Reklama

Reklama

Fantastický stredovek

(TV film)
  • Česko Fantastický středověk
Slovensko, 2019, 52 min

Réžia:

Erik Praus

Scenár:

Erik Praus

Kamera:

Peter Kováč

Hrajú:

Dušan Szabó (rozprávač)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Dokumentárny film o stredovekých nástenných maľbách na Gemeri a Malohonte... Stredoveké nástenné maľby zdobiace kostoly, kaplnky a rotundy v oblasti Gemera a Malohontu dnes právom patria ku skvostom kultúrneho dedičstva na Slovensku. Sú dielami často neznámych majstrov, ktorí okrem náboženských motívov a symboliky zachytávali aj dianie okolo seba. Z ich malieb sa tak dozvedáme o tom, ako sa žilo v oblasti tzv. Gotickej cesty. (RTVS)

(viac)

Recenzie (9)

Mlle 

všetky recenzie používateľa

Fantastický středověk, fantastický dokument. O fenomenálním freskovém umění dochovaném v překrásných  venkovských chrámech gemersko-malohontské oblasti na Slovensku, detailně a poučeně o technikách malby, křesťanské symbolice i lokálním kulturně-sociálním vývoji s patřičným vsazením do širšího historického kontextu. Co může být pro dokument lepšího a proč jsme tento beznadějně nejlepší způsob dokumentu vlastně opustili? ()

Real Tom Hardy 

všetky recenzie používateľa

Kameramansky dosť premakaný (aj mimo slovenských pomerov) dokument o stredovekých nástenných maľbách na južnom Slovensku. Zazlievam otravného rozprávača a časté odbočky do zahraničných kútov zobrazujúcich podobné/súvisiace maľby a hoci by som preferoval, aby prednesy vystupujúcich išli viac do hĺbky (z histórie a/alebo technickej stránky), za ten "tip" na uhorské maľby v kostole neďaleko Rimavskej Soboty zobrazujúce rozsekaných Kumánov, odseknuté hlavy, popravy a sexuálne konotácie, zametám všetky nespokojnosti pod koberec... (16.10.2020) (9.12.2022) (27.8.2023) [symbolický komentár č. 900] ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Úžasné, že sa takýmto dokumentom dáva vo verejnoprávnej televízii priestor a aj keď je určený pre úzkoprofilového diváka, tak ten, čo miluje históriu, si to užije. Hlavne ide o históriu pomerne detailnú a regionálne zameranú. A že sú tam citáty z Biblie? No samozrejme, veď k tomu história stredoveku predsa patrí, nechápem, ako to môže niekomu vadiť. ()

Marze 

všetky recenzie používateľa

Česká televize https://www.ceskatelevize.cz/porady/14509468237-fantasticky-stredovek/ a Sloveská televízia https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/16290/241760 ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Dokument nesplnil moje očakávania. Názov viacmenej zavádza. Historická téma stredoveku bola spomínaná väčšinou iba v súvislosti so sakrálnymi pamiatkami a maľbami na ich stenách. Do toho komentár, v ktorom boli často implementované texty z Biblie. Celé to vyzeralo, akoby si dokument objednala katolícka komunita. Histórie sa dokument dotýkal iba letmo, na druhej strane až príliš detailisticky sa vŕtal v maľbách na freskách, čo postupom času nudilo. Dokumentu však nemožno uprieť snahu pojať tému moderne, s fundovanými historikmi ako sprievodcami dokumentu, porovnaniami s toskánskymi pamiatkami, s peknou kamerou, miestami dynamickou. Na slovenské pomery celkom fajn, ale v porovnaní so zahraničnou produkciou iba priemer. ()

SeanLSD 

všetky recenzie používateľa

Sám som bol prekvapený, ako ma to detailistické skúmanie ikon zaujalo. Hoci aj som historik s ozajstnou úctou k výtvorom predkov, myslel som, že to bude celkom nuda. A odrazu pravý opak - už to neboli len vyblednuté jednotvárne obrázky svätých v zapadnutých gemerských kostolíkoch, ale skoro kunsthistorická detektívka! Výborne, tlieskam! Takto sa to má robiť, aby nenápadné a nespektakulárne pamiatky mimo záujmu verejnosti teoreticky zaujali aj niekoho iného než len okrajové viac-či-menej-odborné publikum. ()

Teachman 

všetky recenzie používateľa

Tento televizní dokument obsahuje nádherné záběry na slovenskou krajinu a vkusně zvolenou hudbu. Do výuky v české škole se spíše nehodí, protože středověká historie Slovenska se v ní neprobírá. ()

Reklama

Reklama