Reklama

Reklama

Fantastický stredovek

(TV film)
  • Česko Fantastický středověk
Slovensko, 2019, 52 min

Réžia:

Erik Praus

Scenár:

Erik Praus

Kamera:

Peter Kováč

Hrajú:

Dušan Szabó (rozprávač)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Dokumentárny film o stredovekých nástenných maľbách na Gemeri a Malohonte... Stredoveké nástenné maľby zdobiace kostoly, kaplnky a rotundy v oblasti Gemera a Malohontu dnes právom patria ku skvostom kultúrneho dedičstva na Slovensku. Sú dielami často neznámych majstrov, ktorí okrem náboženských motívov a symboliky zachytávali aj dianie okolo seba. Z ich malieb sa tak dozvedáme o tom, ako sa žilo v oblasti tzv. Gotickej cesty. (RTVS)

(viac)

Zaujímavosti (3)

  • Gemerskému úseku Gotickej cesty, ktorým sa zaoberá dokument Fantastický stredovek, sa venuje rovnomenné združenie Gotická cesta, ktoré podporuje obnovu týchto kostolov, a snaží sa o ich propagáciu a sprístupňovanie. (PeterLuk)
  • Film sa zaoberá gotickými kostolmi na Gemeri, ktoré sú súčasťou Gotickej cesty, prvej tematickej kultúrno-poznávacej cesty svojho druhu na Slovensku. Vedie naprieč Slovenskom, od poľských hraníc, cez Spiš, Gemer a Malohont až do Maďarska. (PeterLuk)
  • Natáčanie prebiehalo v Plešivci, Rožňave, Štítniku, Ochtinej, Koceľovciach, Chyžnom, Šiveticiach, Rákoši, Kraskove a v Rimavskom Brezove, ale aj v Taliansku – v Padove a vo Ferrare. (PeterLuk)

Reklama

Reklama