Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dráma z občianskej vojny v Salvadore. Novinár Richard Boyle informuje o občianskej vojne, medzi pravicovým režimom, podporovaným USA, a ľavicovým Frontom národného oslobodenia Farabunda Martího.  Jeho stúpenci sú rovnako ako mnohí civilisti masakrovaní eskadrami smrti, riadenými armádou. Medzi zavraždenými je aj arcibiskup Oscar Romero. Boyle chce zachrániť svoju salvadorskú priateľku a preto sa rozhodne pre spoločný útek z krajiny... (STV)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (179)

classic 

všetky recenzie používateľa

OLIVER STONE je skrátka tvrdý ako kameň,ako jeho priezvisko,ktoré ho predurčuje,aby sa zaoberal problematickými politickými otázkami,ktoré v jeho podaní naberajú extrémny autentický presvedčivý smer,ktorý diváka prinúti sa vžiť do postáv,ktoré sa spoliehajú na zázraky alebo nejako bolo,nejako bude...Jeho silnou doménou je strih,kamera a réžia,herecké výkony sú tradične efektívne,tentokrát sa pozerám na novinára Richarda Boyla cez tvár herca Jamesa Woodsa,kde nevidím Stanislavského metódu ako u Daniela Day-Lewisa,ale ja som bez problémov uveril výnimočné nasadenie charakteru,ktorý miluje Sex,Drogy a Alkohol,ale tieto túžby musí odsunúť na stranu,ale nie úplne,lebo bude mať strašne veľa šťastia,že sa vráti späť do štátov,rád by tam vzal svoju budúcu ženu Máriu,lebo v El Salvadore to vrie,je tam občianska vojna a novinári sa púšťajú do nebezpečného povolania,ktoré spočíva byť v centre diania,keď prebiehajú boje,ktoré behom sekundy ho môžu stáť život,Rich mi pripadal ako mačka s deviatimi životmi,ktorý má šťastie,lebo ja byť na jeho mieste,pod paľbami nepriateľov,to sa radšej prepadnem pod zem,ale prežiť chce každý,ale masaker si vyberá úplne každého.Silná káva tento snímok nekompromisného režiséra,ktorého rukopis je klasicky známy,pokiaľ ho poznáte? Ja mám to LUCKY,že viem,kto to je,čo mám od neho čakať a úprimne chcem to,lebo len málo je takých iniciatívnych ako je Oli Stone. ()

Malarkey 

všetky recenzie používateľa

Těšil jsem se na parádní válečný dráma, které mě vytrhně pohledem fotografa na zuboženou a zničenou zemi jedním sráčem. Dostal jsem ale klasický pro-americký film a la Oliver Stone, který mi od začátku přišel jako akční kravinka, jako kdyby jí vytrhli z Hollywoodu. Nic závažnýho, jediná skutečně mrazivá scéna přišla, když s kamarádem fotografem šli fotit jatka na kopcích plných mrtvol. Jinak mi to přišlo jako kdyby si Oliver Stone točil co se mu zlíbí, klasickou Hollywoodskou cestou. Vůbec mi to nepřišlo reálné, šokující natož pak zajímavé. Nevím proč, možná za to může ta muzika, která z toho dělá něco, co to vůbec není. ()

Reklama

Thomick 

všetky recenzie používateľa

Stoneovi polodokumentaristickej styl prostě sedí, ten chlap zkrátka přimontuje kameru kamkoliv, jen aby měl ten správnej úhel a filmařskej úder. Na Salvadoru si každopádně zatim jen připravuje půdu pro válečný a politický dramata, jaký plodil pozdějc, což je znát - a ne že ne. Scénář nepůsobí úplně domyšleně a uceleně, ten buddy tam fakt neměl co dělat, vtip přichází občejně ve špatných chvílích atp. Ale když uvážíte, jak rychle se Stoneovi povedlo reagovat, je tenhle kousek na každej pád neobyčejně záslužnej. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Oliver Stone ešte v čase, keď bol nazývaným "svedomím Ameriky" a záležalo mu na tom čo sa s jeho krajinou deje. Po filme World trade center si to už ale nemyslím. Aj keď sa film rozbieha skôr ako komédia, po príchode do Salvadoru sú večný looser J. Woods,ktorý dlhuje peniaze snáď každému na tejto planéte a alkoholik J.Belushi hodení do krutej reality. Film poukazuje na neľahkú novinársku prácu, kde nasadzovať krk akosi patrí k tomuto povolaniu. Aj po rokoch stále kvalitný film a ešte dlho bude.80%. ()

Niktorius 

všetky recenzie používateľa

Salvador si pád do propasti zapomnění v žádném případě nezasloužil. Je skvěle napsaný i zrežirováný, disponuje velmi dobrou výpravou, kvalitními herci a zdobí jej výtečná kamera Richarda Richardsona. A čeho si cením nejvíc, Salvador není natolik plakátový jako například Četa, byť Stone přeci jen viditelně nadržuje levicovým rebelům. Politické pozadí dramatické roviny Salvadoru má sice z části na svědomí rozvleklost první půle filmu a jeho mírnou únavnost, nicméně má svou myšlenkovou hloubku a přesah i do dnešních dob, kdy mnozí stále ještě nechápu, že nemůžeme nepřátele našich nepřátel automaticky považovat za své přátele... Vážně, divím se, nakolik zůstává Oliver Stone v současné době opomenut a divím se, jak silnou vrstvou prachu zapadalo toto jeho výborné válečné drama...85% ()

Galéria (41)

Zaujímavosti (13)

  • Kabriolet, na ktorom vo filme jazdí James Woods, je Ford Mustang, ročník 1967. (hollci)
  • John Savage hraje fiktivní postavu založenou na skutečném fotografovi, buď Johnu Hoglundovi, nebo Olivieru Rebbotovi. (StarsFan)
  • Poradce filmového štábu byl v době natáčení zabit v El Salvadoru. (StarsFan)

Reklama

Reklama