Reklama

Reklama

Fantastický stredovek

(TV film)
  • Česko Fantastický středověk
Slovensko, 2019, 52 min

Réžia:

Erik Praus

Scenár:

Erik Praus

Kamera:

Peter Kováč

Hrajú:

Dušan Szabó (rozprávač)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Dokumentárny film o stredovekých nástenných maľbách na Gemeri a Malohonte... Stredoveké nástenné maľby zdobiace kostoly, kaplnky a rotundy v oblasti Gemera a Malohontu dnes právom patria ku skvostom kultúrneho dedičstva na Slovensku. Sú dielami často neznámych majstrov, ktorí okrem náboženských motívov a symboliky zachytávali aj dianie okolo seba. Z ich malieb sa tak dozvedáme o tom, ako sa žilo v oblasti tzv. Gotickej cesty. (RTVS)

(viac)

Recenzie (9)

Real Tom Hardy 

všetky recenzie používateľa

Kameramansky dosť premakaný (aj mimo slovenských pomerov) dokument o stredovekých nástenných maľbách na južnom Slovensku. Zazlievam otravného rozprávača a časté odbočky do zahraničných kútov zobrazujúcich podobné/súvisiace maľby a hoci by som preferoval, aby prednesy vystupujúcich išli viac do hĺbky (z histórie a/alebo technickej stránky), za ten "tip" na uhorské maľby v kostole neďaleko Rimavskej Soboty zobrazujúce rozsekaných Kumánov, odseknuté hlavy, popravy a sexuálne konotácie, zametám všetky nespokojnosti pod koberec... (16.10.2020) (9.12.2022) (27.8.2023) [symbolický komentár č. 900] ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Dokument nesplnil moje očakávania. Názov viacmenej zavádza. Historická téma stredoveku bola spomínaná väčšinou iba v súvislosti so sakrálnymi pamiatkami a maľbami na ich stenách. Do toho komentár, v ktorom boli často implementované texty z Biblie. Celé to vyzeralo, akoby si dokument objednala katolícka komunita. Histórie sa dokument dotýkal iba letmo, na druhej strane až príliš detailisticky sa vŕtal v maľbách na freskách, čo postupom času nudilo. Dokumentu však nemožno uprieť snahu pojať tému moderne, s fundovanými historikmi ako sprievodcami dokumentu, porovnaniami s toskánskymi pamiatkami, s peknou kamerou, miestami dynamickou. Na slovenské pomery celkom fajn, ale v porovnaní so zahraničnou produkciou iba priemer. ()

Reklama

Mlle 

všetky recenzie používateľa

Fantastický středověk, fantastický dokument. O fenomenálním freskovém umění dochovaném v překrásných  venkovských chrámech gemersko-malohontské oblasti na Slovensku, detailně a poučeně o technikách malby, křesťanské symbolice i lokálním kulturně-sociálním vývoji s patřičným vsazením do širšího historického kontextu. Co může být pro dokument lepšího a proč jsme tento beznadějně nejlepší způsob dokumentu vlastně opustili? ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Úžasné, že sa takýmto dokumentom dáva vo verejnoprávnej televízii priestor a aj keď je určený pre úzkoprofilového diváka, tak ten, čo miluje históriu, si to užije. Hlavne ide o históriu pomerne detailnú a regionálne zameranú. A že sú tam citáty z Biblie? No samozrejme, veď k tomu história stredoveku predsa patrí, nechápem, ako to môže niekomu vadiť. ()

SeanLSD 

všetky recenzie používateľa

Sám som bol prekvapený, ako ma to detailistické skúmanie ikon zaujalo. Hoci aj som historik s ozajstnou úctou k výtvorom predkov, myslel som, že to bude celkom nuda. A odrazu pravý opak - už to neboli len vyblednuté jednotvárne obrázky svätých v zapadnutých gemerských kostolíkoch, ale skoro kunsthistorická detektívka! Výborne, tlieskam! Takto sa to má robiť, aby nenápadné a nespektakulárne pamiatky mimo záujmu verejnosti teoreticky zaujali aj niekoho iného než len okrajové viac-či-menej-odborné publikum. ()

Zaujímavosti (3)

  • Film sa zaoberá gotickými kostolmi na Gemeri, ktoré sú súčasťou Gotickej cesty, prvej tematickej kultúrno-poznávacej cesty svojho druhu na Slovensku. Vedie naprieč Slovenskom, od poľských hraníc, cez Spiš, Gemer a Malohont až do Maďarska. (PeterLuk)
  • Natáčanie prebiehalo v Plešivci, Rožňave, Štítniku, Ochtinej, Koceľovciach, Chyžnom, Šiveticiach, Rákoši, Kraskove a v Rimavskom Brezove, ale aj v Taliansku – v Padove a vo Ferrare. (PeterLuk)
  • Gemerskému úseku Gotickej cesty, ktorým sa zaoberá dokument Fantastický stredovek, sa venuje rovnomenné združenie Gotická cesta, ktoré podporuje obnovu týchto kostolov, a snaží sa o ich propagáciu a sprístupňovanie. (PeterLuk)

Reklama

Reklama