Reklama

Reklama

Dámský gambit

(seriál)
  • USA The Queen's Gambit
Trailer 1
USA, 2020, 6 h 35 min (Minutáž: 46–68 min)

Tvorcovia:

Scott Frank, Allan Scott

Réžia:

Scott Frank

Predloha:

Walter Tevis (kniha)

Scenár:

Scott Frank

Kamera:

Steven Meizler

Hrajú:

Anya Taylor-Joy, Marielle Heller, Harry Melling, Bill Camp, Thomas Brodie-Sangster, Moses Ingram, Marcin Dorociński, Isla Johnston, Chloe Pirrie (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Epizódy(7)

Obsahy(1)

V 50. letech v sobě mladá dívka ze sirotčince objeví mimořádný šachový talent. Její překvapivou cestu ke slávě ale komplikuje boj se závislostí. (Netflix)

Recenzie používateľa Milano33 k tomuto seriálu (8)

Dámský gambit (2020) 

Chytrý, dôvtipný, do dokonalosti vypiplaný a excelentne vypoinovaný masterpiece! Nezameniteľný impresionistický a expresionistický artový počin, ktorý oslovil mainstream a právom si vyslúžil status fenoménu. Kráľovská Anya Taylor-Joy svojim famóznym hereckým umom, ktorý predovšetkým závisel od jej práce s emóciami, mimikou a očami, dokázala obmäkčiť nejedného diváka. The Queen's Gambit je seriálom, ktorého látka mi bola veľmi blízka. Spracovanie šachových partií účinkovalo na mňa naprosto fascinujúco a pohlcujúco. Zahájenie hry i koncovky boli prevedené geniálnym spôsobom, takisto aj jednotlivé taktiky, stratégie a formácie. Kamera je nesmierne sugestívna, strih je dravý a nasnímanie zase dychberúce. Aj coloring je pôsobivý a prispôsobený dobovej šesťdesiatkovej atmosfére. Seriál si pohráva i s hrou svetla a tieňu a najlepšie je to vidieť práve pri atmosféricky nasvietených šachových partiách. K atmosfére výrazne dopomáha aj mrazivé a napínavé ticho pri rozjímaní tých brilantných mozgov šachistov. V tomto ohľade ide skoro až o akýsi psychologický súboj. Šach v The Queen's Gambit jednoducho ožíva na šachovnici, je to hrou zručností, poznatkov, vynaliezavosti i predstavivosti. Hrať môžete spontánne i učebnicovo, každého skrátka zavedie intuícia iným smerom. Šachisti pri tomto typu seriálu si môžu dovoliť zapojiť mozgové závity, ako nikdy predtým, a v duchu si dôkladne analyzovať a rozoberať jednotlivé kroky a postupy. Avšak táto hrá intelektuálov je podaná veľmi hravo a pútavo aj neoboznámenému publiku. The Queen's Gambit je v tomto smere vskutku inteligentnou zábavou pre všetkých. Príbeh pojednáva o mladej šachistke Elizabeth Harmon, ktorá v sklepe jedného z miestnych sirotincov narazila na šachy, ktoré predznamenali jej neskoršiu budúcnosť. Lenže jej cesta za úspechom ani po objavení svojho vrodeného talentu nebola vôbec lineárna, ba naopak bola kľukatá a spletitá. Počas svojho života vystriedala hneď niekoľko najrozličnejších fáz, v jednú chvíľu je na úplnom vrchole a vzápätí padá na bezodné dno. Následne začne holdovať alkoholu a nájde záľubu v omamných látkach, vďaka ktorým sa z celkového zážitku stáva zážitok dosť psychedelický. Beth je mimoriadne ľudská a emočne i psychicky dobre vykreslená postava, ktorá neustále chybuje. The Queen's Gambit je aj z toho dôvodu emocionálnou horskou dráhou, pri ktorej súznite s hlavnou hrdinkou. ()

Zahájení (2020) (E01) 

Prvá epizóda The Queen's Gambitu za mnou a ja môžem pieť ódy! Tento minuloročný seriálový fenomén ma neskutočným spôsobom chytil a jeho jedinečný námet si ma ihneď a úplne zaháčkoval. Už teraz sa odvážim povedať, že The Queen's Gambit je seriálom, ktorý nemá obdoby. Osobne sa považujem za veľkého milovníka šachu a len nedávno som sa opäť k tejto mojej záľube vrátil. Šach je proste srdcovka a aj tento seriál ašpiruje na to, aby sa ňou tiež stal. Na úvod sa veľmi pútavou cestou oboznámime so šachovými pravidlami a stratégiami. Keď mimoriadne nadaná Beth rozohrá svoju prvú partiu, potiahne pešiakom, čím vykoná svoj vôbec prvý ťah, tak tá scéna má neuveriteľnú silu a precítenie. Celé je to pojaté, ako akýsi origin tejto nadanej šachistky, ktorá okrem iného vyniká v matematike, logických a prírodných vedách. Máme možnosť sledovať jej začiatky, ako si postupne budovala vzťah, lásku, vášeň i cit k tejto strategickej hre. Od Beth bolo vyžadované pri hraní tejto deterministickej hry maximálne sústredenie, pozornosť, obozretnosť, viacrozmerné videnie, predvídanie, kalkulácia krokov, taktické myslenie, logické uvažovanie, hľadanie súvislostí, zapájanie pamäte i nekonečná predstavivosť. U Elizabethinej imaginácie ešte chvíľu zostanem, keďže časom bola umocnená práve liekmi, ktoré ju uvádzali do psychedelických stavov počas trvania halucinogenických scén, ktoré pôsobili priam až surreálnym dojmom. A tá retro šesťdesiatková atmosféra krásne opantá diváka okolo seba. ()

Výměny (2020) (E02) 

V prvom dieli sa chutná a rozkošná Anya Taylor-Joy príliš neohriala, avšak v druhej epizóde sa to razantne zmení. Anya je neskutočne skvostná a velice znamenitá herečka, ktorá má pred sebou veľmi sľubnú kariéru. Úvod do šachu sme už úspešne absolvovali, teraz sa presúvame do vyššej ligy, kedy sádzky sú naozaj vysoké a ide ozaj do tuhého. Táto séria šachových partií v rámci jedného turnaju podľahla náporu nepretržitej gradácii. Nikdy by som si nemyslel, že šach môže byť až takto ohromujúco a sugestívne natočený. Šach v The Queen's Gambit je neuveriteľne strhujúci a nervydrásajúci, plný adrenalínu a potu, je to jednoducho živelná sila, ktorá srší svojou grandióznosťou. Takto si predstavujem tú pravú esenciu šachu! Šach tu nie je iba hrou či športom, je to takisto aj vedou a umením a čo predovšetkým - sofistikovaným súbojom dvoch myslí. Prečítať svojho súpera, logicky uvažovať, chytro si prepočítať svoje pohyby a vedieť si to k tomu všetkému predstaviť v hlave pred tým, než to predvediete ma šachovnici, tak tomu sa teda hovorí niečo. Je to skrátka celé o stratégii a možno sa to nezdá, ale otvorenie hry v šachu je jedným z najpodstatnejších podnetov, ktorý môže ovplyvniť aj dokonca určiť celý neskorší vývoj hry. Anya pri týchto dueloch musí neskutočným spôsobom pracovať s mimikou a gestikou, celé to však uhraje svojim držaním tela, výrazmi na tvári a predovšetkým jej krásnymi, prízračnými a prenikavými očkami. Vskutku perfektne sa jej podarilo zachytiť to, ako jednotlivé rozohrané partie vplývajú na jej psychiku. ()

Dvojpěšci (2020) (E03) 

Táto epizóda je obrovským míľnikom v živote Beth, i keď dosť bolestivým. Neporaziteľná Elizabeth sa naučila cennú lekciu po tom, čo okúsila, ako chutí porážka. Teraz je však podstatné to, čo si z tejto novej skúsenosti odnesie, buď ju to posunie ďalej alebo úplne položí na kolená. Žiaľ, nerealistický odhad vecí v kombinácii s prehnane veľkým egom sa jej napokon aj vypomstili. Súťaživosť môže byť zdravá i nezdravá, ale pokora by mala byť prítomná v oboch variantách a na to sa veľmi zabúda. Závan melanchólie z predošlých dvoch dielov je v tejto epizóde ešte o poznanie intenzívnejší, hlavne v prípadoch, kedy Beth upadá do depky. Finálna šachová partia a Bethine prerozprávanie diania mi normálne vyrážalo dych a opakovane zastavovalo srdce, ako som hltal každé jej jedno slovo za druhým s tými dramatickými pauzami. Táto nervydrásajúca scéna má uvádzala do nepríjemných stavov a s napätím a očakávaním som sledoval vývoj zápasu. Mimochodom, tá Elizabethina kalkulácia všetkých potenciálnych zahájení partie bola fascinujúca na pohľad. A taká pomyselné čerešnička na torte bola aj tá šaráda, o ktorú sa Beth pokúsila aj navzdory protichodným radám. ()

Střední hra (2020) (E04) 

Depresívna epizóda, nakoľko s Beth to ide dole vodou. Hoci je geniálna šachistka, začali ju však trápiť mnohé neduhy. Jej mimoriadny talent sa na nej čoraz viacej podpisuje a bola len otázka času, kedy si vyžiada svoju daň. Nielenže prehrala v šachovej partii druhýkrát po sebe, ale žiaľ prišla aj o milovanú osobu, ktorú považovala za svoju mamu. Týmto prišla o veškerú podporu, ktorú od nej dostávala a cíti sa osamotená viac ako kedykoľvek predtým. Niet sa čomu diviť, že začala holdovať alkoholu a stala sa opäť závislou na drogách. Beth má za sebou ďalšiu veľkú traumu a pochmúrny tón seriálu sa tomu prispôsobil, keďže zase o poznanie potemnel. Anya Taylor-Joy hrá naprosto senzačne a veríte jej každý jeden pohľad, trúchlite s ňou i súcitite. Stáva sa z toho vážne srdcervúca a bolestivá show. ()

Vidlička (2020) (E05) 

Začína nám to vskutku poetický, kedy počasie sa prispôsobilo nálade a rozpoloženiu hlavnej hrdinky Beth. Zarmútená a trúchliaca Elizabeth sa za sprievodu dažďa vracia späť domov. Jediná vec, ktorá ju ako tak drží nad vodou, je myšlienka na šach. Svet šachovnice ju dokáže odpútať od reality a poskytnúť jej potrebný rozmer. Šach sa pre ňu stáva akýmsi protipólom k osobnému životu. Beth začala hrať intuitívne a inštinktívne, vďaka čomu porazila aj Wattsa. Benny je mimochodom strašný sympaťák. Aj vizuálne si táto epizóda prišla istou premenou, šachové zápasí sú zaujímavo rozlinkované. Pri rozdelení obrazu na jednotlivé okienka môžeme nájsť inšpiráciu šesťdesiatymi rokmi. Aj rýchlohra bola nesmierne dynamicky nasnímaná a atmosférický nasvietená, že to v divákovi zanechalo ten pravý wow efekt. ()

Odročení (2020) (E06) 

Pozoruhodný diel, ktorý niekoľkonásobne pozmenil smer, akým by sa finále mohlo potenciálne uberať. Benny berie porážku veľmi športovo a dokonca sa rozhodol pomôcť svojej oponentke zhostiť sa titulu majstra sveta. Stal sa jej osobným mentorom a pomohol jej vyšperkovať zopár ťahov do absolútnej dokonalosti. Vzťah medzi Beth a Bennym sa postupom času vyvinul na novú úroveň. Chémia medzi Anyou a Thomasom je neskutočná. Dvaja geniálny šachisti spoločne zavretí v jednej miestnosti, to nemalo chybu. Pozorovať to, ako fungujú ich mozgové závity pri šachu bolo niečo ohromujúce, obzvlášť keď tentokrát Beth opakovane porazila Bennyho pri bleskovej hre. Žiaľ, aj keď Benny pomohol Beth aspoň na určitý čas vytriezvieť, napokon sa Elizabeth predsalen poddala alkoholu. Každopádne, ten jej tanček v podnapitom stave bol sexy. ()

Koncovka (2020) (E07) 

Jednoducho povedané, perfekcionizmus! Podmanivý šachový príbeh naberá tesne pred cieľovou rovinou na neuveriteľných obrátkach. Finále so všetkým všade, zakončenie, ktoré zužitkovalo predošlé skutočnosti s čo najsilnejším emocionálnym precítením. Fenomenálna nostalgická rekonštrukcia, ktorá popohnala Beth k záverečnému zaslúženému triumfu. Beth si uvedomila skutočné hodnôty v živote, ale aj toho, čo môže pomocou priateľov dosiahnuť. Šach ako individuálna hra jednotlivca sa po vypoinovanom rozcítení stala hra kolektívnou. Bolo velice krásne od Bennyho a zvyšku priateľov, že Beth podržali a stáli pri nej až do konca. Beth sa aj bez užitia práškov či alkoholu podarilo vzbudiť reflekciu jej bujnej imaginácie na strope, ktorú fantasticky zapojila počas intenzívne gradujúceho zápasu v Moskve. ()

Súvisiace novinky

Soudní spor šachistky s Netflixem pokračuje

Soudní spor šachistky s Netflixem pokračuje

30.01.2022

Minisérie Dámský gambit se stala jedním z největších hitů Netflixu, zvedla zájem o šachy a představila světu inspirativní postavu geniální mladé šachistky. Příběh s jasným feministickým laděním se… (viac)

Netflix ovládl seriálové Emmy 2021

Netflix ovládl seriálové Emmy 2021

20.09.2021

Netflix všude, kam se jen rozhlédneš. Tak zhruba tak nějak to letos vypadalo na předávání slavnostních cen Emmy 2021. Oproti loňskému komornímu přenosu bez živé účasti publika se letošní ročník… (viac)

Nadějná mladá žena vyhrála ceny AACTA

Nadějná mladá žena vyhrála ceny AACTA

06.03.2021

Včera proběhl 10. ročník předávání Mezinárodních cen AACTA, které uděluje Australská akademie filmových a televizních umění. Snaží se tak ocenit význačné tvůrce a jejich díla z uplynulého roku, bez… (viac)

Byly uděleny Zlaté glóby

Byly uděleny Zlaté glóby

01.03.2021

V noci z neděle na pondělí proběhl 78. ročník udílení cen Zlatý glóbus a celý ceremoniál se z důvodu pandemie odehrával ve velmi úsporném duchu s minimem přítomných diváků a ze dvou lokací najednou.… (viac)

Reklama

Reklama