Reklama

Reklama

Posledné dni Márie Antoinetty

(TV film)
  • Česko Poslední dny Marie Antoinetty (viac)
Francúzsko, 2018, 52 min

Réžia:

Alain Brunard

Obsahy(1)

Príbeh posledných dní francúzskej princeznej Márie Antoinetty, ktorá sa stala najznámejšou obeťou francúzskej revolúcie. Na jej odsúdenie stačili francúzskym revolucionárom tri dni a dve noci. Výsledok bol však známy už vopred: smrť na popravisku! Celý súd bol zmanipulovaný a habsburskú šľachtičnú podhodili revolucionári po krvi bažiacemu ľudu ako ideálnu obeť. Francúzsko bolo vtedy, v 18.storočí, obkľúčené nepriateľskými mocnosťami a vnútorne rozvrátené občianskou vojnou: Rovolucionári bolo presvedčení, že verejnou popravou predstaviteľky nenávidenej monarchie zachránia revolúciu....jej tragický osud bol však rovnako spečatený ako osud Márie Antoinetty. (RTVS)

(viac)

Recenzie (5)

ostravak30 

všetky recenzie používateľa

Podle mě jsem měl možnost sledovat kvalitní dokument, který, jak už to tak v současnosti bývá a je to moderní, se stal i napůl hranou záležitostí. A ne špatně. Dozvěděli jsme se hodně zajímavostí, které jsme určitě netušili. Také to něco vypovídá o době. Ostatně i dnes existují demokratické režimy, které se tváří demokraticky, ale je to tak jen na půl. A je dobré si připomenout i dnes, že leckterá demokracie může stát na základech toho, co sama kritizovala a smetla do archivu dějin. Marie Antoinetta měla tu smůlu, že zde byla velká chuť po jejím exemplárním potrestání. Vina nebyla tak důležitá. Zajímavé ale je, že i na její porotu nakonec došlo a navíc ve velmi krátkém čase. ()

raininface 

všetky recenzie používateľa

Zajímavý dokument, který sice nepřinesl žádné objevné informace (aspoň teda pro mě), ale byl vyváženě a citlivě zpracovaný. Prdel bych ale rád nakopal autorovi závěrečných vysvětlujících titulků v češtině, které byly dost pomýlené. Hébert nebyl popraven 6 měsíců po Marii Antoinettě, Robespierre 10 měsíců po Hébertovi a Fouquier-Tinville 8 měsíců po Robespierrovi. Zvlášť ten prostřední údaj je úplně mimo: o půl roku. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Komorný dokument určite áno, ale tvrdiť, že je bez prekvapenia? A aké prekvapenie by sme v prípade Marie Antoinetty chceli očakávať? Že jej snáď tú hlavu prilepia naspäť kanagonom? Nie, naopak, dobrý dokument to bol. V podstate nepoukázal len na šialenú dobu, ktorá viedla k vlne udavačstva a nenávisti, ale priviedol na svetlo aj mená zodpovedných za to, že chuderu ženu s modrou krvou popravili len tak pre nič, za nič, len pre svoj pôvod a postavenie. A ona, hoci toto vôbec do rozsudku nečakala, brala svoj osud hrdo a pod gilotínu šla tak vyrovnane, že nielen dojala súčasníkov, ale zapísala sa tým nesmrteľne do dejín a v podstate si "urobila meno". Samozrejme, život stratila. Ale čo môže pohladiť na duši je, že doba zmietla spolu s ňou aj jej sudcov. Všetci zapletení v odsúdení Marie Antoinetty boli do dvoch rokov mŕtvi. Rovnako tak pod gilotínou. Ale na nich si už nikto nepamätá. ()

Galéria (14)

Reklama

Reklama