pohoda. ()

Zajtra je zajtra (2024) (S01E03) 

Zatiaľ pohoda, dej sa posúva dopredu, trochu na škodu je vec, že sa vystrihne asi to najakčnejšie z knihy, občas nejaké intrigy, ale kniha bola zaujímavá práve tým stretom kultúr a detailným opisom zvykov v Japonsku a porovnaním s európskou "kultúrou". Čo sa týka tohto, tak o to je seriál ochudobnený, ale chápem, že sa tiež nedá natrieskať všetko a asi by to stratilo na dynamickosti. ()

Osemdielny plot (2024) (S01E04) 

Je zaujímavé, ako niektoré veci sú vypichnuté z knihy a popísané do detailu, ale niekde si tvorcovia idú po svojom. Ale kniha tvrdo prevažuje. Tak nech to tak aj zostane. ()

Skrotený sokol (2024) (S01E05) 

Jedna chlastačka, zhnitý bažant, manželská hádka, hľadanie špeha, inak sa dokopy nič neudialo. Hej a Toranagu nám skoro umrel. ()

Dámy vŕbového sveta (2024) (S01E06) 

Trochu sa to pribrzdilo. Anjin navštívi bordel, dotrmáca sa Hiromacu z Osaky, sem-tam sa niečo udeje, ale akosi to stráca dynamiku. Akoby tomu začal dochádzať dych. Stále fajn, ale mohlo byť aj lepšie. ()

Tyčinka času (2024) (S01E07) 

Čakal som, kedy sa to začne kaziť a kedy sa začnú scenáristi viac odkláňať od predlohy. Tak už je to tu. Pri konci som sa začal smiať. Stále pekne natočené, ale o dosť sa to spomalilo a ten koniec... Ale dobre. Toto je práve problém, keď sa z knihy urobí film alebo seriál. Koľko z toho režisér/scenárista zachová a koľko ponechá na svojej fantázii. A keď to ponechá na svoju fantáziu, či nezníži kvalitu. V tomto prípade mi to nereže. Tak snáď sa to neposerie viac. ()

Priepasť života (2024) (S01E08) 

Tak nejako to začína drhnúť. Stále je to veľmi pekne natočené, aj keď počasie je tam permanentne depresívne, asi ako na anglickom vidieku, dosť je to uťahané a hlavne začína sa to celé odkláňať. Scenáristi si tam zabíjajú postavy, ktoré v knihy prežili, niekedy vypichnú určité zlomové body z knihy, potom ich obrátia naruby (stretnutie Anjina so svojimi námorníkmi). Nejako mi to už ide proti srsti... ()

Červené nebo (2024) (S01E09) 

Tak ja Vám neviem. Príbeh sa v podstate sústredil iba na dve veci. Mariko a jej odpor voči Išidovi a potom jej sebaobetovanie. Už som sa bál, že sa nindžov nedočkáme. Problém je, že či už ide o boj samurajov bojujúcich na strane Mariko proti Išidovým, tak v knihe to bol oveľa väčší masaker. Rovnako boj nindžov mi pripadal v knihe zložitejší a detailnejšie opísaný. Taktiež sa tu trestuhodne vynecháva more vecí, ktorými bola kniha zaujímavá. Či už postupná Andžinova premena, jeho stret so svojimi bývalými námorníkmi, alebo jeho vzťah s Mariko, ktorý teda rozhodne nebol odbytý jednou nocou. Veľa je tu osekané a v podstate sa ukazuje iba kúsok z celkovo dosť komplexnej knihy. Stále pekné vizuálne spracovanie, ale už mi tam začína drhnúť viac vecí. Andžin sa inak tiež správa v tomto predstavení ako také zmoknuté kura a začína byť na smiech. Som zvedavý na poslednú časť, ale obávam sa, že toto smeruje asi k blbému koncu. ()

Sen o sne (2024) (S01E10) 

Ja z toho neskákam nadšením. Naozaj to s poslednými časťami šlo akosi dole vodou. Postavy tam umierali v rozpore s predlohou, alebo sa chovali ako blbci. A teraz je mi jasné prečo. Vraj natočia druhú a tretiu sériu. Takže je to jasné. Tvorci si povedali, že vezmú knihu a urobia si z toho úvod k svojim fantáziám. A keďže vidím, ako si poradili s knihou, neverím, že to bude bohviečo. ()

Súvisiace novinky

Minisérie Shōgun našla obsazení

Minisérie Shōgun našla obsazení

09.06.2021

Očekávaná minisérie Shōgun od stanice FX (Takoví normální Američané, Atlanta) konečně našla hlavní představitele. Minisérie, která bude podobně jako předchozí televizní adaptace vycházet ze… (viac)

Reklama

Reklama