Reklama

Reklama

Dámský gambit

(seriál)
  • USA The Queen's Gambit
Trailer 1
USA, 2020, 6 h 35 min (Minutáž: 46–68 min)

Tvorcovia:

Scott Frank, Allan Scott

Réžia:

Scott Frank

Predloha:

Walter Tevis (kniha)

Scenár:

Scott Frank

Kamera:

Steven Meizler

Hrajú:

Anya Taylor-Joy, Marielle Heller, Harry Melling, Bill Camp, Thomas Brodie-Sangster, Moses Ingram, Marcin Dorociński, Isla Johnston, Chloe Pirrie (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Epizódy(7)

Obsahy(1)

V 50. letech v sobě mladá dívka ze sirotčince objeví mimořádný šachový talent. Její překvapivou cestu ke slávě ale komplikuje boj se závislostí. (Netflix)

Recenzie používateľa Sany33 k tomuto seriálu (7)

Zahájení (2020) (E01) 

Príbeh: Beth sa stane sirotou a dostáva sa do sirotinca, kde prepadá záujmu o šachy. Prevedenie: Páči sa mi atmosféra 60. a 70. rokov. Je to doba kedy boli americké ženy viac menej v domácnosti a nosili krásne elegantné šaty na každú príležitosť. Súčasne to však ale bola aj doba kedy ženy nemali rovnaké slovo v spoločnosti ako muži čo do dnešnej doby odsudzujem a pokladám za najviac škandalózne z onej doby. Pocity: Príbeh neprináša zatiaľ nič objavné ale núti človeka pozerať so zatajeným dychom, čo sa asi bude diať ďalej. Najviac ma zaujali kapsulky čo si dievčatá dávali ale aj postava školníka, ktorá tipujem ešte nepovedala posledné slovo. Nemám čo vytnúť išiel som do toho len z dlhej chvíle ale zdá sa že to bude jedna veľmi vydarená mini séria. 90% ()

Výměny (2020) (E02) 

Príbeh: Adoptívna rodina, ktorá sa nezdá až tak ideálna. Beth sa postupne zapája do spoločenského diania ale je v tomto svete outsiderom. Snaží sa svojpomocne dostať na okresný turnaj v šachu. Prevedenie: Domácnosť, škola, turnaj... Všetko veľmi dobre do detailu ukazuje obraz doby. Beth ako outsider sa mi veľmi páčila. Pocity: Nemyslel som si, že šach je mužský šport až do tejto chvíle. Evidentne Beth trhá nie jeden spoločenský stereotyp. Otázne je ako jej dar spoločnosť prijme a či to aj ona sama unesie. 95% ()

Dvojpěšci (2020) (E03) 

Príbeh: Bethyn talent jej otvára dvere do sveta veľkej hry šachu. Prevedenie: Postava adoptívnej matky mi začína čím ďalej viac vadiť. Nie že by ju zle napísali alebo ju Marielle Heller zle hrala, jednoducho sa mi začína protiviť po morálnej stránke ale to je asi dobré. Asi je dobré že vo vás dokáže postava vyvolať taký pocit. Čo sa týka navštívených destinácií, Vegas je jednoducho pecka. Pocity: Mám zo seriálu čím ďalej lepšie pocity. Milujem kinematografiu so športovou tematikou a som rád že šachové partie režisér len tak neodbil ale ich poväčšinou necháva dohrať aby bolo cítiť z každého záberu tú správnu emóciu. 98% ()

Střední hra (2020) (E04) 

Príbeh: Beth natrafí na turnaji v Mexiko city na svoj osobný kryptonit, súčasne jediný oporný stĺp v jej živte, padol. Je toto všetko dôvod aby prepadla sedatívam či ešte horšie alkoholu? Prevedenie: Opäť musím pochváliť napätie turnaja. Zábery z hry sú jednoducho geniálne. Scéna v kúpeľni nad partiou šachu je tiež majsterštik. Pocity: Celú dobu som s hlavnou hrdinkou veľmi empaticky spojený. Inak tomu nebolo ani teraz. Koncom ma popadla silná emócia súcitu a neostáva mi nič iné iba sa tešiť na ďalšiu časť. 98% ()

Vidlička (2020) (E05) 

Príbeh: Keď už sa zdá, že Beth sa zrúti prichádza do jej života dávny priateľ Harry. Na to aby sa dostala znova na vrchol musí pracovať s tými najlepšími. Prevedenie: Šachové súboje boli v tomto diely trocha inak prevedené ale nepôsobilo to rušivo. Viac sa hralo na city diváka ale nevadilo mi to treba tento príbeh aj trocha emočne prehĺbiť. Pocity: Keď už sa mi zdalo, že Beth pretiahne asi celé šachové univerzum, prichádza na scénu Billy, ktorý jej jednou vetou zatne tipec. Som zvedavý kam táto ich spolupráca povedie. 89% ()

Odročení (2020) (E06) 

Príbeh: Beth sa dostáva na prestížny turnaj do Paríža. Dokáže v nej vyhrať závislosť alebo láska k hre? Prevedenie: New York v ošúchanej pivnici ma trocha sklamal ale zas dokonale vykreslil Billyho. Turnaj bol zas veľmi silný po emočnej stránke a návrat do Kentucky sa stal najsilnejšou sociálnou sondou zo všetkých doterajších častí. Pocity: Nenormálne Beth držím palce a seriál je tak emicky vygradovaný, že sa bojím že sa v poslednej epizóde sklamem. Dúfam za seba aj fanúšikov seriálu že sa mýlim. Veľmi silný emočný hipe. 96% ()

Koncovka (2020) (E07) 

Príbeh: Moskovské finále je súčasne finálnym dielom celej série. Prevedenie: V poslednom diely všetko pekne vyriešené, tak ako to má byť. Či už zázemie, priateľstvo alebo láska. Všetko tak ako to má byť. Pocity: Ako som sa obával, že sa mi finálna časť nebude páčiť. Tak je to práve naopak. Veľmi emočné, veľmi silné a nemám čo vytknúť. Strašne dobre na mňa pôsobilo, že sa všetci spojili aby porazili spoločného nepriateľa čo je pri športovo ladených filmoch vždy zaručeným emočným nákladom. Jednoducho super. Mrzí ma, že je koniec. 100% ()

Súvisiace novinky

Soudní spor šachistky s Netflixem pokračuje

Soudní spor šachistky s Netflixem pokračuje

30.01.2022

Minisérie Dámský gambit se stala jedním z největších hitů Netflixu, zvedla zájem o šachy a představila světu inspirativní postavu geniální mladé šachistky. Příběh s jasným feministickým laděním se… (viac)

Netflix ovládl seriálové Emmy 2021

Netflix ovládl seriálové Emmy 2021

20.09.2021

Netflix všude, kam se jen rozhlédneš. Tak zhruba tak nějak to letos vypadalo na předávání slavnostních cen Emmy 2021. Oproti loňskému komornímu přenosu bez živé účasti publika se letošní ročník… (viac)

Nadějná mladá žena vyhrála ceny AACTA

Nadějná mladá žena vyhrála ceny AACTA

06.03.2021

Včera proběhl 10. ročník předávání Mezinárodních cen AACTA, které uděluje Australská akademie filmových a televizních umění. Snaží se tak ocenit význačné tvůrce a jejich díla z uplynulého roku, bez… (viac)

Byly uděleny Zlaté glóby

Byly uděleny Zlaté glóby

01.03.2021

V noci z neděle na pondělí proběhl 78. ročník udílení cen Zlatý glóbus a celý ceremoniál se z důvodu pandemie odehrával ve velmi úsporném duchu s minimem přítomných diváků a ze dvou lokací najednou.… (viac)

Reklama

Reklama